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August 13, 1992 £? =?

S ^Mr. Lawrence M. Noble, Esq. _ -£
General Counsel ** ^̂
Federal Election Commission -o :?
999 E Street, N.W. * r°
Washington, D.C. 20463 4/Ofi /#4l3-^-? ^ *

Dear Mr. Noble: — — ** rg

The Democratic National Committee and the Republican
National Committee ("the national party committees") request an
advisory opinion from the Federal Election Commission clarifying
how the national party committees should treat in-kind
contributions donated in connection with events and
administrative expenses that can be paid for with a combination
of federal and non-federal funds. Specifically, the national
party committees request guidance in how they should treat the
acceptance of in-kind contributions from corporations, labor
unions, or any other source that would be otherwise prohibited
from making contributions in connection with federal elections
("non-federal contributions").

Discussion

Currently, the national party committees accept non-federal
in-kind contributions for allocable expenses in connection with
administrative and fundraising expenses. Commission regulations
require national party committees to pay for these allocable
expenses with a combination of both federal and non-federal funds
according to an appropriate "split." See 11 C.F.R. §§ 106.l(e);
106.5.

For example, if a corporate vendor agrees to donate flowers,
with a fair market value of $5,000, for a national party
committee fundraising event, the national party committee would
consider the full amount of this gift as an in-kind contribution
to its Non-Federal Corporate Account. SS& 11 C.F.R. §
100.7(a)(1)(iii)(B). Since expenses for a fundraising event are
allocated on a "funds received basis," a portion of all expenses
for that event must be paid for with federal funds to the extent
that such funds are raised. 11 C.F.R. § 106.5(f). Assuming, for
instance, that the event raises funds at a 50% federal / 50% non-
federal ratio, $2,500 of federal funds would have been used to
pay for the flowers had the national party committee paid for
them directly.
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To ensure that a non-federal donor does not "pay for" the
federal portion of an allocable expense, the national party
committee determines the federal portion of the allocable
expense, depending on whether it was an administrative or
fundraising expense, and transfers that amount from its federal
account to a non-federal account. In the hypothetical case
above, a transfer of $2,500 would be made from the national party
committee's federal account to the appropriate non-federal
account. Ultimately, through this transfer, the national party
committee has "paid" the federal portion of the-allocable expense
by transferring the funds for use in connection with state and
local elections.

A transfer of the federal portion of the in-kind
contribution would be made no earlier than ten days before the
receipt of the in-kind contribution, or sixty days after its
receipt for an administrative expense.1 For a fundraising
event, the national party committees will have sixty days
from the date of the event to make such transfers.

This method of accounting for non-federal in-kind
contributions is consistent with the FEC's current allocation
regulations, which acknowledge that national party committees
undertake activity in connection with both federal, as well as
non-federal elections.

The national party committees propose to report this
transaction as follows:

1) The receipt and disbursement of an in-kind corporate
contribution would be reported on Schedule I, Lines 1 and 5
respectively of the DNC's monthly FEC report. This would be
consistent with reporting an in-kind contribution as both a
receipt and disbursement. See 11 C.F.R. § 104.13.

1 This time period is consistent with the rule governing
transfers in connection with allocable expenses, which require
committees to transfer funds shortly before or after an expense
is paid to ensure that a committee's federal account does not
receive a prolonged subsidization from a prohibited source. See
11 C.F.R. § 106.5(g)(2)(ii)(B).

In the event that more than one non-federal in-kind
contribution is received for an event, we propose that the
adjustment be made through one consolidated transfer, rather than
making multiple transfers for each in-kind received for a
specific event.
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2) The national party committees propose that the transfer
of the federal portion of the in-kind contribution be reported on
Schedule A, Line 22 of the national party committee's federal
report as a transfer to an affiliated committee, which would be
clearly identified as a transfer of the federal portion of an in-
kind contribution. The non-federal account would report the
receipt of the transfer on Schedule I, Line I.2

Therefore, the national party committees request an Advisory
Opinion to confirm that this method of accounting for the federal
portion of a non-federal in-kind contribution is permissible.

Thank you for your consideration of this matter.

Sincerely,

Benjamin L. Ginsberg y Carol C. Darr
General Counsel General Counsel
Republican National Committee Democratic National Committee

2 In the OGC draft for AOR 1991-7, your office devised a
reporting system to account for in-kind contributions. This
procedure created Schedules H3 and H4 memo entries which turned a
simple one-step transaction into a burdensome as well as
confusing reporting method.

The method proposed herein would ensure that the PEC could
properly track the transfer by identifying on Line 22, for- each
in-kind received, the specific in-kind contribution for which the
transfer is being made, as well as the event for which this in-
kind contribution was received. By cross referencing the
committee's Schedules HI and H2, the FEC could easily ascertain
whether the transfer is for the proper amount and within the
proper time window.


