January 22, 2010
AO DRAFT COMMENT PROCEDURES

The Commission permits the submission of written public comments on draft
advisory opinions when on the agenda for a Commission meeting.

DRAFT ADVISORY OPINION 2009-30 is available for public comments under
this procedure. It was requested by Marc E. Elias and Rebecca H. Gordon of Perkins
Coie, on behalf of TechNet.

Draft Advisory Opinion 2009-30 is scheduled to be on the Commission's agenda
for its public meeting of Friday, January 29, 2010.

Please note the following requirements for submitting comments:

1) Comments must be submitted in writing to the Commission Secretary with a
duplicate copy to the Office of General Counsel. Comments in legible and complete form
may be submitted by fax machine to the Secretary at (202) 208-3333 and to OGC at (202)
219-3923.

2) The deadline for the submission of comments is 12:00pm noon (Eastern Time)
on Thursday, January 28, 2010.

3) No comments will be accepted or considered if received after the deadline.
Late comments will be rejected and returned to the commenter. Requests to extend the
comment period are discouraged and unwelcome. An extension request will be
considered only if received before the comment deadline and then only on a case-by-case
basis in special circumstances.

4) All timely received comments will be distributed to the Commission and the
Office of General Counsel. They will also be made available to the public at the
Commission's Public Records Office.



CONTACTS

Press inquiries: Judith Ingram (202) 694-1220
Deputy Commission Secretary: Darlene Harris (202) 694-1040
Other inquiries:

To obtain copies of documents related to AO 2009-30, contact the Public Records
Office at (202) 694-1120 or (800) 424-9530 or visit the Commission’s website at

www.fec.gov.

For questions about comment submission procedures, contact
Rosemary C. Smith, Associate General Counsel, at (202) 694-1650.

MAILING ADDRESSES

Commission Secretary
Federal Election Commission
999 E Street, NW
Washington, DC 20463

Rosemary C. Smith
Associate General Counsel
Office of General Counsel
Federal Election Commission
999 E Street, NW
Washington, DC 20463
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Subject: Draft AO 2009-30 (TechNet)

Attached is a proposed draft of the subject advisory opinion. We request that this
draft be placed on the agenda for January 29, 2010.
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ADYISORY OPINION 2009-30

Ma.r? E. Elias, Esq. DRAFT

Rebecca H. Gordon, Esq. - ,
Perkins Coie LLP '
607 Fourteenth Street, NW

Washington, DC 20005-2003

Dear Mr. Elias and Ms. Gordon:
We are responding to your advisory opinion request on behalf of TechNet,
concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended

(“the Act”), and Commission regulations to payments by TechNet’s corporate members I

for fundraising consulting services for their separate segregated funds (“SSFs™). The

Comrission concludes that TechNet's corporate members may pay TechNet for
fundlraising consulting services for their SSFs.

Bacléground |

The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on
Novémber 18, 2009 and e-mail received on December 3, 2009, and publicly available
materials, inc'.lluding reports filed with the Commission.

TechNet is an incorporated trade association with tax-exempt status under Section

501( E)(6) of the Internal Revenue Code. 26 U.S.C. 501(c)(6). TechNet’s members

inchﬁde companies and executives in fields related to the technology industry, including
inforlmation technology, e-commerce, clean technology, venture capital, and investment
bankhg. As a condition of membership, TechNet’s corporate members pay annual dues,

whi j help defray the costs TechNet incurs to provide its services to the members,

inchi'ding government relations work, issues briefings, and continuing education.
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Many of TechNet’s corporate members have federally registered SSFs. TechNet

would like tb offer a new service to its corporate members consisting of SSF fundraising

serv%ces to assist its corporate members® SSFs. The proposed SSF fundraising package
would include an assessment of the SSF’s recent fundraising activities and
recornmenda,ﬁons for future efforts, a periodic newsletter, fundraising and marketing
matcrials custom-designed and printed for the SSF, and planning and execution of
fundraising events. |

The fundraising package would be optional, and would be provided only to
coxﬂprate members who pay an extra dues assessment for fhe fundraising services plus
exp?nses. The amount of this extra dues assessment would be set at a level that ensures
that TechNet receives the fair market value of its services; and would be tailored to the
particular services provided to each participating corporate member.

TechNet asks whether the corporate members of the trade association may pay the

extra dues assessment and expenses out of their corporate treasuries to obtain the
fnndiraiing package for their SSFs.

Quertian Presented

May TechNet's corporate members pay TechNet for fundraising consulting

services provided to the corporations’ SSFs?

Legal Analysis and Conclusions

Yes, TechNet’s corporate members may use corporate treasury funds to pay the
fair market value for fundraising services TechNet provides to the corporate members’

SSFs.

The Act prohibits corporations from using general treasury funds to make any
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contribﬁtions, in connection with any Federal election. 2 U.S.C. 441b; see 11 CFR 114.2,

However, the Act and Commission regulations permit a corporation’s payment of costs
incufred in te establishment, administration and solicitation of contributions to a
sepalate segregated fund. 2 U.S.C. 441b(b)(2)(C); see also 11 CFR 114.1(a)(2)(ii). The
terms “establishment, administration and solicitation costs” are, in turn, definedas“..."
the cost of office space, phones, salaries, utilities, supplies, legal and accounting fees,
fundraising and other expenses incurred in setting up and running a separate, segregated
fund|established by a corporation.” 11 CFR 114.1(b).

The Commission has previously concluded that payments by corporations and
trade associatiohs to help their SSFs increase their fundraising, similar to those described

in TechNet's request, constitute “establishment, administration and solicitation” costs and

thus are permissible. In Advisory Opinion 2006-33 (National Association of Realtors),
the (Iommission concluded that the requestor, a not-for-profit corporation exempt from

Federal income tax under section 501(c)(6) of the Internal Revenue Code, was permitted

. to make payments of corporate treasury monies to its affiliated State and local

assogiations as incentives to increase their contributions to the requestor’s SSF, because
such payments would constitute “establishment, administration and solicitation™ costs.
In Advisory Opinion 1980-50 (United Merchants & Manufacturers, Inc.,
Manpfacturing Division, Committee for Responsible Government), the Commission
concluded that the costs of meals at a meeting designed to introduce members of a

corporation’s restricted class to the corporation’s SSF would constitute “fundraising and

othe] expenses,” and could therefore be paid by the corporation. Likewise, the

C ission concluded that the costs of transporting the participants to the meeting “falls
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in the meaning of ‘expenses incurred in setting up and running a separate, segregated

,” ™ which the corporation could also pay.

Like the proposed payments in those advisory opinions, TechNet’s proposal

would involve corporations paying for something to help their SSFs raise more

contlributions. The extra dues assessments and associated expenses for TechNet's

funJraising consulting services would constitute fundraising expenses that may be paid

corporation for the benefit of its SSF.

TechNet itself, as an incorporated trade association, is also prohibited from

making contributions. Under the Act, a contribution includes “any direct or indirect

payy

anyt

nent, distribution, loan, advance, deposit, or gift of money, or any services, or

hing of value . . . to any candidate, campaign committee, or political party or

orga(nization” in connection with any Federal election. 2 U.S.C. 441b(b)(2); see also

11C

“the

’FR 100.52(a). The term “anything of value” includes all in-kind contributions, and

provision of any goods or services without charge or at a charge that is less than the

100,

usua] and normal charge for such goods or services is a contribution.” 11 CFR

2(d)(1). The “usual and normal charge” for goods means “the price of those goods

in the market from which they ordinarily would have been purchased at the time of the

cont

piec

ribution,” and the “usual and normal charge” for services means “the hourly or

ework charge for the services at a commercially reasonable rate prevailing at the time

the services were rendered.” 11 CFR 100.52(d)(2). Since TechNet is not the connected

orga|nization with respect to any of the SSFs, if TechNet were to provide any services, or

any hoods associated with its services (e.g., printed fundraising materials, food and

beverrages for fundraising events) to any of the SSFs, withéut charge or at less than the
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usual and normal charge for such goods or services, the value of those goods or services
would be a c.ontribution to the political committee to which they were provided.
Likewise, if TechNet were to provide an extension of credit to the political committees
that [is not on te;rms substantially similar to that pro;vided by commercial vendors in the
normal course of business, the result would be a prohibited contribution.

Under the terms of its proposal, TechNet would set the extra dues assessment at
an amount that would ensure that TechNet would be paid the fair market value of the
services it would provide. Therefore TechNet will not be making any contributions to the
partiTcipating corporations® SSFs.!

Under TechNet’s proposal, therefore, participating corporate members would
make permissible payments for fundraising expenses for their SSFs, and TechNet itself
would not make any prohibited contributions to those SSFS.  Thus the Commission
concludes thal'xt TechNet’s proposal would not violate any provision of the Act or

Commission regulations. The Commission expresses no opinion regarding the

apﬁhtcaﬁon of the Internal Revenue Code to the proposed activities because those
questions are not within the Commissiqn’s jurisdiction.

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the
Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your
request. See 2 U.S.C. 437f. The Commission emphasizes that, if there is a change in any

of thr facts or assumptions presented and such facts or assumptions are material to a

! Tecl!nNet indicated in a telephone conversation with Commission attorneys that both the extra dues and the

estimated expenses would be paid by the participating corporate member before services are provided, with
any difference between estimated and actual expenses reconciled after such expenses are incurred.
Accm}dingly, TechNet is not extending any credit whatsoever to the participating corporate members.
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conclusion presented in this advisory opinion, then the requester may not rely on that -
conclusion as support for its proposed activity. Any person involved in any specific
tmn[acﬁon or activity which is indistinguishable in all its material aspects from the
u-anraction or activity with respect to which this advisory opinion is rendered may rely on
this|advisory opinion. See 2 U.S.C. 437f{(c)(1)(B). Please note that the analysis or
conclusions in this advisory opinion may be affected by subsequent developments in the
law |including, but not limited to, statutes, regulations, advisory opipions and case law.
Thecited advisory opinions are available on the Commission’s website at

http://saos.nictusa.com/saos/searchao.

On behalf of the Commission,

Matthew S. Petersen
Chairman




