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Dear Ms. Duncan:

Pursuant to 2 U.S.C. § 437f, we seek an advisory opinion on behalf of the Minnesota
Democratic-Farmer-Labor Party (the "DFL"), concerning the application of the Federal Election
Campaign Act of 1971, as amended (the "Act") and Commission regulations (the "regulations")
to the DFL's recount fund. Specifically, the DFL seeks confirmation that it may transfer excess
funds in its recount fund to its federal account, to the extent that the transfer (when aggregated
with 2010 contributions to the DFL's federal account) does not result in any violations of the
Act's contribution limits. In addition, the DFL seeks confirmation that it may use any remaining
funds in the recount fund to pay for recount activities in connection with the 2010 elections.

FACTUAL DISCUSSION

After the 2008 election, the DFL raised $2,165,451.53 into its recount fund to pay for the recount
and election contest involving Senator Al Franken and then-Senator Norm Coleman. After
spending $2,153,867.92 on the recount and election contest, the DFL has a remaining balance of

$11,583.61.

The DFL wants to transfer some or all of this money to its regular federal account in advance of
the 2010 midterm election. To identify the individuals and other political committees who
donated the remaining recount funds, the DFL proposes to use the "first in, first out" accounting
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method.! When the transfer is made, the DFL will aggregate the contributions comprising the
transfer with contributions made to its account in 2010. If the transfer causes any contributor to
exceed its 2010 limits, the offending funds will remain in the recount fund.

Thus, under the DFL's proposal, no individual could contribute more than $10.000 and no

political committee could contribute more than $5.000 to the DFL's federal account in 2010. For
example, if the recount fund includes $10,000 in donations from Individual A and Individual A

has already made $5,000 in contributions to the DFL in 2010, only $5,000 of Individual A's
donations to the recount fund would be transferred to the DFL's federal account. The other
$5,000 would remain in the recount fund.

In the alternative, if it is not allowed to transfer the excess recount funds, the DFL would like to
ask its donors to re-designate (in writing) their recount fund donations to the DFL's federal
account.

Finally, the DFL would like to use any remaining recount funds to pay for recount activities in
connection with the 2010 elections.

LEGAL ANALYSIS

Neither the Act nor the regulations specify how recount funds may be spent. Likewise, the
Commission has yet to address how excess recount funds may be spent. In Advisory Opinion
2006-24, the requestors asked whether "a ... State Party [may] retain excess funds in the recount
funds for future elections, or [whether] the funds [must] be disposed of in some manner."?
Reasoning that the question was speculative and hypothetical in nature, the Commission chose
not to answer it. It did not offer any further guidance in Advisory Opinion 2009-4, the only other
post-BCRA opinion dealing with recount funds.

A. Excess recount funds may be transferred to a state party's federal account,
provided that the transfer does not cause any contributor to exceed its 2010
limits.

The DFL now seeks confirmation that the rules governing transfers between affiliated
committees — allowing for unlimited transfers provided that the contribution limits remain intact
— apply to transfers between the DFL's recount fund and its federal account.

'See 11 C.F.R. § 110.3(c)4).

? See FEC Adv. Op. 2006-24.
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Like affiliated commlttees all federal accounts maintained by the DFL share a "contribution"
limit of $10,000 per year.® In the absence of 11 C.F.R. §§ 100.91, 100.151 — which establish that
a donation into the recount fund is not a "contribution" and that a disbursement from the recount
fund is not an "expenditure" — the DFL would only be able to accept $10,000 per calendar year
total into its federal account and its recount fund. Due to these two provisions, however, the
DFL may accept $10,000 in "contributions" per calendar year into its federal account and an
additional $10,000 in "donations" per calendar year into its recount fund.*

The donations remain exempt from the contribution limit only if they are spent on recount
activities. If the DFL were to transfer the donations into its federal account, the donations would
become "contributions" (from the original donor) and would be subject to the $10,000 per
calendar year limit. Provided that such a transfer did not result in a violation of the contribution
limits, however, nothing in the Act or regulations would proscribe it. In fact, the regulations
generally allow for unlimited transfers between affiliated entities, as long as the transfer does
not allow the recipient to enjoy a second contribution limit for the relevant period. This basic
principle, in fact, underlies all of the transfer provisions in the regulations. For example:

e Since formally afﬁhated committees share a contribution limit, they may make unlimited
transfers to each other.” The shared limit guarantees that the recipient committee can
never raise more money by affiliating with another committee than it can on its own.

¢ When a candidate begins the election cycle as a candidate for one Federal office, and then
becomes a candidate for another Federal office, the candidate may make unlimited
transfers between the two committees provided that the transfer does not cause any
contributor to exceed its limits for a single election.’ For example, if a candidate's House
committee consists of $2,400 in contributions from a particular donor, the candidate may
transfer that contribution to her Senate committee provided that the donor has not made
any contributions to the Senate committee.

e Where a candidate has leftover funds in her primary election account, she may transfer
all of those funds to her general election account. Likewise, if a candidate has leftover
funds from one election cycle, she may transfer all of those funds to a committee or
account used in a subsequent cycle These unlimited transfers are allowed because the

3 See 11 C.F.R. §§ 110.1(c)(5), 110.2(d).
See id. §§ 100.91, 100.151; FEC Adv. Op. 2006-24.
S See id. §§ 102.6(a)(1), 110.3(a)(2), 110.3(cX1).
¢ See id. § 110.3(c)(5).

7 See id. §§ 110.3(c)(3), (4).
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transfers do not allow the recipient to enjoy a second contribution limit for the relevant
period.

Notably, the Commission has applied this basic principle even when the funds being transferred
were not "contributions" at the time they were received by the donor committee. For example,
donations made to a presidential exploratory committee are not "contributions" under the Act.®
Yet in Advisory Opinion 1991-12,° the Commission allowed Congresswoman Pat Schroeder's
former presidential exploratory committee to transfer funds (including these "non-contributions”"
raised during the exploratory stage) to her congressional committee, using the "first in, first out"
method and excluding from the transfer any funds that would cause a contributor to exceed its
limits to her congressional committee for the 1992 election.'?

The DFL's proposal is fully consistent with these precedents. Under the DFL's proposal, no

individual could contribute more than $10.000 and no political committee could contribute more
than $5.000 to the DFL's federal account in 2010. If a transfer caused these limits to be

exceeded, the offending funds would remain in the recount fund. Furthermore, since donations
to the recount fund are subject to the source prohibitions and amount limitations of the Act, the
federal account would only receive funds that it could have accepted in the first instance.

Because the DFL's proposal is consistent with the basic principle that affiliated entities may
make unlimited transfers — provided that the transfer does not allow the recipient to enjoy a
second contribution limit for the relevant period — the Commission should approve it.

B. In the alternative, a state party should be able to request re-designations of
the donations to the recount fund.

If the Commission does not allow the DFL to transfer the excess funds, it should allow the DFL
to request their re-designation to the federal account. Under this alternative proposal, the DFL
would identify the donors using the same "first in, first out" method prescribed by 11 C.F.R. §§
104.12, 110.3(c)(4)."" The DFL would then contact each donor and request that the donor re-
designate, in writing, its recount fund donations to the DFL's federal account.

8 See id. § 100.72(a).

% The Advisory Opinion has been superseded, in part, by the Leadership PAC regulations. However, it still stands
for the proposition that funds not initially treated as "contributions" may be transferred to another account and used
to fund "expenditures," provided that the contribution limits remain intact.

1 See FEC Adv. Op. 1991-12.

" The Commission has approved the use of the "first in, first out" method for similar purposes. See FEC Adv. Op.
1996-52 (allowing use of "FIFO" method to identify donors eligible for refund and re-solicitation).
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Political committees generally have 60 days from the date of the contribution to seek a re-
designation.'? This rule is not absolute, however. For example, where there is uncertainty as to
whether a contribution needs to be refunded or re-designated — as in the case of a general
election contribution received prior to a primary election — the 60-day clock begins on the day
when it is certain that the re-designation is necessary." Furthermore, the Commission has tolled
the running of the clock even longer where, as here, there is legal uncertainty about the rules
governing the re-designation.'*

In 2006, several requestors asked the Commission how they may dispose of excess recount
funds. The Commission chose not to answer the question, thereby creating legal uncertainty in
the regulated community. Until the Commission provides guidance, the DFL does not know
whether it is obliged to seek a re-designation of the recount funds. Therefore, if the Commission
does not allow the DFL to transfer the funds, the DFL should have 60 days from the date the
opinion is issued to seek re-designations from donors.

C. Any money remaining in the recount fund may be spent on recount activities
in connection with the 2010 election.

Regardless of whether the Commission allows the DFL to transfer the excess funds to its federal
account or seek re-designation of the recount funds, the recount fund will likely contain some
excess funds. The DFL seeks confirmation that it may spend these funds on recount activities in
connection with the 2010 election. The regulations allow the DFL to accept donations into its
recount fund and make disbursements on recount activities from that fund.!> The regulations do
not limit the time period in which these disbursements may be made. Furthermore, when the
Commission authorized the requestors to raise donations into its recount fund in October 2006, it
did not restrict the use of those funds to that specific calendar year nor did it even intimate that
such a restriction existed.'®

Such a restriction, in fact, would be foreign to the regulations. With one exception, the
regulations do not restrict when a committee may spend its lawfully-received funds. Meanwhile,
11 C.F.R. § 102.9(e)(3) — the only provision in the regulations that explicitly restricts when

12 See 11 C.F.R. § 110.1(b)(5)(ii)(A)(2).
13 See FEC Adv. Ops. 1992-15, 2008-4.

1 See FEC Adv. Ops. 1992-15 (tolling the running of the 60-day deadline during the period when Commission was
considering advisory opinion request).

5 See 11 C.F.R. §§ 100.91, 100.151.

16 See FEC Adv. Ops. 2006-24, 2009-4.
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campaign funds may be spent — does not apply to a recount fund established by a state party.

The provision states that "[i]f a candidate is not a candidate in the general election, any
contributions made for the general election shall be refunded to the contributors [or re-designated
or re-attributed]."!” Recount funds raised by state parties, however, are not refundable under §
102.9(e)(3), because a recount is not an "election" and, even if a recount were treated as an
"election" for this purpose, there is no way for a state party to qualify (or not qualify) for it.!8

Because nothing in the Act, the regulations, or the Commission's opinions restricts when a state
party may disburse its recount funds, the DFL should be able to spend any excess recount funds
on recount activities in connection with the 2010 election.

QUESTIONS PRESENTED
In light of these principles, the DFL seeks guidance on the following:

1. May the DFL transfer some or all of its excess recount funds to its federal account,
provided that the transfer — when aggregated with contributions to the DFL's federal
account for 2010 — does not cause any contributor to exceed its 2010 limits?

2. Inthe alternative, may the DFL request that its donors re-designate (in writing) their
recount fund donations to the DFL's federal account?

3. Irrespective of the answers to Questions 1 and 2, may the DFL spend remaining recount
funds on recount activities in connection with the 2010 election?

Very truly yours,

Marc E. Elias
Jonathan S. Berkon
Counsel to the Minnesota Democratic-Farmer-Labor Party

17 See 11 C.F.R. § 102.9(e)(3).

8 See id. § 100.2.
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