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September 15,2011 

BY HAND DELIVERY 

Christopher Hughey, Esq. 
Acting General Counsel 
Federal Election Conimission 
999 E Street N.W. 
Washington, D.C. 20463 

Re: Comment on Advisory Opinion Request 2011-18 

Dear Mr. Hughey: 

On behalf of the Perkins Coie LLP Political Law Group, we appreciate the opportunity to 
comment on Advisory Opinion Request 2011-18. We write as attomeys who regularly practice 
before the Federal Election Commission, and who represent many clients who file independent 
expenditure reports with the Commission. These comments represent our own views on the law, 
not those of any particular client. 

Westem Representation PAC ("WRPAC") seeks an exemption to the independent expenditure 
reporting rules for its proposed e-mail communications. WRPACs position that its activities 
incur no reporting requirements is correct. But its request for a special exemption is 
unnecessary. Under existing mles, its e-mails would not trigger reporting on Schedule E - the 
schedule requiring itemization of independent expenditures - because WRPAC would make no 
disbursement in connection with any one independent expenditure. 

Persons (including political committees) that make independent expenditures aggregating $1,000 
or more after the 20th day, but more than 24 hours, before the date of an election must file a 
report describing the expenditures within 24 hours. See 2 U.S.C. § 434(g)(1). Persons 
(including political committees) that make independent expenditures aggregating $10,000 or 
more at any time up to and including the 20th day before an election must file a report describing 
the expenditures within 48 hours. See id. § 434(g)(2). 
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Only disbursements for independent expenditures count toward the $1,000 and $10,000 
thresholds. See 11 C.F.R. § 104.4(f) ("[e]very person must include in the aggregate total all 
disbursements during the calendar year for independent expenditures, and all enforceable 
contracts, either oral or written, obligating funds for disbursements during the calendar year for 
independent expenditures, where those independent expenditures are made with respect to the 
same election for Federal office."). A "disbursement" occurs only where an actual outlay of 
funds has been made. See id. § 102.10 (requiring that "[a]ll disbursements by a political 
committee, except for disbursements from the petty cash fund under 11 CFR 102.11, shall be 
made by check or similar draft drawn on account(s) established at the committee's depository or 
depositories under 11 CFR part 103."). 

When a political conmiittee or a person sends an e-mail, and incurs no direct costs for that 
particular e-mail, it makes no "disbursements ... for independent expenditures" and triggers no 
reporting requirements under 2 U.S.C. §§ 434(g)(1) or (2). Accordingly, when another PAC 
proposed to send e-mail attachments to its mailing list as independent expenditures, the 
Commission replied that it would not have to report the underlying expenses as independent 
expenditures, "unless they are directly attributed to a particular communication that expressly 
advocates the election or defeat of a clearly identified candidate." Advisory Opinion 1999-37 
(X-PAC). Indeed, the Commission acknowledged that the PAC "may, in fact, have no costs that 
must be attributed to its independent expenditure program and reported as such under the 
regulations." See id. To reach this conclusion, the Commission relied on mles that exclude 
expenditures for "overhead, general administrative ... and other day-to-day costs" from 
attribution to individual candidates, unless they are made on behalf of a specific candidate, and 
are attributable to that same candidate. See 11 C.F.R. § 106.1(c)(1). 

The facts presented by WRPAC in this request are materially indistinguishable from those in 
Advisory Opinion 1999-37. In both cases, the PACs proposed to distribute express advocacy 
communications. Both proposed to incur otherwise reportable overhead expenses to facilitate 
the communications. Neither would incur any direct cost to distribute any one particular 
communication. Therefore, WRPACs proposed e-mail communications would not trigger any 
reports on Schedule E, although its general day-to-day costs would be disclosable as operating 
expenses.' 

A contrary answer - or, indeed, any answer that sows uncertainty on the method of disclosure -
would threaten to chill a mode of communication that the Commission, for the last five years, 
has sought specially to protect. In its comprehensive 2006 Intemet mlemaking, the Commission 

' Requestor's payment of a "fixed monthly price" to an outside vendor to send emails does not alter this conclusion. 
The Requestor still would not be incurring any expense "directly attributed to a particular communication," or 
directly attributable to a clearly identified candidate - which was the decisive fact in Advisory Opinion 1999-37. 
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exempted e-mail communications from the definition of a "public communication," finding from 
an extensive and carefully developed record that "there is virtually no cost associated with 
sending e-mail communications, even thousands of e-mails to thousands of recipients, and there 
is nothing in the record that suggests a payment is normally required to do so." Final Rule, 
Intemet Communications, 71 F.R. 18589,18596 (April 12,2006). As a result, e-mails may even 
be sent in coordination with candidates, without making a contribution. Id. at 18600. 

The same logic should apply here. Like other persons, political committees should remain free 
to send emails in support of their preferred candidates, at no incremental cost, without having to 
go through the impossible accounting exercise of assigning an arbitrary value to each e-mail. A 
contrary result would regulate independent political activity more extensively than coordinated 
activity - an untenable result imder Citizens United v. FEC, 130 S. Ct. 876 (2010) and 
SpeechNow.org v. FEC, 599 F.3d 686 (D.C. Cir. 2010) (en banc). 

Thus, the Commission should inform that WRPAC that its proposed activities would not trigger 
any reporting requirements under 2 U.S.C. §§ 434(g)(1) or (2). It can do so by applying the mles 
that already exist, not by granting a new, special exemption. The Commission's opinion should 
not sow confusion on a proposition that is now clearly understood: that an independent 
expenditure report need only include costs directly attributable to the particular communication 
involved. 

We appreciate the opportunity to provide our views on this matter. 

Very tmly yours. 

arc E. Elias 
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