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National Republican Congressional Committee  
 

This advisory opinion is rendered under 2 U.S.C. §437f in response to a request 
submitted by the National Republican Congressional Committee (hereinafter NRCC) and 
published as AOR 1975-3 in the June 24, 1975, Federal Register (40 FR 26660).  
Interested parties were given an opportunity to submit written comments pertaining to the 
request.   

 
This request states that NRCC provides certain services and property to 

Republican Members of the House of Representatives (hereinafter Member).  These 
services are:   

 
1. The NRCC's preparing and printing newsletters, questionnaires and other printed 

matter to be mailed by Members under the Congressional frank.  
 
2. The NRCC's reprinting of excerpts from the Congressional Record to be mailed by 

Members under the Congressional frank.  
 
3. The NRCC's paying the cost of tabulating responses to questionnaires sent by a 

Member to his constituents under the Congressional frank including the cost of using 
a computer for such tabulation.   
 

4. The NRCC's reimbursing a Member for the cost of newsletter paper purchased by the 
Member from the House of Representatives Stationery Room to be used by the 
member in preparing materials to be mailed by the Member under the Congressional 
frank.  
 
The NRCC requests the Commission to rule on the question of whether the described 

activities are non campaign in nature and, therefore, do not count against the NRCC's  
contribution limitation to a candidate [18 U.S.C. §608(b) (2)] and do not apply to the 
Member's election expenditure limitations [18 U.S.C. §608(c)(1)(E)]. 
 

It is not necessary for the Commission at this time to reach the question of 
whether the activities described in paragraphs 1, 2 and 4 are non campaign in nature.   
39 U.S.C. §3210 (f) is applicable to material sent under the Congressional frank.   This 
section provides:     
 

Notwithstanding any other provision of Federal, State, or local 
law, or any regulation there under, the equivalent amount of postage 
determined under section 3216 of this title on franked mail mailed under 
the frank of the Vice President or a Member of Congress, and the cost of 
preparing or printing such frankable matter for such mailing under the 
frank, shall not be considered as a contribution to, or an expenditure by, 
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the Vice President or a Member of Congress for the purpose of 
determining any limitation on expenditures or contributions  
with respect to such official, imposed by any Federal, State, or 
local law or regulation, in connection with any campaign of 
such official for election to any Federal office. (Emphasis added.)  

 
As long as the materials prepared by the NRCC are suitable to be mailed under the frank 
and, in fact, are mailed under the frank, the cost of preparing or printing the materials will 
not be charged against the contribution or expenditure limitations in 18 U.S.C. §608.  For 
purposes of this opinion, the Commission assumes that such mailings are suitable to be 
mailed under the frank.   
 

In paragraph 3, the NRCC requests the Commission to rule on its practice of 
paying the cost of tabulating responses to questionnaires sent by a Member to his 
constituents under the Congressional frank including the cost of using a computer for 
such tabulation.  The exemption in 39 U.S.C. §3210(f) only extends to the cost of 
preparing or printing the franked matter.  Therefore, in determining whether the cost of 
tabulating responses is a contribution or expenditure subject to the appropriate limitations 
in 18 U.S.C. §608, the question is whether such activity is a contribution or expenditure 
within the general definition of 18 U.S.C. §591(e) and (f).  The Commission has 
proposed regulations providing that the cited definitions apply to these activities and that 
they are therefore subject to limitation under 18 U.S.C. §608.  
 

This advisory opinion is to be construed as limited to the facts of the request and 
should not be relied on as having any precedential significance except as it relates to 
those facts at the time of its issuance.  
 
 
      (signed)_____________ 
Date:  August 11, 1975   Neil Staebler, Vice Chairman 
      For the Federal Election Commission 


