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[Notice 1975-23] 
 

ADVISORY OPINION 1975-14 
 

Contributions by Banks, Corporations, and Labor 
Unions to Defray Constituent Service Expenses 

 
This advisory opinion is rendered under 2 U.S.C. SS 437f in response to requests 

for advisory opinions submitted by Congressman M. Caldwell Butler, Congressman W. 
Hensen Moore, and William J.  Holayter, which were published together as AOR 1975-
14 in the July 17, 1975, Federal Register (40 FR 30258).  Interested parties were given an 
opportunity to submit written comments relating to the requests. 

 
The requests generally ask the Commission whether, under the Federal Election 

Campaign Act of 1971 as amended (the Act), corporate, labor and banking contributions 
may be accepted for office account related purposes.  Specifically, the following requests 
were made: 

 
(a) Congressman W. Henson Moore states that he intends to send under  

the frank a questionnaire to his constituents in order to learn their feelings on various 
issues.  Congressman Moore asks whether the Commission will treat as a corporate 
contribution to his campaign the donation by a corporation of the use of its computer to 
analyze the results of the questionnaire;  
 

(b) William J. Holayter, Director of the Machinists Non-Partisan Political  
League, asks whether money in the League's educational fund, which is composed of 
dues money from various local lodges, may be donated to incumbent United States 
Senators and Representatives for their office accounts; and  
 

(c) Congressman M. Caldwell Butler states that he intends to hold a Farm  
Conference for the purpose of allowing farmers and other agricultural interests in his 
district the opportunity to present their views to him and officials of Federal and State 
agricultural agencies.  Congressman Butler asks whether the Commission will consider 
the conference to be official business so that contributions by incorporated state banks 
and bank holding companies will be permitted in order to defray expenses. 
 

It is clear that the Federal Election Commission has the duty  to formulate general 
policy with respect to the Act (2 U.S.C. 437d(a)(9)), has the power to regulate amounts 
contributed to a holder of Federal office in order to defray expenses arising in connection 
with that office (2 U.S.C. 439a), has the power to formulate general policy regarding 
contributions and expenditures (18 U.S.C. 608), and has the power to formulate general 
policy regarding contributions or expenditures by national banks, corporations or labor 
organizations (18 U.S.C. 610).  Pursuant to these powers and duties, it is the 
determination of the Commission that contributions to and expenditures by an office 
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account are to be treated as political contributions and expenditures, and are subject to the 
limitations and prohibitions on such transactions.     

 
Further, Congress has recognized the political value and campaign-related nature 

of material mailed under the frank and has provided in 3210(f) of Title 39, United States 
Code, that 
 

"the equivalent amount of postage* * *on franked  
mail mailed under the frank of the Vice President or a  
Member of Congress, and the cost of preparing or printing  
such frankable matter for such mailing under the frank,  
shall not be considered as a contribution to, or an expenditure  
by, the Vice President or a member of Congress for the  
purpose of determining any limitation on expenditures  or  
contributions with respect to any such official, imposed by  
any Federal, State, or local law or regulation, in connection with  
any campaign of such official for election to any Federal office."  
(Emphasis added)  
 

Accordingly, contributions to and expenditures by a separate segregated franking 
account are contributions and expenditures  for the purposes of the Federal Election 
Campaign Act of 1971, as amended, and Title 18, United States Code, except for the 
limitations contained in 18 U.S.C. 608.   
 

It is the opinion of the Commission that Congressional appropriations for staff 
salaries, newsletters, stationery, and travel are for legislative activities and, therefore are 
not subject to the limitations and prohibitions of the Act.  It is the Commission's 
conclusion that these appropriations represent a Congressional determination of the 
amount necessary for the continued performance of the public duties of a Member of 
Congress, and that Congress has thus knowingly appropriated sufficient funds for the 
performance of these duties.  Accordingly, additional money which is raised by a 
Member or his supporters shall be treated as a contribution made for purposes of 
influencing a Federal election and shall be governed by all appropriate limitations.  
Similarly, any expenditure from any office account shall be treated as an expenditure 
intended for purposes of influencing a Federal election and shall be controlled by all 
appropriate limitations.  If Congress concludes that activities currently supported by an 
office account are in fact essential legislative functions, it remains the prerogative of 
Congress to appropriate additional funds necessary to fulfill these functions. 
 

Support for the Commission's views may be found in United States v. Brewster, 
408 U.S. 501, 92 S. Ct. 2531, 33 L.Ed 2d 507 (1972) in which the Supreme Court stated: 
 

"It is well known, of course, that Members of Congress 
engage in many activities other than the purely legislative 
activities. . . These include a wide range of legitimate 'errands'  
performed for constituents, the making of appointments with 
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Government agencies, assistance in securing Government 
contracts, preparing  so-called 'newsletters' to constituents, 
news releases, and speeches delivered outside the Congress. 
The range of these related activities has grown over the years.   
They are performed in part because they have come to be expected by 
constituents, and because 'they are a means of developing continuing 
support for future elections'.  Although these are entirely legitimate 
activities, they are political in nature rather than legislative, in the sense 
that term has been used by the Court in prior cases." 

 
As an office account will be conclusively presumed to be used solely for political 

purposes, contributions to, expenditures by, and the general operation of an office 
account should be reported and otherwise treated as provided in Notice 1975-18 of the 
Federal Election Commission "Office Accounts and Franking Accounts; Excess  
Campaign Contributions", as published in the Federal Register.      
 

The Commission intends to apply its policy on office accounts       
as follows: 
 

(a) It is the opinion of the Commission that a corporate donation of the  
use of a computer to analyze the results of a question would constitute a corporate 
contribution made for purposes of influencing a Federal election.  The fact that the 
questionnaire was mailed under the frank would not extend the coverage of 39 U.S.C. 
3210(f) to the analysis of questionnaire results, and accordingly the donation of the 
services of the corporate computer would constitute a corporate contribution prohibited 
under 18 U.S.C. 610.   
 

(b) It is the opinion of the Commission that money from the "educational  
fund" of a labor union may not be donated to the office accounts of incumbent United 
States Senators and Representative if the fund is composed of dues money from various 
local lodges of the union.  Since the money in the fund would be derived from dues, and 
not from separate voluntary donations by union members to support the office accounts 
of Congressmen, contributions of this money by a union would be prohibited under  
18 U.S.C. 610.   
 

(c) It is the opinion of the Commission that contributions by incorporated  
state banks, or bank holding corporations, to an agricultural conference organized by a 
Member of Congress would constitute a direct or indirect contribution by these banking 
institutions in connection with a federal election.  If the agricultural conference is not 
funded directly through a Congressional appropriation, it will be conclusively presumed 
to be funded from an office or constituent service account utilized by the member of 
Congress for political purposes.  Accordingly, contributions by state bank corporations or 
bank holding corporations to the conference would be prohibited under 18 U.S.C.  
610. 
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The Commission does not wish to discourage conferences involving policy 
development of important economic and other issues, but will examine the particulars of 
each such proposed conference for any implications under 18 U.S.C. 610.       

 
The provisions of this opinion represent the opinion of the Commission as to the 

effect of 2 U.S.C. 437d(a)(9), 2 U.S.C. 439a, 18 U.S.C. 608, and 18 U.S.C. 610 on 
contributions and expenditures from the office account of a Federal officeholder.     
The provisions of this opinion are reflected in the proposed regulations which the 
Commission has submitted to Congress (see The Federal Register, Notice 1975-18 of 40 
FR 32951, "Office Accounts and Franking Accounts; Excess Campaign Contributions").  
However, in order to provide sufficient notice for orderly compliance with this opinion, 
the provisions of this opinion shall become effective on October 1, 1975, notwithstanding 
any contrary language in this opinion.        
 
 
 
 
      (signed)_______________________ 
Date:_______________________  Thomas B. Curtis 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 


