
ADVISORY OPINION 1975-51 
 

Use of Excess Campaign Funds to Purchase 
Congressional Office Equipment 

 
This advisory opinion is issued pursuant to 2 U.S.C. §437f in response to a 

request by Congressman James L. Oberstar.  The request was published in the September 
3, 1975, Federal Register (40 FR 40678), and interested parties were given an opportunity 
to submit written comments pertaining to the request.  No comments were received.   

 
In his request, Congressman Oberstar stated:  

 
Our office plans to install a computer terminal to meet the demands  

of constituent mail.  The cost of the terminal will exceed our office allotment and, 
therefore we would like to use excess campaign funds to establish a separate 
Oberstar Office Equipment account. 
 

 
Congressman Oberstar has asked whether the use of campaign funds in the manner 
described is legal.   
 

Under 2 U.S.C. SS 439a, “[a]mounts received by a candidate as contributions that 
are in excess of any amount necessary to defray his expenditures, . . . may be used by 
such candidate or individual, . . . to defray any ordinary and necessary expenses incurred 
by him in connection with his duties as a holder of Federal office, . . . or may be used for 
any other lawful purpose."  The use of excess campaign funds to install a computer 
terminal for use in handling constituent mail would be permitted under this section.   

 
The Commission is currently in the process of proposing a regulation pertaining 

generally to office accounts and in particular to the applicability of expenditure 
limitations to nonappropriated funds expended to support the activities of an officeholder.      

 
This advisory opinion is issued on an interim basis only pending the promulgation 

by the Commission of rules and regulations of general applicability.   


