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CERTIFIED MAIL 
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ADVISORY OPINION 1980-11 
 
Mr. Rufus C. Phillips III 
6520 Ridge Street 
McLean, Virginia 22101 
 
Dear Mr. Phillips: 
 

This responds to your letter of February 5, 1980, requesting an advisory opinion 
regarding application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (the "Act"), 
and Commission regulations to contributions by spouses. 
 

According to your letter, your 1978 campaign for the United States Senate from Virginia 
has an outstanding debt of approximately $15,400. You hope to raise that amount through a 
fundraiser, mail solicitation of out-of-town givers, and spouses of contributors who have reached 
their $1,000 contribution limit. However, in some cases the potential contributors have neither a 
checking account of their own nor a joint chocking account with their spouses. In light of those 
circumstances you ask whether a person, who has neither their own checking account nor a joint 
checking account, may make a contribution to your 1978 campaign by using a check drawn on 
the account of a spouse who has already reached his/her $1,000 contribution limit to your 
campaign. 
 

Section 110.1(i)(1) of Commission regulations states that "even though a spouse in a 
single income family has contributed $1,000 to a candidate for an election, the other spouse may 
similarly contribute $1,000 to the same candidate for the same election." That regulation cites to 
104.5(e) of the regulations which provides that "a contribution which represents contributions by 
more than one person shall indicate on the written instrument or on an accompanying writing 
signed by all contributors, the amount to be attributed to each contributor." 
 

These regulations indicate that a contribution by both spouses could be made through one 
check for an amount up to $2,000 (per candidate, per election) as long as the attribution is 
indicated and the check or accompanying document is signed by both the husband and wife. 
Since both the husband and wife may contribute on one check, the Commission concludes that it 



would be permissible for a spouse in the situation you present, that is, a spouse who has neither a 
joint checking account nor any other checking account, to contribute through the checking 
account of the other spouse provided the check or an accompanying writing states whose 
contribution the check represents and is signed by the intended contributor. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
 
      Robert O. Tiernan 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
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