
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

January 16, 1981 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1980-137 
 
Mr. Don L. Richardson 
10635 IH 35 North 
San Antonio, Texas 78233 
 
Dear Mr. Richardson: 
 

This responds to your letter received November 17, 1980, requesting an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
and Commission regulations to your use of a company's personnel and equipment to comply 
with the reporting requirements of the Act. 
 

According to your request, you are a Republican candidate for the United States Senate. 
You are also the founder and President and are currently employed by Logic Systems Inc., a 
Texas corporation, ("the Company"), which provides on-line accounting services and operates 
computer centers. You explain that you designed and wrote many of the Company's accounting 
programs such as accounts receivable and general ledger software systems and now propose to 
modify and use these programs to comply with the reporting requirements of the Act. You 
further propose to use the Company's personnel and computer equipment to help enter the data 
and produce the required reports. You plan to use the computer-produced schedules of 
contributions and expenditures for your campaign reports. You raise the question whether your 
plans to use Company personnel, including your own time and effort as a company employee, 
and computer equipment for accounting services would violate either the Act or Commission 
regulations concerning corporate contributions. 
 

If the services rendered to your campaign through your use of Company personnel who 
will be paid by the Company to do this work, including your own time and effort, and the 
coincidental use of computer equipment relate only to compliance with the Act, then the use of 
personnel and equipment as proposed would not constitute a corporate contribution from the 
Company. Although 2 U.S.C. 441b prohibits a corporation from making a contribution or 
expenditure in connection with a Federal election, the Commission's regulations specifically 
exclude certain activity from the definition of contribution and expenditure. Specifically, under 
11 CFR 114.1(a)(2)(vii) the term "contribution and expenditure" does not include: 



 
The payment for legal and accounting services rendered to or on behalf of an 
authorized committee of a candidate or any other political committee for the 
purpose of ensuring compliance with the Act or chapter 95 or 96 of the Internal 
Revenue Code if the corporation paying for the services is the regular employer of 
the individual rendering the services, but amounts paid or incurred for these 
services shall be reported in accordance with Part 104. This exclusion shall not be 
applicable if additional employees are hired for the purpose of rendering services 
or if additional employees are hired in order to make regular employees available. 

 
In Advisory Opinion 1979-22 the Commission recognized that amounts paid by a 

Committee to a law firm for use of a law firm's resources, such as a conference room and 
secretarial support, incidental to an attorney's services rendered solely for the purpose of 
ensuring compliance with the Act or public financing provisions would not be subject to limit 
under 2 U.S.C. 441a(b). That is, they would not be considered expenditures as defined in the Act 
but, rather, would be part of the legal and accounting exemption found in 2 U.S.C. 431(8) and 
(9). Such amounts although not "expenditures" would nonetheless be reportable. Similarly, in 
this situation the use of firm resources, such as computer equipment, necessary to enable a 
corporate employee to provide compliance accounting services under the exemption set forth in 
11 CFR 114.1(a)(2)(vii) would be encompassed within that exemption. 
 

From your letter, it appears that your proposal is to have the Company provide 
accounting services to you as a candidate to ensure your committee's compliance with the Act in 
that the services would result in computer-produced schedules for your campaign reports 
required to be filed under the Act. The Commission thus concludes that such services rendered 
by Company personnel come within the exclusion in 11 CFR 114.1(a)(2)(vii) as long as the 
services are rendered solely to ensure compliance with the Act by your committee and as long as 
no additional personnel are hired to either render the services themselves or to enable personnel 
already employed by the Company to render the services. 
 

The Commission notes that although the cost incurred by the Company to render these 
services would not be considered a contribution, that cost must be reported in accordance with 
Part 104 of the Commission's regulations. See also 2 U.S.C. 431(8)(B)(ix), 431(9)(B)(vii). 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
       (signed) 
 
       John Warren McGarry 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 
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