
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 

September 28, 1981 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1981-35 
 
The Honorable William M. Thomas 
House of Representatives 
Washington, D.C. 20515 
 
Dear Congressman Thomas: 
 

This refers to your letter dated August 3, 1981, requesting an advisory opinion 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended, ("the Act") 
and Commission regulations to a committee involved in reapportionment related activities in 
California. 
 

You indicate in your request that you and several Republican congressmen from 
California have formed a committee, tentatively named "the California Republican 
Congressional Reapportionment Committee," which will "finance activities related solely to the 
Congressional reapportionment process in California." The committee's resources, you state, will 
be used to pay for computer services, including computer time and personnel, to gather 
demographic data on several California congressional districts, and on court costs incurred in 
legal challenges to reapportionment plans. You indicate that no resources of the committee will 
be expended in "direct or indirect support of specific candidates, federal or otherwise." 
 

You ask, based on the information included in your request, whether the committee will 
be required to register with the Commission as a political committee and file reports of its 
activities. In addition, you ask whether contributors to the committee will be subject to the 
contribution limitations and reporting requirements of the Act. Finally, you ask whether the 
committee may accept corporate contributions to finance its activities. 
 

The Act defines a "political committee" as "any committee, club, association or group of 
persons which receives contributions aggregating in excess of $1,000 during a calendar year or 
which makes expenditures aggregating in excess of $1,000 during a calendar year . . ." 2 U.S.C. 
431(4); 11 CFR 100.5. The term "contribution," as defined in the Act, includes in part "any gift, 



subscription, loan, advance, or deposit of money, or anything of value made by any person for 
the purpose of influencing any election for Federal office." 2 U.S.C. 431(8)(A); 11 CFR 
100.7(a)(1). 
 

The influencing of Federal elections by persons and organizations is regulated by the Act 
and the Commission's regulations. The influencing of the reapportionment decisions of a state 
legislature, although a political process, is not considered election-influencing activity subject to 
the requirements of the Act. The Constitution of the United States, Article 1, Section 2, Clause 3, 
mandates the orderly reapportionment of Congressional seats based on the results of the 
decennial census.1  It is thus incumbent on each state that loses or gains Congressional seats, to 
make the necessary decisions with regard to reapportionment. Essential aspects of the Federal 
election process for Congressional office are, in turn, dependent upon those decisions. Attempts 
to influence a state legislature's decisions on reapportionment plans may have political features, 
but are not necessarily election-influencing activity of the type subject to the Act and regulations. 
Similarly, the committee's financing of litigation which relates to reapportionment decisions 
made by the California legislature would not be viewed as election influencing under the Act and 
Commission regulations. Such litigation is distinguishable from that instituted by one candidate 
to disqualify an opposing candidate from the election ballot. The Commission has stated that 
such litigation represented an effort to deny the electorate the opportunity to vote for the 
opposing candidate and was thus for the purpose of influencing an election. See Advisory 
Opinion 1980-57, copy enclosed. 
 

Assuming that the committee intends to limit its activity solely to the reapportionment-
related activity described in your request, the Commission concludes that no contributions or 
expenditures would be made to or by the committee under the Act. Thus, it appears that the 
committee is not a "political committee" as defined in the Act and is not required to register with 
the Commission and file reports of its activities. This conclusion is conditioned on the 
committee's continued avoidance of any activity which could be construed as election advocacy, 
including the donation of services or computer data to a candidate for Federal office or to a 
"political committee." Such activity may subject the committee to the registration, reporting, and 
other requirements of the Act and Commission regulations. 
 

Based on the discussion of your initial question and the Commission's conclusion that the 
committee is not a "political committee" and is not required to register and report, it follows that 
contributors to the committee are not subject to the contribution limitations and reporting 
requirements of the Act. 
 

With regard to your final question regarding the permissibility of the committee's 
acceptance of corporate contributions, the Commission concludes that the Act would not prohibit 
the committee from accepting corporate contributions. 
 

Section 441b prohibits corporations from making contributions or expenditures in 
connection with any election to any Federal office. The Commission views the mandatory 
reapportionment process, necessary for the maintenance of districts whose size and composition 
comports with the Constitution of the United States, as separate and distinct from the election 
                                                 
1  See also U.S. Const. Amend. XIV, §2. 



process by which individuals are selected for office. Moreover, the legislative history of that 
section of the Act indicates that the broad prohibition against corporate involvement in the 
election process was not intended to cover lobbying activity.2  See Advisory Opinion 1978-52 
and compare Advisory Opinion 1979-64, copies enclosed. Since the Congressional 
reapportionment process in California has not been concluded, the committee's activities, as 
described, may be viewed as similar to, if not actual, lobbying of the California State legislature. 
In addition, the Commission is of the opinion that the committee's possible participation in any 
lawsuit with respect to a Congressional reapportionment plan would not be in connection with a 
Federal election. Thus, as to both lobbying and litigation, the prohibitions of 2 U.S.C. 441b 
would not apply to corporations making donations to the committee.3 
 

It should be noted, however, that no funds donated to the committee by corporations (or 
from any other prohibited source) may be transferred to a political committee account or 
otherwise used in connection with a Federal election. See 11 CFR 113.4 for analogous treatment 
of corporate contributions to office accounts of Federal officeholders. 
 

The Commission expresses no opinion regarding application of any State law to the 
issues discussed herein. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely, 
 
       (signed) 
 
       John Warren McGarry 
       Chairman for thee 
       Federal Election Commission 
 
 
Enclosures (Advisory Opinion 1980-57, 1979-64 and 1978-52) 

                                                 
2  117 Cong. Rec. 43380 (1971), (remarks of Rep. Hansen). 
3  This same conclusion would apply with respect to donations from national banks, labor organizations, 
government contractors, and foreign nationals. See 2 U.S.C. 441b, 441c, and 441e. 
 


