
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
February 10, 1983 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1982-63 
 
Terry D. Garcia 
Manatt, Phelps, Rothenberg & Tunney 
811 West Seventh Street, Twelfth Floor 
Los Angeles, California 90017 
 
Dear Mr. Garcia: 
 
This responds to your letter of December 13, 1982, requesting an advisory opinion concerning 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), to the 
establishment of a contribution "check-off system." 
 
Your letter states that Manatt, Phelps, Rothenberg & Tunney ("the Firm") is an unincorporated 
law firm. The Firm is comprised of 37 partners of whom 18 are professional corporations. The 
Manatt, Phelps, Rothenberg & Tunney Political Action Committee ("the PAC") is a political 
committee as defined under 2 U.S.C. 431(4)(A).* You state that the PAC solicits voluntary 
contributions from each of the Firm's noncorporate partners as well as from the employees of 
each of the Firm's professional corporations. 
 
In order to facilitate the making of contributions to the PAC, the Firm proposes to institute a 
"check-off system." Specifically, you propose to permit noncorporate partners to authorize the 
Firm to withhold a specified amount from their share of Firm profits and to transfer said amount 
directly to the PAC. In the case of professional corporations, it is proposed that the employee of 
each corporation be permitted to direct the contribution to the PAC. To further expedite this 
transfer, the corporation would, in turn, authorize the Firm to deduct the amount of the proposed 
contribution from the corporation's share of Firm profits and transfer said amount directly to the 
PAC on behalf of the professional corporation's employee. You ask whether the Firm may offer 
this check-off system to its noncorporate partners, as well as to the employee of each 
professional corporation/partner. 
 
Your questions pose a threshold issue regarding the application of 2 U.S.C. 441b to the Firm and 
to the 18 partners that are professional corporations. As your request indicates, the PAC is not 
registered or operated as a separate segregated fund under 2 U.S.C. 441b(b)(2), (3) and (4). This 



means, among other things, that the PAC is not restricted as to the categories of Firm personnel 
who may be solicited for contributions. Advisory Opinion 1979-77, copy enclosed. At the same 
time, however, the PAC may not receive unlimited assistance, in kind or in financial 
contributions, from the Firm since the 441b(b) exceptions for expenses of establishment, 
administration, and solicitation of contributions to a separate segregated fund are only available 
to national banks, corporations, labor organizations, including also certain corporate 
organizations specifically mentioned: membership organizations, cooperatives, nonstock 
corporations, and trade associations. Advisory Opinions 1981-56 and 1981-54, copies enclosed; 
see California Medical Association v. Federal Election Commission, 453 U.S. 182, 101 S. Ct. 
2712 (1981). Partnerships are not mentioned or otherwise covered under 441b except to the 
extent that by operation of Commission regulations, 11 CFR 110.1(e), a partnership comprised of 
corporations may not make contributions which are attributed to the corporate partners. Advisory 
Opinions 1981-56, 1981-54, and 1980-132. Accordingly, any expenses paid by the Firm on 
behalf of the PAC, as well as any unreimbursed use of Firm facilities, supplies, or personnel, 
would constitute a contribution of anything of value to the PAC by the Firm. 11 CFR 
100.7(a)(1)(iii). 
 
As an alternative to the Firm making contributions of administrative support to the PAC as 
discussed above, the PAC may pay the Firm for such support using the funds the PAC receives 
from its contributors. To avoid a contribution, these payments by the PAC must equal the "usual 
and normal charge" for the goods and services provided by the Firm. See 11 CFR 
100.7(a)(1)(iii). Payments by the PAC to the Firm for these purposes must be reported by the 
PAC as operating expenditures. 2 U.S.C. 434(b)(4), (b)(5) and 11 CFR 104.3(b)(1), (b)(3)(i). 
 
While contributions of administrative support may be made by the Firm to the PAC, assuming 
they are exclusively attributed to and made only by noncorporate partners of the Firm under an 
agreement as provided in 11 CFR 110.1(e), they would be limited to $5,000 per calendar year as 
to the partnership 2 U.S.C. 441a(a) (1) (C). They would also be charged to the individual 
noncorporate partners and subject to each individual partner's $5,000 per year limit on 
contributions to the PAC. 2 U.S.C. 441a(a)(1)(C) and 11 CFR 110.1(e). 
 
In addition, the PAC would be required to report lawful contributions whether in kind or 
monetary; such contributions aggregating in an amount or value in excess of $200 within the 
calendar year are required to be itemized. 2 U.S.C. 434(b)(3); 11 CFR 104.3(a)(4), 104.13(a). 
The PAC may also receive services rendered by individuals who are compensated by the Firm 
for those services if the compensated services are solely for the purpose of ensuring the PAC's 
compliance with the Act and Commission regulations, and if the Firm is the "regular employer" 
of those individuals. 2 U.S.C. 431(8)(B)(ix)(II), 11 CFR 100.7(b)(14). Amounts paid by the Firm 
for these services are required to be reported under Commission regulations at 11 CFR 104.3(h). 
The amounts paid are not subject to the limits or prohibitions of the Act and would not have to 
be allocated to any Firm partners under 110.1(e) of Commission regulations. See 11 CFR 
114.1(a)(2)(vii). 
 
With respect to your specific questions, the Commission concludes that the Firm may offer the 
described check-off PAC contribution system to its noncorporate partners and to the employees 
of its corporate partners. The Firm's implementation of the system requires that all its 



unreimbursed costs and in kind assistance in connection with operating the system--including 
any use of Firm facilities, equipment, supplies, personnel, or other goods or services for which 
no charges are assessed and paid (or to the extent PAC payments are less than "usual and normal 
charge")-- shall be treated as contributions by the Firm and shall be attributed, by agreement of 
the partners under 11 CFR 110.1(e), only to noncorporate partners of the Firm. See discussion 
and citations above. 
 
The noncorporate partners in making a PAC contribution through the system would be required 
to take a deduction in their share of Firm profits, or an increase in their share of Firm losses, 
which is in direct proportion to their interest in partnership profits or which is determined 
according to some other agreement of the partners. 11 CFR 110.1(e). Employees of professional 
corporations in the Firm must take a deduction from the salaries they receive from their 
respective corporations. In addition, the corporation's authorization of a deduction from its share 
of Firm profits may not have the effect of reducing any portion of Firm profits (payable to the 
corporation) that the corporation would use for purposes other than payment of the contributing 
employee's salary. Nor may the employee's salary be established or in any way altered on the 
basis of his or her contributions to the PAC. See 11 CFR 114.5(b)(1). These conditions are 
necessary to assure that corporate partners do not indirectly make contributions to the PAC in 
violation of 2 U.S.C. 441b. 
 
The situation here is distinguishable from earlier advisory opinions involving partnership 
"contribution plans." In those opinions, the partnerships never undertook to establish and 
maintain a separate political committee; rather, they proposed to make partnership contributions 
to candidates under various types of administrative mechanisms. In this case, the PAC is 
registered with the Commission as a nonconnected political committee, under 2 U.S.C. 
431(4)(A), which is located on Firm premises and operated by Firm personnel; it makes 
contributions to candidates as a separate political committee, not as a partnership. Compare 
Advisory Opinions 1982-13, 1981-50, 1975-104 and 1975-17; also see Advisory Opinions 1980-
72 and 1979-77, and the Commission's response to Advisory Opinion Request 1976-102, copies 
enclosed. 
 
The Commission expresses no opinion with respect to the tax ramifications of the described 
check-off system since those issues are not within its purview. 
 
This constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations prescribed 
by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely yours, 
 
(signed) 
 
Danny L. McDonald 
Chairman for the Federal Election Commission 

 
 



Enclosures (AOs 1982-13, 1981-50, 1980-72, 1979-77, Re: AOR 1976-102, 1975-104, and 
1975-17) 
 
 
* Section 431(4)(A) defines the term "political committee" to include "any, committee, club, 
association, or other group of persons which receives contributions aggregating in excess of 
$1,000 during a calendar year or which makes expenditures aggregating in excess of $1,000 
during a calendar year." This type of political committee is distinct from a separate segregated 
fund (which is also a "political committee under 431(4)(B)) established pursuant to 441b(b). 
 


