
 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
July 13, 1984 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1984-24 
 
Mr. H. Richard Mayberry, Jr., Esq. 
Law Office of H. Richard Mayberry, Jr. 
1667 K Street, N.W. 
Washington, D.C. 20006 
 
Dear Mr. Mayberry: 
 

This responds to your letter of May 4, 1984, as supplemented by your letters of June 1 
and June 28, 1984, requesting an advisory opinion on behalf of the Sierra Club ("the Club") and 
its separate segregated fund, the Sierra Club Committee on Political Education ("SCCOPE") or 
("the Committee"), concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 
amended ("the Act"), and Commission regulations to SCCOPE's payment procedures for in-kind 
contributions it proposes to make to candidates for Federal office through the use of Club 
employees and facilities. 
 

You state that the Club is a nonprofit membership organization, incorporated in the State 
of New York, and granted tax exempt status pursuant to 26 U.S.C. 501(c)(4). It is a national 
conservation organization dedicated to promoting the preservation of the environment through 
educational and lobbying efforts. It has 53 chapters and more than 350,000 individual members. 
It employs approximately 200 people, including a field staff of 29 persons, and operates 12 
national and regional offices. 
 

The Club has established and administers a separate segregated fund, SCCOPE. SCCOPE 
is governed by the Club's committee on Political Education, which consists of Club members and 
has a chairman, vice chairman, treasurer, and assistant treasurer, who are also Club members. 
The Committee decides which candidates to endorse and to receive SCCOPE's financial support. 
The day-to-day operations of SCCOPE are performed by Club staff employees. You state that 
SCCOPE intends to make in-kind contributions to approximately 60 to 70 U.S. Senate and 
House candidates in the 1984 elections by purchasing from the Club and providing to the 
candidates the services of 15-20 Club employees and the use of Club facilities incident to these 
services. You define "services" as the labor of Club employees and "facilities" as Club office 
space, furniture, equipment and any goods incidental to the use of the facilities. You state that 
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these employees may spend complete days or part days at either a candidate's offices or at Club 
offices on campaign-related activities. 
 

You offer two examples to illustrate your proposed activity: (a) an employee may spend 
two days in one week on candidate-related activities working out of a candidate's campaign 
headquarters and the remaining three days of the week on Sierra Club nonelection membership 
relations at a Club regional office; or (b) an employee, operating out of a Club office, may spend 
part of a working day assisting a Federal candidate and the remainder of the day on Club matters 
that are not campaign related. You state that the Club anticipates that its employees will, (1) 
research and prepare campaign materials on environmental issues and the environmental record 
of the candidates and their opponents; (2) assist in fundraising and volunteer recruitment, 
including telephone banks, among Club members and the environmental community; and (3) 
identify voters interested in environmental issue and develop plans to reach these voters. 
 

You state that there are three methods by which SCCOPE may pay the Sierra Club for 
these services and facilities: (a) reimbursement by SCCOPE to the Club of the normal and usual 
charge for the services and facilities; (b) advance payment through an escrow account by 
SCCOPE to the Club of the normal and usual charge for Club services and facilities; or (c) 
establishment of SCCOPE as the second employer of Club employees who engage in campaign-
related activities. 
 

In this regard, you pose five questions in your request: 
 

(1) Whether SCCOPE may purchase from the Sierra Club the services of its 
employees for candidate-related activities and pay to the Sierra Club the normal 
and usual charge for the services within thirty days of rendering them. 

 
(2) Whether SCCOPE may purchase the use of Sierra Club facilities in connection 

with the provision of services purchased from the Sierra Club and pay the Sierra 
Club the normal and usual charge for their use within thirty days. 

 
(3) Whether SCCOPE may pay the Sierra Club in advance the normal and usual 

charge for services and for the use of facilities with the funds to be held in escrow 
by the Sierra Club and debited monthly for the services performed and facilities 
used. 

 
(4) With the advance payment procedure, whether the level of funding may be 

maintained only at a reasonable estimate of the normal and usual charge for the 
services to be purchased from the Sierra Club and for the Sierra Club facilities to 
be used and may excess funds be returned to SCCOPE. 

 
(5) With the advance payment procedure, what are the recordkeeping and reporting 

requirements in connection with the use of escrow account? 
 

With respect to the reimbursement payment method, as referenced in questions (1) and 
(2) you have provided additional facts. You state that each Club employee who provides any 
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services to SCCOPE will maintain a log to determine the time involved in election versus 
nonelection activity, the extent of the use of any Club facilities, and the identification of any 
goods used. You state that the purpose of the log is to serve as a basis for computing the amount 
of any reimbursement. Since the Club pays its employees on a biweekly basis, you propose to 
aggregate every two weeks the value of the time expended by each Club employee on SCCOPE's 
in-kind contributions. You state that SCCOPE will reimburse the Club within two weeks after 
the Club issues it paycheck to such an employee. You add that two weeks is necessary to allow 
time for the forwarding of time records from the Club's field offices and their analysis at the 
Club's headquarters. You propose to have SCCOPE reimburse the Club for all its services and 
the use of all its facilities within 30 days of their provision. 
 

You further state that the services of Club employees are unique and unavailable from 
other sources. In this regard, you state that the Club will charge SCCOPE the total compensation 
paid to its employees for their campaign-related activities plus a seven and one-half percent 
administrative surcharge. You note that the club's practice is to charge the actual costs of its 
goods and services and up to a maximum of a seven and one-half percent surcharge. The 
decision on the amount of the surcharge is discretionary and depends on the ability of the 
contracting party to pay it, the value of the services in promoting the Club's objectives, and the 
status of the contracting party as nonprofit or for-profit. You note that in the past the Club 
provided goods at actual cost to Citizens Against Waste, a California nonprofit corporation, and 
services at cost plus the maximum surcharge to Southern California Gas Company. 
 

With respect to the advance payment method using an escrow account questions (3) and 
(4) , you also provide additional facts. You state that SCCOPE would periodically forward to the 
Club an amount of money that is estimated to cover the normal and usual charge of any services 
and facilities provided by the Club. The Club would place these funds in an escrow account and 
withdraw funds monthly to pay for these services and facilities. The level of funding of the 
escrow account would be commensurate with SCCOPE's estimated use of Sierra Club employees 
and facilities. 
 

The Act makes it unlawful for a corporation to make a contribution or expenditure in 
connection with a Federal election. 2 U.S.C. 441b. It defines "contribution" or "expenditure" to 
include "any direct or indirect payment, distribution, loan, advance, deposit, or gift of money, or 
any services, or anything of value...to any candidate, campaign committee, or political party or 
organization, in connection with..." any Federal election. 2 U.S.C. 441b(b)(2). The Act excludes 
from this definition, however, the "establishment, administration, and solicitation of 
contributions to a separate segregated fund to be utilized for political purposes by a corporation, 
labor organization, membership organization, cooperative, or corporation without capital stock." 
2 U.S.C. 441b(b)(2)(C). Except for certain activities such as internal communications and 
nonpartisan activities, the Act requires that a corporation or labor organization direct and finance 
its political activities solely through the use of the voluntary contributions in its separate 
segregated fund and not through the use of general treasury funds. 117 Cong. Rec. 43381 
(Remarks of Rep. Hansen). The Commission's regulations at 11 CFR Part 114 comport with this 
purpose and intent of the Act. The regulations specifically provide that a corporation or labor 
organization may not use the establishment, administration, and solicitation process as a means 
of exchanging treasury monies for voluntary contributions. 11 CFR 114.5(b). 
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The relationship between a separate segregated fund and its connected organization has 
been noted by the U.S. Supreme Court. It has held that a separate segregated fund must be 
separate from its connected organization "only in the sense that there must be a strict segregation 
of its monies from" general treasury funds. Pipefitters v. U.S., 407 U.S. 385, 414 (1972). 
Furthermore, a separate segregated fund need not be formally or functionally independent of its 
connected organization's control. Id. at 415. Accordingly, Commission regulations specifically 
give a connected organization the right to control its separate segregated fund. See 11 CFR 
114.5(d). 
 

Thus, the statutory and regulatory framework permits a corporation to use its general 
treasury monies to establish and administer a separate segregated fund and to solicit voluntary 
contributions to that fund from its solicitable class. Only the monies in the separate segregated 
fund may be disbursed for political purposes, and the corporation may not use its general 
treasury funds for such purposes. 
 

In this regard, the Act and regulations prohibit a corporation from using its general 
treasury funds to provide goods and services at no charge to candidates in any Federal election. 
A corporation's donation of the services of its employees and the use of its facilities incident to 
its employees' services qualifies as a gift of something of value to the candidate. Thus, the 
expenditure of corporate treasury funds to provide such services and facilities falls squarely 
within the prohibition of 2 U.S.C. 441b. Nothing in the Act or regulations excludes such 
corporate disbursements from the Act's prohibition. On the contrary, Commission regulations 
specifically define a contribution as the payment of compensation to a person who renders 
services to a candidate or political committee or the provision of goods or services at less than 
the usual and normal charge for them. See 11 CFR 100.7(a)(1)(iii) and (a)(3). See also Advisory 
Opinions 1978-45, 1978-34, 1976-70, 1975-94, and 1975-14. The regulations also prohibit a 
corporation from continuing to pay the employer's share of the cost of fringe benefits for an 
employee who has taken an unpaid leave of absence to volunteer his or her services to a Federal 
candidate or campaign. Instead, the employer's share of such cost may be paid by the 
corporation's separate segregated fund. See 11 CFR 114.12(c)(1). The prohibition of 2 U.S.C. 
441b also includes advances by a corporation of its general treasury funds and the extension of 
credit which is not made in the ordinary course of the corporation's business and on terms similar 
to those extended to nonpolitical debtors. See Advisory Opinions 1980-44 and 1979-36. 
 

The Commission notes that both the reimbursement payment method and the advance 
payment method using an escrow account involve the initial disbursement of corporate treasury 
funds to compensate employees for the time in which they have rendered political services to 
Federal candidates and to pay for the use of any corporate facilities incident to the rendering of 
such services. After these corporate disbursements are made, the Club will determine what 
proportion of an employee's compensation and the use of any facilities is attributable to political 
work. The Club will then transfer this amount plus up to a seven and one-half percent surcharge 
from its separate segregated fund to its general treasury fund. 
 

In the Commission's view, the initial disbursement of corporate treasury monies is a loan, 
advance, or something of value to both the candidate and the corporation's separate segregated 
fund. It, thus, falls within the prohibition of corporate contributions or expenditures of 2 U.S.C. 
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441b. None of the exceptions in the Act or regulations remove such a disbursement from the 
general prohibition of 441b. Therefore, once the Club disburses its treasury funds to pay an 
employee for political services rendered to a Federal candidate and for the use of any Club 
facilities in rendering those services, the Club makes a prohibited corporate contribution or 
expenditure and a violation of the Act occurs. The subsequent transfer of voluntary contributions 
from the Club's separate segregated fund under either a reimbursement payment method or an 
advance payment method using an escrow account does not cause the violation to abate. 
 

The Commission notes your arguments that 11 CFR 114.9 and 114.10 support or 
authorize a reimbursement payment method. The Commission, however, does not view either 
regulation as supporting or authorizing a reimbursement payment method or an advance payment 
method using an escrow account in the circumstances you have described. 
 

First, by its own terms, section 114.9 applies only to the use of corporate facilities and 
does not include the use of the paid services of corporate employees. Therefore, this section 
cannot be read as supporting or authorizing either the reimbursement or advance payment 
methods regarding the compensation paid to Club employees for the political services rendered 
to Federal candidates. Second, this section was not intended to apply to permissible corporate 
disbursements of treasury funds or to disbursements by a corporation's separate segregated fund 
because such activities are covered in other sections of Part 114. This section applies only to the 
use of corporate facilities by stockholders and employees engaged in individual volunteer 
activity and by persons, other than stockholders and employees such as candidates and their 
committees for activity in connection with a Federal election. It does not purport to apply to the 
use of corporate facilities in connection with a Federal election by corporate employees who are 
being compensated for rendering their services to a Federal candidate. Third, section 114.10 is 
intended to apply to commercial transactions made in the ordinary course of a corporation's 
business, where it extends credit as part of such a transaction to a political purchaser on terms 
comparable to those for similar nonpolitical purchasers. It was not intended to apply to the 
circumstances presented in this request. Thus, neither of these provisions support a 
reimbursement or advance payment method. 
 

Therefore, the Commission concludes that neither the reimbursement payment method 
nor the advance payment method using an escrow account as described in your request is 
permissible under the act. For this reason it is not necessary to address your fourth and fifth 
questions. 
 

You state that if neither the reimbursement nor the advance payment method is 
permissible, the Club's only choice is to make SCCOPE a dual employer of employees who 
perform political work. You have not raised this method as a specific question in your request. 
Accordingly, the Commission expresses no opinion with regard to this method. It does note, 
however, that this or any other method must not entail the disbursement of corporate treasury 
funds, but only disbursements, initially and directly, from its separate segregated fund. 
 

The Commission expresses no opinion whether the described activities would have any 
effect on the tax exempt status of the Club since that issue is not within the Commission's 
jurisdiction. 
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This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 

regulations prescribed by the Commission, to the specific transactions or activities set forth in 
your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely yours, 
 

(signed) 
 
Lee Ann Elliott 
Chairman for the  
Federal Election Commission 

 
 
Enclosures (AOs 1980-44, 1979-36, 1978-45, 1978-34, 1976-70, 1975-94 

and 1975-14) 
 

 
P.S. Commissioners Elliot and Aikens voted against approval of this opinion. A dissenting 
opinion will be submitted at a later date. 
 


