
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
June 1, 1989 
 
CERTIFIED MAIL, 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1989-6 
 
Thomas Graziano, Treasurer 
Friends of Sherwood Boehlert 
P.O. Box C 
Utica, New York 13503 
 
Dear Mr. Graziano: 
 
This responds to your letter dated April 24, 1989, as supplemented by your letter dated May 9, 
requesting an advisory opinion on behalf of the Friends of Sherwood Boehlert ("the Committee") 
concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the 
Act"), and Commission regulations to the receipt and sale by a political committee of stock and 
the reporting of that receipt and sale. 
 
Your request indicates that the Committee received a letter dated April 7, 1989, from Roger J. 
Sinnott stating that he had just made a contribution of 120 shares of stock that he owned in a 
corporation known as CONMED. The Committee had no previous knowledge that Mr. Sinnott, 
the contributor, had plans of donating the stock. The stock was valued at $4.50 per share at the 
time of the donation for a total value of $540. You state that the Committee "is unsure as to what 
to do with the stock." You inquire as to whether the donation to the Committee of stock in the 
CONMED corporation is permissible and how and where the donation of the stock and 
subsequent sale by the Committee should be reported. You also state that, if the Committee is 
advised that it cannot accept the stock, you wish to know how the stock should be returned and 
how the return should be reported. 
 
The shares of stock owned by the contributor are the assets of the contributor. The Commission 
regulations specifically contemplate the donation of unliquidated stock at 11 CFR 104.13 
wherein instructions are set out as to the reporting of such in-kind contributions. Therefore, the 
donation of stock owned by an individual in CONMED to the Committee is not prohibited by 2 
U.S.C. 441b(a). 
 



The contribution limitations of the Act apply to the donation of the shares since they are a thing 
of value in fact, the term "securities" is specifically included in the list of examples of goods and 
services that would constitute a contribution if donated. 11 CFR 100.7(a)(1)(iii)(A). The amount 
of such a contribution is equal to the value on the date it is received. 11 CFR 104.13(a)(1) and 
(b)(1). The acceptance of the stock, valued at $540 at the time it was placed in the Committee's 
name, is permissible under 2 U.S.C. 441a(a)(1)(A). 
 
Commission regulations provide that if the shares have not been liquidated at the close of a 
reporting period, the Committee shall record as a memo entry (not as cash) the fair market value 
of the shares on the date received. The Committee shall disclose Mr. Sinnott's full name and 
mailing address and, because the contribution is valued in excess of $200, his occupation and the 
name of his employer. 11 CFR 104.13(b)(1). The contribution shall be reported on Schedule A 
but, as a memo entry, shall not be included in the total of contributions for the period. See 
Attachment A for an illustration of how this transaction may be reported. 
 
When the stock is sold, the Committee shall report the proceeds on the next report due. If the 
stock is purchased directly from the Committee so that the purchaser is known, the Committee 
shall report the purchaser's name and address and, if the purchase price is in excess of $200, the 
occupation and the name of the employer of the purchaser. Such a purchase shall be considered a 
contribution by the purchaser. The Committee shall also report the identification of the original 
contributor. 11 CFR 104.13(b)(2). The sale of the stock and the original donation shall be 
reported on Schedule A. The value of the purchase shall be reported as a normal contribution and 
the total shall be incorporated in the contribution total for the period. The value of the original 
donation shall be reported as a memo entry and shall not be incorporated into the total of 
contributions for the period. See Attachment B for an illustration of how these transactions may 
be reported. 
 
If the Committee sells the stock through an established market mechanism whereby it does not 
know the identity of the purchaser, then the purchaser will not be purchasing the stock directly 
from the candidate or committee and, thus, will not be considered to be making a contribution to 
the committee. Accordingly, the Committee will not be required to report the identification of the 
purchaser. The Committee must still comply with the other reporting requirements of 11 CFR 
104.13(b)(2) as to the amount of the proceeds from the sale and the identification of the original 
contributor. Because the purchase price is not considered a contribution from the purchaser in 
this situation, it should be incorporated in the total of "Other Receipts" for the reporting period. 
See Attachment C for an illustration of how these transactions should be reported. 
 
Any expenses related to the sale of the stock, such as commissions, fees, postage, or insurance, 
should be reported as operating expenditures, and if such expenditures exceed $200 to the same 
payee during the calendar year, they should be itemized. 11 CFR 104.3(b)(2)(i) and 
104.3(b)(4)(i). 
 
Because the Commission concludes that the acceptance of the stock is permissible, the 
Commission does not reach the question of how to return the stock to the contributor and how to 
report such a return. 
 



The Commission expresses no opinion regarding any possible applications of other Federal laws 
or the tax ramifications of the described activity, since those issues are not within its jurisdiction. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act or regulations 
prescribed by the Commission to the specific transaction or activity set forth in your request. See 
2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed)  
 
Lee Ann Elliott 
Vice Chairman for the Federal Election Commission 
 
Attachments 
 








