FEDERAL ELECTION COMMISSION
Washington, DC 20463

July 2, 1990

CERTIFIED MAIL,
RETURN RECEIPT REQUESTED

ADVISORY OPINION 1989-32

Lance H. Olson, Esquire
Olson, Connelly, Hagel & Fong
300 Capitol Mall

Suite 350

Sacramento, CA 95814

Dear Mr. Olson:

This responds to your letter dated December 22, 1989, as supplemented by your letters dated
January 18, and May 1, 1990, requesting an advisory opinion on behalf of Californians for Safe
Streets ("CSS") concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as
amended (“'the Act™), and Commission regulations to the receipt by CSS of a contribution from a
foreign national.

You state that CSS is a non-profit committee formed to qualify and pass a state ballot measure in
California known as the Safe Streets Initiative ("SSI"). This initiative would increase sentences
for major offenders and would create a $1.6 billion fund for various anti-drug and crime
prevention activities. You state that CSS is in the process of collecting the 372,175 signatures
necessary to qualify for the November, 1990, ballot.

You state that the initiative is sponsored and promoted by Lieutenant Governor Leo McCarthy
who is running for re-election as Lieutenant Governor in 1990. He will be on the ballot this
November since he won his party's primary on June 5, 1990. Mr. McCarthy also helped to draft
the initiative and organized CSS. Under California law, the full name of the committee is
Californians for Safe Streets Organized by Lt. Governor Leo McCarthy.

You state that, under California law, CSS is a "controlled committee" because the candidate has
significant influence on the committee's actions. A controlled committee is defined as:



a committee which is controlled directly or indirectly by a candidate or
state measure proponent or which acts jointly with a candidate, controlled
committee or state measure proponent in connection with the making of
expenditures. A candidate or state measure proponent controls a
committee if he, his agent or any other committee he controls has a
significant influence on the actions or decisions of the committee.

CGC §82016.

You state, however, that none of CSS's resource will be used "to support the candidate,” and that
all resources will be used to qualify the initiative for the ballot and pass it in November.

California law requires that the name of the controlling candidate appear in the name of the
committee. CGC §84106. The full name of the committee must appear on the committee's
Statement of Organization; on reports filed with the Secretary of State; and on the outside
envelope and at least one insert, in six-point type, of any mass mailing of 200 or more identical
pieces of mail. CGC 8884102(a) and (e), 84211(0), and 84305(a). You enclose correspondence
between the California Fair Political Practices Commission ("FPPC") and you with respect to a
committee controlled by a candidate for State Controller. According to the correspondence, the
FPPC does not consider contributions to a controlled ballot measure committee to be
contributions to the controlling candidate. You also note that California law prohibits the transfer
of money from CSS to the candidate’s election committee.

You have submitted responses and other materials pertaining to the relationship between CSS
and Mr. McCarthy's re-election committee, Friends of Leo McCarthy ("Friends"). Although
communications from CSS will not refer to Mr. McCarthy's past or present candidacies, Mr.
McCarthy will be involved in communications from CSS, including personalized letters to
potential donors and press statements from Mr. McCarthy on behalf of CSS. There are no plans
to send mass mailings or large scale direct mail pieces, but CSS has sent approximately three to
four hundred similar letters for which Friends is paying half "in order to comply with FPPC
regulations,” and CSS will make reference to Mr. McCarthy "in normal communications it may
have."

You state that Friends will make reference to the activities of Leo McCarthy, including the
pursuit of environmental legislation and SSI. Friends' literature "will not make reference to
[CSS] in any substantial way, although it is possible (but has not been determined at this point)
that [Friends] will refer to his legislative accomplishments and include reference to [SSI]." You
state that there will likely be activities wherein Mr. McCarthy links his candidacy to SSI, e.g., as
a spokesman in paid media for CSS. You state that, in accordance with FPPC rulings, Friends
would pay for those ads or, if a proposed FPPC regulation is adopted, one-half each would be
paid by CSS and Friends. Other than producing and mailing letters for CSS signed by Mr.
MccCarthy, there are no planned joint purchases or financial transactions between CSS and
Friends.

You describe a "substantial overlap” in personnel between the two committees. The committees
have the same campaign manager, controller, scheduler, attorneys, media consultants, pollsters,



and Los Angeles receptionist. Campaign messages are prepared by the same person. In addition,
the committees share office space in Los Angeles, paid for entirely by Friends. The committees
also have a Los Angeles based fundraiser in common.

You state that a foreign national wishes to make a contribution to support the Safe Streets
Initiative. You ask whether CSS may accept such a contribution. You also ask whether the
answer to the question would differ if CSS placed the contribution in a separate account used
only to pay administrative expenses and ballot measure qualification expenses, "none of which is
used to pay expenses associated with promotional materials where the candidate's name
appears."

Under the Act and Commission regulations, foreign nationals are prohibited from making
contributions, directly or through any other person, in connection with an election to any political
office or in connection with any primary election, convention or caucus held to select candidates
for any political office. In addition, it is unlawful for any person to solicit, accept, or receive any
such contribution from a foreign national. 2 U.S.C. 441e(a); 11 CFR 110.4(a)(1) and (2).! The
Act defines the term "person™ to include a committee. 2 U.S.C. 431(11). Unlike most of the other
provisions of the Act, 441e applies to elections for any political office, including state and local
as well as Federal elections.

The Commission has previously recognized the distinction between a candidate-related "election
to any political office,” as used in 2 U.S.C. 441e and other provisions of the Act, and issue-
related ballot initiatives. The Commission has stated that contributions or expenditures relating
only or exclusively to ballot referenda issues, and not to elections to any political office, do not
fall within the purview of the Act. Advisory Opinions 1984-62, fn.2, and 1980-95. See also
Advisory Opinion 1982-10.

For example, in Advisory Opinion 1980-95, a national bank requested an opinion as to whether it
could make a contribution to a fund that was promoting adoption of amendments to the Florida
state constitution in an upcoming election. The fund had been established at the request of the
Governor of Florida who set a goal of raising $500,000 for media advertising to promote
adoption of the amendments. The ratification was to coincide with a primary run-off election to
nominate various Federal, state, and local candidates, but not for the office of Governor. None of
the funds to be raised would be applied to those election campaigns. The Commission observed
that the bank "[was] being asked to contribute money to a fund whose express purpose is to
promote or influence the adoption of amendments to the Florida Constitution, as opposed to a
contribution to a fund in connection with the election of candidates to any political office.” The
Commission concluded, therefore, that the contribution did not fall within the purview of the Act
as it "relate[d] only to ballot referenda issues and not to elections to any political office."
Advisory Opinion 1980-95.

Your request includes a number of additional facts not presented in Advisory Opinion 1980-95.
First, the law of the State of California imposes certain requirements upon the ballot measure
committee including the requirement that the name of the individual who controls a ballot
measure committee must appear with committee mailings of even a minimal amount. Second,



the activities of CSS entail the sponsorship and participation of a candidate seeking election to
public office concurrently with the ballot referendum effort.

The Commission considered the issue of the association of a Federal candidate's name with a
committee in Advisory Opinion 1985-38. That opinion presented a situation in which a
Congressman who was a Federal candidate proposed the establishment of a committee to support
only state candidates. In response to a proposal to include the Congressman's name in the
committee name, the Commission stated that "a reference to [the Congressman] in the name of
the state committee would not in itself result in a contribution to his re-election campaign.” The
Commission also stated, however, that references to the Congressman in connection with the
state committee's "fundraising efforts, general public advertising, or charitable donations, may or
may not result in a contribution to his Federal campaign, depending upon all the facts and
circumstances in a given situation."

With respect to the second issue, the Commission has, in past opinions, considered whether the
activities of a particular organizational entity which involves the participation of a Federal
candidate, or communications referring to a Federal candidate, result in a contribution or
expenditure, i.e., something of value for the purpose of influencing a Federal election. See 2
U.S.C. 431(8)(A)(i). Such activities have involved candidate appearances at charitable functions,
testimonial dinners, and issue forums; candidate appearances in advertisements endorsing other
candidates; a candidate as a host of a radio program; and candidates holding chairmanships of
political or advocacy organizations. Although the Commission's consideration of the issue has
involved the participation of Federal, as opposed to state or local, candidates, the standards
pertaining to the issue of candidate support are applicable in this request because the relevant
issue was the relationship to a candidacy.

The Commission has taken the position that financing the foregoing activities will result in a
contribution to or an expenditure on behalf of a candidate if the activities involve (i) the
solicitation, making, or acceptance of contributions to the candidate's campaign, or (ii)
communications expressly advocating the nomination, election, or defeat of any candidate.
Advisory Opinions 1988-27, 1986-37, 1986-26, 1982-56, 1981-37, 1980-22, 1978-56, 1978-15,
1977-54, and 1977-42. The Commission has also indicated that the absence of solicitations or
express advocacy will not preclude a determination that an activity is campaign-related.
Advisory Opinions 1990-5, 1988-27, 1986-37, 1986-26, 1984-13, and 1983-12.

The activity presented contrasts with other situations in which a candidate or the candidate’s
name was to appear in a political context during the candidacy. In Advisory Opinion 1977-54,
the Commission determined that donations to a statewide petition drive against the Panama
Canal Treaties chaired by a House candidate in Georgia would not be contributions to his
candidacy where the candidate's name appeared in the drive's mailings and advertisements.
Unlike the present situation, however, the petition drive was not limited to the candidate's
electorate. (See facts and assumptions in Advisory Opinion 1977-54.)

Similarly, in Advisory Opinion 1982-56, the Commission concluded that, when a Congressman
running for re-election appeared in television advertisements advocating the election of a
candidate for County Prosecutor in his Congressional district, the Prosecutor candidate's



campaign, in paying for the advertisements, did not also make an in-kind contribution to the
Congressional candidate. The advertisement ran 30 seconds with a seven second appearance by
the Congressman complimenting the Prosecutor candidate. In discussing the basis for this
conclusion, the Commission stated that the purpose of the advertisement, as well as of the
Congressman's appearance, was the endorsement of the county candidate, and the content of the
advertisement did not reflect an intent to influence the Congressman's reelection, as it only
identified the Congressman and contained no mention of his candidacy. See Advisory Opinion
1980-28. Absent from this situation is the control of the Prosecutor campaign by the
Congressional candidate himself, the constant presence of the Congressional candidate's name in
either the advertisement or the campaign of the candidate for prosecutor, and a substantial
overlap of committee personnel.

The Commission concluded in Advisory Opinion 1984-13 that contributions to candidates would
result if Congressional candidates of one party were invited to speak at a trade association's
conference. The Commission noted the requestor’s assertions that all candidates would be asked
to refrain from soliciting contributions or other aid to their campaigns and to limit their remarks
to a discussion of the issues. The requestor also would advise attendees that the appearance of
any candidate was not to be construed as an endorsement by the requestor. The event was to be
held simultaneously with the party's national convention occurring in the same city, and shortly
before a number of primary dates and a few weeks prior to the general election. The Commission
also noted that the association planned to seek the assistance of party committees in obtaining the
candidates' attendance and, possibly, providing a meeting location, and the candidates were to be
invited as candidates, not on the basis of any other criteria. The Commission, observing that the
event would be linked by timing and purpose to Congressional elections and would "carr[y]
partisan overtones,” concluded that the candidate appearances would "inevitably be campaign-
related.” The Commission stated that this characterization would be reinforced if any portion of
the audience consisted of part of any candidate's electorate. Advisory Opinion 1984-13.

Finally, in Advisory Opinion 1990-5, the Commission concluded that a newsletter discussing
public policy issues that is originated, implemented, and funded by a candidate could be
campaign-related. The Commission reviewed the circumstances surrounding the newsletter,
including the candidate’s control, the fact that the newsletter was inspired by her previous
experiences as a candidate, the targeted audience, the fact that some persons were involved in
both the campaign and the newsletter, and the public policy content of the newsletter. The
Commission stated that "any reference to or discussion of your candidacy or campaign in the
newsletter, or presentation of policy issues or opinions closely associated with you or your
campaign, would be inevitably perceived by readers as promoting your candidacy, and viewed
by the Commission as election-related and subject to the Act.” The Commission concluded that,
although the content of the newsletters suggests other significant purposes of informing the
public about current issues of public interest and encouraging discussion of such issues,
continued publication during the candidacy would be viewed as campaign-related if any one of
certain conditions existed. One of these conditions was the publication of articles or editorials
referring to the candidate's views on public policy issues, or those of her opponent, or referring
to issues in the campaign, whether written by the candidate or anyone else.



In this case, although CSS will not expressly advocate the election of Mr. McCarthy or solicit
funds or other support for his campaign and although you note the statutory prohibitions on
transfers to a candidate's election committee, Mr. McCarthy has organized CSS with the
knowledge that his name will be inextricably linked with the committee before the same
electorate voting on his reelection and at the same time as the campaign and voting for such
reelection take place. Through communications with the electorate, CSS and he have actively
linked their names; CSS, going even beyond the statutory requirement, has sent out personalized
letters from Mr. McCarthy soliciting donations and press releases quoting Mr. McCarthy.
Finally, CSS is coordinating its efforts with Mr. McCarthy's reelection committee to such an
extent that the two committees appear to be functioning as one, including a substantial overlap of
key personnel for all major facets of the campaigns.

Based on the foregoing, the activities of CSS should be viewed as campaign-related. Therefore,
the Commission concludes that the CSS may not accept contributions from a foreign national.
This conclusion would not differ if CSS placed the foreign national contribution in a separate
account that would not be used to pay expenses associated with materials that include the
candidate's name.

The Commission expresses no opinion as to issues involving the application of State law to the
situation presented.

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request.
See 2 U.S.C. 437f,

Sincerely,
(signed)

Lee Ann Elliott
Chairman for the Federal Election Commission

Enclosures (AOs 1990-5, 1988-27, 1986-37, 1986-26, 1985-38, 1984-62, 1984-13, 1983-12,
1982-56, 1982-10, 1981-37, 1980-95, 1980-28, 1980-22, 1978-56, 1978-15, 1977-54, and 1977-
42)

1/ According to 2 U.S.C. 441e(b), the term "foreign national™ includes an individual who is not a
U.S. citizen or lawfully admitted for permanent residence under 8 U.S.C. 1101(a)(20); the term
also includes a "foreign principal™ a defined in 22 U.S.C. 611(b), as long as that foreign principal
is not a U.S. citizen. Although you have not identified the prospective contributor, the
Commission assumes, for purposes of the opinion, that such contributor is a foreign national.



