
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
May 3, 1991 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1991-5 
 
Todd Campbell 
Gullett, Sanford, Robinson & Martin 
230 Fourth Avenue, North 
Third Floor 
P.O. Box 2757 
Nashville, TN 37219-0757 
 
Dear Mr. Campbell: 
 
This responds to your letter dated February 19, 1991, requesting an advisory opinion on behalf of 
the Tennessee Democratic Party ("TDP") concerning application of the Federal Election 
Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and Commission regulations to the acceptance 
and reporting of corporate funds by a TDP building fund. 
 
TDP is a political party engaged in both Federal and non-federal election activity. In addition to 
having a committee registered with the Commission, TDP has various non-federal committees 
registered with the Tennessee Registry of Election Finance ("the Tennessee Registry"), and 
county election commissions in Tennessee. TDP maintains separate bank accounts for its Federal 
and non-federal activity. 
 
TDP intends to raise funds to purchase a building to serve as headquarters for its Federal and 
non-federal activity. Based on the exception in the Act and regulations to the definition of 
"contribution" for donations to defray costs of construction or purchase of a party office facility 
under certain conditions, TDP intends to accept corporate contributions to the building fund. You 
state that, "in its capacity as a committee registered with the [Commission]," TDP plans to take 
the following actions and observe the following conditions: (1) it will solicit and accept 
corporate contributions designated for the building fund; (2) it will advise all potential corporate 
contributors that all corporate contributions will be used exclusively for the building fund; (3) it 
will establish a "separate segregated" bank account in which only corporate contributions 
designated for the building fund will be deposited; (4) it will disburse the corporate funds 



deposited in that separate account only to purchase or construct a headquarters, or refund 
contributions if a facility is not acquired; (5) it will not use any corporate funds received for the 
purpose of influencing particular Federal, State, or local elections, or transfer such corporate 
funds to a bank account used to influence particular Federal, State, or local elections; (6) it will 
not have to limit, other than on a voluntary basis, the amount of the corporate contributions, 
individually or collectively, to the building fund; and (7) it will not have to report the corporate 
contributions to the building fund, other than on a voluntary basis, to the Commission, to the 
Tennessee Registry, or to county commissions. 
 
You inform us that Tennessee election law prohibits corporate contributions to political parties in 
certain circumstances, and that it requires the reporting of certain contributions and expenditures 
used in State and local elections to the Tennessee Registry and to county election commissions. 
T.C.A. §2-19-132; §2-10-101 et seq. 
 
You ask whether TDP may accept corporate contributions to purchase or construct a 
headquarters facility on the terms and conditions described above. You also ask whether Federal 
law preempts Tennessee prohibitions and reporting requirements pertaining to corporate 
contributions to the building fund. 
 
Under the Act and Commission regulations, a donation to a national or state committee of a 
political party that is specifically designated to defray the costs incurred for construction or 
purchase of an office facility is not considered to be a contribution or expenditure provided that 
the facility is not acquired for the purpose of influencing the election of any candidate in any 
particular election for Federal office. 2 U.S.C. 431(8)(B)(viii); 11 CFR 100.7(b)(12), 
100.8(b)(13), and 114.1(a)(2)(ix). Under the conditions set out, conditions indicating specific 
designation by the contributors for the fund and indicating that the funds will not be used for the 
purpose of influencing a Federal election, TDP may accept corporate donations to the building 
fund.1  See Advisory Opinion 1986-40. 
 
The regulations also provide that the amount of such a donation made to a committee which is 
not a political committee under 11 CFR 100.5 need not be reported. If such donation is made to a 
political committee, it shall be reported in accordance with 11 CFR 104.3(g), as a memo entry on 
Schedule A. 11 CFR 100.7(b)(12) and 100.8(b)(13). See 11 CFR 114.1(a)(2)(ix). 
 
The donations to be solicited by TDP will not meet any of the conditions for deposit in a Federal 
account, i.e., an account making expenditures for the purpose of influencing Federal elections. 
Such donations will not be designated for the Federal account, will not result from a solicitation 
which expressly states that the contributions will be used in connection with a Federal election, 
and will not be from contributors who are informed that their donations are subject to the 
limitations and prohibitions of the Act. 11 CFR 102.5(a)(2).2  Therefore, any donations received 
for the building fund would have to be deposited in an account separate from any Federal 
account maintained by TDP, as you have indicated will be done with the corporate donations. 
Since the separate account for building funds will not be a political committee under 11 CFR 
100.5(g), the donations need not be reported to the Federal Election Commission. Advisory 
Opinion 1986-40.3 
 



You indicate that Tennessee State law may prohibit the making of corporate donations for the 
construction or purchase of a party office facility or corporate donations to a fund set up for such 
a purpose. You also indicate that Tennessee law may require the reporting of these donations and 
disbursements. You ask whether the Act would preempt the application of State law to the use 
and reporting of funds for the stated purpose. 
 
The Act states that its provisions and the rules prescribed thereunder, "supersede and preempt 
any provision of State law with respect to election to Federal office." 2 U.S.C. 453. The House 
committee that drafted this provision intended "to make certain that the Federal law is construed 
to occupy the field with respect to elections to Federal office and that Federal law will be the sole 
authority under which such elections will be regulated." H.R. Rep. No. 93-1239, 93d Cong., 2d 
Sess. 10 (1974). According to the Conference Committee report on the 1974 Amendments to the 
Act, "Federal law occupies the field with respect to criminal sanctions relating to limitations on 
campaign expenditures, the sources of campaign funds used in Federal races, the conduct of 
Federal campaigns, and similar offenses but does not affect the States' rights" as to other areas 
such as voter fraud and ballot theft. H.R. Rep. No. 93-1438, 93d Cong., 2d Sess. 69 (1974). The 
Conference report also states that Federal law occupies the field with respect to reporting and 
disclosure of political contributions to and expenditures by Federal candidates and political 
committees. Id. at 100-101. 
 
When the Commission promulgated regulations at 11 CFR 108.7 on the effect of the Act on state 
law, it stated that the regulations follow section 453 and that, specifically, Federal law 
supersedes state law with respect to the organization and registration of political committees 
supporting Federal candidates, disclosure of receipts and expenditures by Federal candidates and 
political committees, and the limitations on contributions and expenditures regarding Federal 
candidates and political committees. Federal Election Commission Regulations, Explanation and 
Justification, House Document No. 95-44, p. 51. 11 CFR 108.7(b). The regulations provide that 
the Act does not supersede state laws concerning the manner of qualification as a candidate or 
political party organization, dates and places of elections, voter registration, voting fraud and 
similar offenses, or candidates' personal financial disclosure. 11 CFR 108.7(c). The Commission 
explained that "[t]hese types of electoral matters are interests of the states and are not covered in 
the act." House Document 95-44, p. 51. 
 
The Act and Commission regulations specifically address building fund donations and clearly 
permit them. In addressing such donations and the entities receiving them, i.e., political 
committees or organizations specifically not attaining such status, the Act speaks to subject 
matter involving the organization of political committees, limitations and prohibitions under the 
Act, and the disclosure of receipts and expenditures. Congress explicitly decided not to place 
restrictions upon a subject, the cost of construction and purchase of an office facility by a 
national or state political party committee, which it might otherwise have chosen to treat as 
election influencing activity. Because such a facility would be used, at least in part, for Federal 
election activity, Congress could have decided that the purchase or construction of such facility 
was for the purpose of influencing a Federal election. Instead, it took the affirmative step of 
deleting the receipt and disbursement of funds for such activity from the specific proscriptions of 
the Act. In addition, there is no indication that Congress envisioned any sort of limitation on its 
preemption to some allocable portion of the costs of purchasing or constructing a building. See 



Report of the Committee on House Administration, Federal Election Campaign Act 
Amendments of 1979, H.R. Rep. No. 96-422, 96th Cong., 1st Sess. 8-10 (1979) (specifically 
sanctioning allocation of expenses for certain exempt party activities).4  The Commission 
concludes, therefore, that the Act and Commission regulations preempt the application of 
Tennessee State or local law with respect to the prohibitions on corporate donations to the TDP 
building fund. 
 
The Commission concludes that any reporting responsibility imposed by the State of Tennessee 
regarding building fund receipts and disbursements of the TDP would not be preempted. The 
Commission has construed the Act and congressional intent as requiring disclosure at the Federal 
level of building fund activity of the national party committees only. See 11 CFR 104.8(f) and 
104.9(d). A state level disclosure requirement regarding a state party building fund would not 
encroach upon a regulatory area occupied by the Act. Further, there is no indication that 
Congress intended to preempt the disclosure authority of states with regard to state party building 
fund activity. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
John Warren McGarry 
Chairman for the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1986-40 and 1983-8) 
 
1/ The Commission notes that the building fund exception extends only to donations to defray 
costs incurred for construction or purchase of an office facility and does not extend to donations 
to pay such ongoing operating costs as property taxes and assessments. See Advisory Opinion 
1983-8. 
 
2/ The regulations provide exceptions to these restrictions in some specific circumstances not 
relevant here, e.g., the allocation of certain expenses for mixed Federal and non-federal 
activities. See 11 CFR 106.5(g) and 106.6(e). 
 
3/ The Commission notes that its recently amended regulations regarding allocation of 
expenditures by national party committees specifically require that these committees report the 
receipts and disbursements of their building fund account(s). 11 CFR 104.8(f) and 104.9(d). 
There is no similar provision applicable to state party committees. 
 
4/ The Commission has carried forward the expression of Congressional intent to allocate certain 
party activities. See 11 CFR 100.7(b)(9), (b)(15)(ii), and (b)(17)(ii), and 100.8(b)(10), (16)(ii), 
and (18)(ii). 
 


