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Dear Messrs. Kaufman and Birkenstock: 
 
 This responds to your letter dated January 13, 2004, on behalf of Dooley for the Valley, 
requesting an advisory opinion concerning the application of the Federal Election Campaign Act 
of 1971, as amended (“the Act”), and Commission regulations to the conversion of a principal 
campaign committee into a multicandidate committee.   
 
Background 
 

On September 2, 2003, Representative Calvin M. Dooley announced his decision to retire 
from Congress as of January 2005.  On September 30, 2003, Dooley for Congress filed a Form 
1M (Notification of Multicandidate Status) and, on October 2, it filed an amended Statement of 
Organization reflecting the new status as a multicandidate committee and denoting a committee 
name change to Dooley for the Valley (“the Committee”).   

 
Since then, the Commission has issued two advisory opinions about the permissible uses 

of the funds of a principal campaign committee under 2 U.S.C. 439a, as amended by the 
Bipartisan Campaign Reform Act of 2002 (Pub. L. 107-155 (Mar. 27, 2002)) (“BCRA”).   See 
Advisory Opinions 2003-30 and 2003-26.  You ask whether, based on these advisory opinions, 
2 U.S.C. 439a(a) may be interpreted as restricting the Committee’s ability to transition into a 
multicandidate committee.  You assert that, since the issuance of these advisory opinions, the 
Committee has “voluntarily restricted its activities to those which would be consistent with the 



AO 2004-03 
Page 2 
 

status of a principal campaign committee, and will proceed on that basis during the pendency of 
this Advisory Opinion Request.” 
 
Legal Analysis and Conclusions 
 
(1) May the Committee maintain its current status as a multicandidate committee? 
 

Yes, the Committee may maintain its multicandidate committee status.  The Act defines a 
“multicandidate committee” as a political committee that has been registered under 2 U.S.C. 433 
for a period of not less than 6 months, which has received contributions from more than 50 
persons, and, except for any State political party organization, has made contributions to 5 or 
more candidates for Federal office.  2 U.S.C. 441a(a)(4).  Nothing in the Act or Commission 
regulations explicitly addresses the conversion of an authorized committee of a candidate into a 
multicandidate committee.  However, in past advisory opinions, the Commission has explicitly 
permitted the transition of a principal campaign committee into a multicandidate committee.  
Advisory Opinions 1994-31, 1993-22, 1988-41, 1987-11, 1985-30, 1985-13, 1983-14, 1982-32, 
and 1978-86.  After the adoption of the personal use regulations (11 CFR Part 113) in 1995, 
however, the Commission has referred to such a transition but has not explicitly permitted or 
prohibited the transition.  See Advisory Opinion 2000-12.   

 
Because Representative Dooley is no longer a Federal candidate, and because on 

September 30, 2003, the Committee was converted to an unauthorized committee, it became a 
multicandidate committee at that point because it had already met the requirements for 
multicandidate committee status set out at 2 U.S.C. 441a(a)(4).  See, e.g., Advisory Opinions 
1993-22, 1988-41, and 1985-30.  

 
Accordingly, the Committee may accept contributions of up to $5,000 per contributor per 

calendar year.1  2 U.S.C. 441a(a)(1)(C).  The Commission further concludes that the amendments
made by BCRA to 2 U.S.C. 439a do not per se bar the transformation of an authorized 
committee into a multicandidate committee.  

 
  When the Committee transitioned from a principal campaign committee, however, it had 
a large amount of cash-on-hand, i.e., money raised by the Committee when it was a principal 
campaign committee.2  The Act’s restrictions on the use of campaign funds apply expressly to 
“contribution[s] accepted by a candidate.”  2 U.S.C. 439a(a).   
 
 Under the Act, as amended by BCRA, there are four categories of permissible uses of 
contributions received by a Federal candidate: (1) otherwise authorized expenditures in 
connection with the candidate's campaign for Federal office; (2) ordinary and necessary expenses 
                                                           
1  From the Committee’s 2003 Year End Report and 2004 Pre-Primary Report, it appears that the Committee does 
not have a non-Federal account.  Your request for an advisory opinion does not ask about, and thus this advisory 
opinion does not address, fundraising by the Committee under 2 U.S.C. 441i(e). 
2  The 2003 July Quarterly Report, the last report filed before the transition, indicates that the Committee had 
$332,538 cash-on-hand, and the 2003 Year End Report, the first report filed after the conversion, indicates that the 
Committee had $247,688 cash-on-hand.  Each report indicates that the Committee owed no debts at the end of the 
reporting period. 
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incurred in connection with the duties of the individual as a holder of Federal office; (3) 
contributions to organizations described in 26 U.S.C. 170(c); and (4) transfers, without 
limitation, to national, State or local political party committees.  2 U.S.C. 439a(a); see also  
11 CFR 113.2(a), (b), and (c).  Such uses must not, however, result in the conversion of the 
campaign funds to “personal use” by any person.  2 U.S.C. 439a(b)(1).  Since 1995, the 
Commission’s regulations have defined “personal use” as “any use of funds in a campaign 
account of a present or former candidate to fulfill a commitment, obligation or expense of any 
person that would exist irrespective of the candidate’s campaign or duties as a Federal 
officeholder.”  11 CFR 113.1(g); see 2 U.S.C. 439a(b)(2).  
 
 In BCRA, Congress deleted “any other lawful purpose” from the list of permissible uses 
of campaign funds in section 439a.  The Explanation and Justification for the post-BCRA 
personal use rules discussed the significance of this deletion:  
 

 The Commission … is removing and reserving paragraph (d) of former section
113.2, which referred to “any other lawful purpose.” With this revision, it is now 
clear that in addition to defraying expenses in connection with a campaign for 
federal office, campaign funds may be used only for the enumerated non-
campaign purposes identified in paragraphs (a), (b) and (c) of section 113.2, and 
that this listing of permissible non-campaign purposes is exhaustive.   
 

Explanation and Justification for Disclaimers, Fraudulent Solicitation, Civil Penalties, and 
Personal Use of Campaign Funds; Final Rule; 67 Fed. Reg. 76962, 76975 (Dec. 13, 2002) 
(emphasis added).  See also Advisory Opinions 2003-30 and 2003-26. 
   
  The funds received by the Committee when it was a principal campaign committee must 
be spent only for one or more of the four permissible uses enumerated in 2 U.S.C. 439a(a), and 
must not be converted to the personal use of any individual (2 U.S.C. 439a(b)).    
 

In addition, any contributions that the Committee makes to other Federal candidates using 
funds received while it was a principal campaign committee must be limited to $1,000 per 
election.  2 U.S.C. 432(e)(3)(B).  The Act and regulations provide that no political committee 
that supports more than one candidate may be designated as a principal campaign committee or 
authorized committee of a candidate (except in limited circumstances not relevant here).   
2 U.S.C. 432(e)(3)(A); 11 CFR 102.12(c)(1) and 102.13(c)(1).  The term “support,” however, 
does not include contributions by an authorized committee to an authorized committee of another 
Federal candidate in amounts aggregating $1,000 or less per election.  2 U.S.C. 432(e)(3)(B);  
11 CFR 102.12(c)(2) and 102.13(c)(2).  Nothing in 2 U.S.C. 439a(a) bars principal campaign 
committees from contributing up to $1,000 per election.  This $1,000 contribution limit would 
apply to contributions made by the Committee using funds it received while it was a principal 
campaign committee.3   
                                                           
3  In the Explanation and Justification for the post-BCRA rulemaking on the use of campaign funds, the Commission
specifically notes that 2 U.S.C. 432(e)(3)(B) permits contributions of up to $1,000 by one authorized committee to
another.  67 Fed. Reg. at 76975.  This is a specific permission granted by the Act, and the Commission also
construes it as consistent with 2 U.S.C. 439a(a)(1). 
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The Committee, however, may use its other funds (i.e., those not attributable to 
contributions received while it was a principal campaign committee) in a manner consistent with 
lawful uses by any other multicandidate committee. 4  Therefore, contributions and other funds 
received after the date of conversion to a multicandidate committee (September 30, 2003) may be
spent for purposes that are not restricted by 2 U.S.C. 439a or 432(e)(3)(B), so long as they are 
spent for purposes consistent with the other provisions of the Act and Commission regulations.   

 
If the Committee makes disbursements that, in total, exceed the amount it received since 

the conversion, then it will be considered to be spending funds it received as a principal 
campaign committee.5  The spending of amounts exceeding its receipts after its conversion on 
September 30, 2003, will be subject to the restrictions of 2 U.S.C. 439a and 432(e)(3)(B).   

 
When the Committee spends funds that came from the funds that were on hand on 

September 30, 2003, that cash-on-hand figure will be reduced by the amount of the 
disbursements of such funds that are lawful under sections 439a and 432(e)(3)(B).  As a practical 
matter, this means that, once a permissible disbursement of pre-conversion funds has been 
determined to have been made, that disbursement will not be included in total post-conversion 
disbursements for the purposes of determining the source (i.e., pre-or post-conversion) of any 
subsequent disbursement.  

 
(2) If not, may the Committee become an unauthorized, non-multicandidate committee? 

Given the response to question (1), this question is moot. 
 

(3) If options 1 and 2 are not permissible activities, must the Committee revert to its status as a 
principal campaign committee and seek refunds of any contributions made by it that exceed 2 
U.S.C. 432(e)(3)(B)?      

 
The Committee does not have to revert back to a principal campaign committee in light 

of the answer to question (1). 
 
As you have suggested, however, the Committee must seek refunds of any contributions 

made by it from funds it received as a principal campaign committee that are not in accord with 
the requirements of 2 U.S.C. 439a and 2 U.S.C. 432(e)(3)(B) and 11 CFR 102.12(c).  Donations 
by the Committee, after the September 30, 2003, conversion, to non-Federal candidates and other 
non-party committees for State and local elections from funds it received as a principal campaign 
committee are not permissible under 2 U.S.C. 439a.  In the Explanation and Justification for the 
regulations at 11 CFR Part 113, the Commission explained that such donations are permissible 
“[i]n furtherance of a Federal candidate’s election.”  67 Fed. Reg. at 76975.  Representative 
Dooley, however, was no longer a candidate for re-election to Federal office after the conversion 
date, and such uses would not fit into any of the categories of permitted uses in 2 U.S.C. 439a(a). 

 
                                                           
4  To identify the funds subject to 2 U.S.C. 439a and 432(e)(3)(B), the Committee must determine its cash-on-hand 
as of the date of its conversion. 
5  The Committee should be prepared to show, upon the request of the Commission, that any disbursements it has 
made outside the restrictions of 2 U.S.C. 439a and 432(e)(3)(B) were made from funds received after the conversion.
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The amounts of any refunds received by the Committee will not count toward total post-
conversion receipts in determining whether total post-conversion disbursements exceed post-
conversion receipts.  However, any permissible portion of a disbursement after the receipt of a 
refund (e.g., $1,000 of a $5,000 contribution to a Federal candidate after $4,000 has been 
refunded) will draw down the pre-conversion cash-on-hand, as described above in response to 
question 1.    

 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act and 

Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your request.  See  
2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any of the facts or 
assumptions presented and such facts or assumptions are material to a conclusion presented in 
this advisory opinion, then the requester may not rely on that conclusion as support for its 
proposed activity.  
 
       Sincerely, 
 
       (signed) 
 
       Bradley A. Smith 
       Chairman 
 
 
Enclosures (AOs 2003-30, 2003-26, 2000-12, 1994-31, 1993-22, 1988-41, 1987-11, 1985-30,  
  1985-13, 1983-14, 1982-32, and 1978-86) 
 
 


