
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

      February 14, 2005 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 2004-43 
 
Gregg P. Skall, Esq. 
Womble, Carlyle, Sandridge & Rice, P.L.L.C. 
Seventh Floor 
1401 Eye Street, N.W. 
Washington, D.C. 20005 
 
Dear Mr. Skall: 
 

We are responding to your advisory opinion request on behalf of the Missouri 
Broadcasters Association (“MBA”) regarding whether, under the Federal Election 
Campaign Act of 1971, as amended (“FECA”), a broadcaster would be making a 
corporate in-kind contribution by selling advertising time at the Lowest Unit Charge 
(“LUC”)1 to a candidate who may have failed to include a fully compliant 
Communications Act Statement in one of his advertisements and, therefore, may not be 
entitled to the LUC under section 315(b) of the Communications Act.  47 U.S.C. 315(b). 

 
Background 
 
 The facts of this request are presented in your letter of October 29, 2004, as 
supplemented by your letters of November 19, 2004, January 21, 2005, and February 8, 
2005. 
 
 MBA is a voluntary association of broadcasters who are Federal Communications 
Commission (“FCC”) licensees of radio and television stations throughout Missouri.  In 
its request, MBA asks the Federal Election Commission (“FEC”) to assume that Senator 
Christopher Bond’s advertisements did not contain a fully compliant Communications 
Act Statement and that he therefore was not entitled to the LUC.  The MBA then asks 
about the legal consequences of a broadcaster having nonetheless afforded the benefits of 
the LUC to Senator Bond. 
                                                 
1 The LUC is the lowest advertising rate that a station charges other advertisers for the same class and 
amount of time for the same period.  See 47 U.S.C. 315(b)(1) and 47 CFR 73.1942(a)(1). 
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FECA prohibits any corporation from making any contribution or expenditure in 

connection with a Federal election.  2 U.S.C. 441b(a).  FECA and Commission 
regulations define the terms “contribution” and “expenditure” to include any gift of 
money or anything of value for the purpose of influencing a Federal election.  2 U.S.C. 
431(8)(A)(i) and 431(9)(A)(i); 11 CFR 100.52(a) and 100.111(a); see also 2 U.S.C. 
441b(b)(2) and 11 CFR 114.1(a)(1) (providing a similar definition for “contribution or 
expenditure” with respect to corporate activity).  Commission regulations further define 
“anything of value” to include all in-kind contributions and state that, unless specifically 
exempted under 11 CFR 100.71(a), the provision of any goods or services (including 
advertising services) without charge, or at a charge which is less than the usual and 
normal charge for such goods or services, is a contribution.  11 CFR 100.52(d)(1); see 
also 11 CFR 100.111(e)(1). 

 
 The Bipartisan Campaign Reform Act of 2002, P.L. 107-155, 116 Stat. 81 (March 
27, 2002) (“BCRA”), amended section 315 of the Communications Act of 1934, 47 
U.S.C. 315(b), such that a Federal candidate “shall not be entitled” to the LUC if any of 
his advertisements makes a direct reference to his opponent and fails to contain a 
statement identifying the candidate and stating that the candidate approved the 
communication (the “Communications Act Statement”).  For radio broadcasts, the 
Communications Act Statement must consist of a personal audio statement by the 
candidate identifying himself and the office sought, and stating his approval of the 
message.  In the case of television advertisements, for a period of no less than four 
seconds at the end of the ad, there must appear simultaneously (i) a clearly identifiable 
photographic or similar image of the candidate; and (ii) a clearly readable printed 
statement, identifying the candidate and stating that he has approved the broadcast and 
that his authorized committee paid for the broadcast. 
 

BCRA also amended section 441d of FECA to include a similar, though not 
identical, required statement in political advertisements (the “FECA Statement”).  The 
FECA Statement for any radio advertisement, whether or not the ad mentions a 
candidate’s opponent, requires the candidate to identify himself, and state that he 
approved the message.  The FECA Statement does not require a candidate to state the 
office he is seeking.  For any television advertisement, the FECA Statement requires a 
candidate to identify himself and state that he approved the communication.  This must 
be done either (1) while an unobscured, full-screen view of the candidate is displayed, or 
(2) by means of a voice-over by the candidate, accompanied by a clearly identifiable 
photographic or similar image of the candidate.  The statement must also appear in 
writing at the end of the communication in a clearly readable manner with a reasonable 
degree of color contrast between the background and the printed statement, and for a 
period of at least four seconds.  2 U.S.C. 441d(d)(1); see also 11 CFR 110.11(c)(3).     

 
Although the Communications Act generally requires broadcasters to charge 

candidates the LUC for a candidate’s political advertisements in the 45 days preceding a 
primary election and the 60 days preceding a general election, BCRA amended 315(b) of 
the Communications Act to provide that a Federal candidate “shall not be entitled” to 
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receive the LUC if any of his advertisements failed to include a fully compliant 
Communications Act Statement.  47 U.S.C. 315(b).  Specifically, once a broadcaster airs 
a Federal candidate’s political advertisement that does not contain a fully compliant 
Communications Act Statement, that candidate is no longer guaranteed the LUC for any 
advertisement aired in the remaining days leading up to the election. 

 
Questions Presented 
 

Does a broadcaster make an in-kind contribution by charging a Federal candidate 
the LUC for advertising time when the candidate may not be “entitled” to the LUC 
under the Communications Act?  If the LUC is an in-kind contribution, must the 
broadcaster re-bill the candidate for the difference between the LUC and some higher 
rate? 
 

The Commission concludes that a broadcaster’s decision to offer Senator Bond 
the LUC under these circumstances did not result in an in-kind contribution under FECA 
and Commission regulations.   

 
The Commission has reviewed the ads provided by MBA and has concluded that 

there is no violation of any disclaimer requirement over which the Federal Election 
Commission has jurisdiction.  The Commission notes that the disclaimer requirements in 
the Federal Election Campaign Act are substantially similar to those in the 
Communication Act, and that the FEC has substantial expertise in evaluating disclaimer 
issues.  Moreover, the FCC has not, to our knowledge, come to a contrary conclusion, 
either through evaluation of the merits in this case or by promulgating regulations (under 
the disclaimer provisions of the Communications Act) that would warrant a different 
result.  

 
Because the Commission concludes that there is no evidence of a violation of the 

disclaimer requirements, providing the LUC did not, in this instance, result in an in-kind 
contribution.  The Commission need not reach your question regarding re-billing.   

 
 The conclusion in this response constitutes an advisory opinion concerning the 
application of the Act and Commission regulations to the specific transaction or activity 
set forth in your request.  See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that if there is 
a change in any of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are 
material to a conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not  
rely on that conclusion as support for its proposed activity.   
 
       Sincerely, 
 
       (signed) 
 
       Scott E. Thomas 
       Chairman 
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