
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

      January 26, 2007 
 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REEQUESTED
 
ADVISORY OPINION 2006-37 
 
Barry J.C. Kissin 
Kissin for Congress 
148 West Patrick Street 
Frederick, MD  21701 
 
Dear Mr. Kissin: 
 
 We are responding to your advisory opinion request on behalf of yourself and 
your principal campaign committee, Kissin for Congress (“the Committee”), concerning 
the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (the “Act”), 
and Commission regulations to the Committee’s reimbursement to you of a portion of the 
funds you provided the Committee during the course of your campaign.  The 
Commission concludes that the Committee may disburse these funds to you. 
 
Background 
 
 The facts presented in this advisory opinion are based on your letter and 
accompanying affidavits received on December 1, 2006.   
 
 You were a candidate in the 2006 Democratic primary election for the House of 
Representatives seat from Maryland’s Sixth Congressional District.  This was your first 
candidacy for election to political office at any level. 
 

On March 3, 2006, you deposited $5,000 of your personal funds into the 
Committee’s campaign depository.  On March 21, 2006, you deposited an additional 
$20,000 of your personal funds into the Committee’s campaign depository.1  The 
Committee reported each of these deposits as contributions from you.  However, you 
                                                 
1 The $25,000 was deposited via checks drawn on your personal checking account.  These deposits do not 
represent bank loans, brokerage loans, or lines of credit under applicable statutory provisions.  See 2 U.S.C. 
431(8)(B)(vii) and (xiv). 
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have submitted affidavits from yourself and the Committee’s chairman, each dated 
November 27, 2006, indicating that you intended to be reimbursed for the $25,000 total 
of both deposits to the extent funds were available after all Committee expenses were 
paid.  You have also submitted an affidavit from the Committee’s treasurer, also dated 
November 27, 2006, indicating that you intended to be reimbursed with respect to the 
$20,000 deposit, and this affidavit does not address the $5,000 deposit.  The Committee’s 
2006 Year-End Report shows its current cash on hand is $15,230.34 and that it has no 
outstanding debts or obligations. 

 
Question Presented 
 
 May your principal campaign committee disburse $15,230.34 to you as a partial 
reimbursement of funds you provided to the Committee that the Committee reported as 
contributions? 
 
Legal Analysis and Conclusions 
 

Yes, your principal campaign committee may disburse $15,230.34 to you because 
such disbursement would constitute a repayment of a loan from you to the Committee. 

 
The Act provides six categories of permissible uses of contributions.  See  

2 U.S.C. 439a(a).  Such uses are permitted provided that they do not result in campaign 
funds being converted to personal use by any person.  2 U.S.C. 439a(b)(1).  “Personal 
use” occurs when a “contribution . . . is used to fulfill any commitment, obligation, or 
expense of a person that would exist irrespective of the candidate’s election campaign or 
individual’s duties as a holder of Federal office.”  2 U.S.C. 439a(b)(2).  Campaign funds 
may be used to repay a loan from a candidate, the proceeds of which were used in 
connection with his or her campaign, because such debt repayment is an authorized 
expenditure in connection with that candidate’s campaign for Federal office.2  See 
2 U.S.C. 439a(a)(1); Advisory Opinion 2003-30 (Fitzgerald). 
 

The Act further requires that the reports filed by a candidate’s principal campaign 
committee disclose, among other transactions, all loans made by or guaranteed by the 
candidate, as well as contributions from the candidate.  2 U.S.C. 434(b)(2)(B), (G) and 
434(b)(8); see also 11 CFR 104.3(a)(4)(iv) and 104.3(d).  Debts and obligations owed by 
or to a political committee that remain outstanding shall be continuously reported until 
extinguished.  11 CFR 104.11(a). 

 
When determining the nature of a transaction between a candidate and the 

candidate’s authorized committee, the Commission has taken into account not only the 
way in which the transaction was reported, but also affidavits evidencing the intent of the 
parties involved in the transactions.  For example, in Advisory Opinion 1997-21 
(Firebaugh), the candidate had forgiven advances of personal funds so that the committee 

 
2 If the candidate loan is in excess of $250,000, the amount in excess may not be repaid with proceeds from 
contributions received after the date of the election in which the candidate was running.  See 
2 U.S.C. 441a(j). 
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could terminate.  The committee reported this forgiveness as an “in-kind contribution.”  
Subsequently, the committee received an unanticipated refund of $46,131 from a media 
vendor.  The committee sought the Commission’s permission to reimburse the candidate 
the amount of the refund to repay a portion of the previous advances.  The candidate and 
the committee’s treasurer both submitted affidavits stating that the transactions should 
have been reported as advances, rather than in-kind contributions.  The Commission 
accepted the affidavits as proof that the transactions should have been reported as  
advances, and it allowed the refund to be made by the committee to the candidate.  See 
also Statement of Reasons-Final Repayment Determination of Buchanan for President, 
Inc. (Aug. 1, 1995) (affidavits submitted by a presidential primary candidate and the 
chairman of his principal campaign committee stating that receipts of candidate funds 
should have been reported as loans rather than contributions were sufficient to 
demonstrate the true nature of the transactions and allow repayment to the candidate). 
 

The affidavits by you, your campaign chairman and the Committee’s treasurer 
support a determination that you and the Committee intended that $20,000 of the personal 
funds you deposited into the Committee’s account would be reimbursed to you if 
feasible.  Further, the affidavits from you and your campaign chairman support a 
determination that the additional $5,000 of the personal funds you deposited into the 
Committee’s account would be reimbursed to you if feasible, and the affidavit of the 
Committee’s treasurer presents no contrary information.  Based on these affidavits, the 
Commission concludes that both the $20,000 and $5,000 deposits were loans from you to 
the Committee that were mistakenly reported as contributions.  Accordingly, the 
Commission determines that the $15,230.34 remaining in the Committee’s accounts (or 
any other Committee funds up to a total of $25,000) may be paid to you as partial 
repayment for your loans to the Committee. 

 
In addition, the Committee must amend its April 2006 Quarterly Report and all 

subsequent reports to reflect the debts owed by the Committee to you, and the Committee 
should reference this Advisory Opinion in a memo entry.  Furthermore, to the extent the 
loans by you to the Committee remain unpaid, the Committee must either continue to  
report the obligations or report your forgiveness of those obligations, as appropriate.  See 
11 CFR 104.11(a).  The amended reports should be filed within 30 days of the receipt of 
this opinion.  See Advisory Opinion 1997-21 (Firebaugh). 
 
 The Commission expresses no opinion regarding the application of Federal tax 
law to the proposed activities because that question is not within the Commission’s 
jurisdiction. 
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This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 
Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any 
of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a 
conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 
conclusion as support for its proposed activity. 
 

Sincerely, 
 
(signed) 
 
Robert D. Lenhard 
Chairman 

 
 
Enclosures (Advisory Opinions 2003-30 and 1997-21)  
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