
 
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      December 20, 2007 
 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 2007-28 
 
Charles H. Bell, Jr., Esq. 
Ashlee N. Titus, Esq. 
Bell, McAndrews & Hiltachk, LLP 
455 Capitol Mall 
Suite 801 
Sacramento, CA 95814 
 
Dear Mr. Bell and Ms. Titus: 
 

We are responding to your advisory opinion request on behalf of United States 
Representatives Kevin McCarthy and Devin Nunes, concerning the application of the Federal 
Election Campaign Act of 1971, as amended (the “Act”), and Commission regulations to 
whether Representatives McCarthy and Nunes may freely raise funds for one or more 
independently run ballot measure committees in connection with the qualification and passage 
of a redistricting ballot initiative for the June 3, 2008 California statewide primary election or 
the November 4, 2008 California statewide general election. 

 
Background   
 

The facts of this request are presented in your letter dated October 12, 2007, and in 
your e-mail dated October 25, 2007. 

 
Representatives McCarthy and Nunes are United States Representatives from 

California.  They are also candidates for re-election to the House of Representatives in 2008 
and Federal officeholders under the Act and Commission regulations.  See 2 U.S.C. 431(2) 
and (3); 11 CFR 100.3 and 100.4.  Representatives McCarthy and Nunes will both appear on 
the June 3, 2008 primary ballot, and, should they win their party’s nomination, would also 
appear on the November 4, 2008 general election ballot. 
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The People’s Advocate Initiative Committee (“PAIC”) is a registered State General 
Purpose committee described in Section 501(c)(4) of the Internal Revenue Code.1  26 U.S.C. 
501(c)(4).  On June 25, 2007, PAIC submitted a request asking the California Attorney 
General to qualify a ballot initiative regarding the redistricting of California State and 
Congressional districts.  PAIC is attempting to qualify the ballot initiative for either the June 
3, 2008 California statewide primary election or the November 4, 2008 California statewide 
general election.  According to the advisory opinion request, PAIC may engage in get-out-
the-vote activity in connection with the passage of the ballot initiative. 

 
Representatives McCarthy and Nunes have supported redistricting ballot initiatives in 

the past and would like to support actively the qualification and adoption of the proposed 
redistricting ballot initiative.  Specifically, Representatives McCarthy and Nunes would like 
to raise funds for PAIC, a ballot initiative committee not directly or indirectly established, 
financed, maintained, or controlled by them, formed to support the qualification and passage 
of the redistricting ballot initiative.2  None of the funds raised by Representatives McCarthy 
and Nunes will be used for public communications referring to them.  In addition, 
Representatives McCarthy and Nunes will not participate in, or coordinate with PAIC 
regarding, other public communications paid for by PAIC.   

 
Questions Presented 
 
1. May Representatives McCarthy and Nunes freely raise funds for PAIC or other 

committees that are neither directly nor indirectly established, financed, maintained, or 
controlled by, or acting on behalf of, persons covered by 2 U.S.C. 441i(a) or 441i(e), to 
support the qualification of a ballot initiative on the subject of redistricting for the June 3, 
2008 California statewide primary election or the November 4, 2008 California statewide 
general election? 

 
2. May Representatives McCarthy and Nunes freely raise funds for PAIC or other 

committees that are neither directly nor indirectly established, financed, maintained, or 
controlled by, or acting on behalf of, persons covered by 2 U.S.C. 441i(a) or 441i(e), to  
campaign for the passage of a ballot initiative on the subject of redistricting that has 
qualified to be voted on at the June 3, 2008 California statewide primary election or the 
November 4, 2008 California statewide general election? 

 
1  PAIC is not registered as a political committee under the Act.   
 
2 Representatives McCarthy and Nunes have stated that they currently do not intend to raise funds for other 
ballot initiative committees.  Should they later decide to raise funds for additional ballot initiative committees, 
they have stated that their activities will be conducted in accordance with the terms of this advisory opinion. 
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Conclusion 
 

Under the Act, as amended by the Bipartisan Campaign Reform Act of 2002 
(“BCRA”), Public Law 107-155, 116 Stat. 81 (2002), Federal candidates and officeholders, 
agents of Federal candidates and officeholders, or entities directly or indirectly established, 
financed, maintained, or controlled by, or acting on behalf of, Federal candidates or 
officeholders, may not raise or spend funds in connection with an election for Federal office, 
including funds for any FEA, unless the funds are subject to the limitations, prohibitions, and 
reporting requirements of the Act.  See 2 U.S.C. 441i(e)(1)(A); 11 CFR 300.61.  Nor may 
Federal candidates and officeholders raise or spend funds in connection with an election other 
than an election for Federal office, unless the funds do not exceed the amounts permitted with 
respect to contributions to candidates and political committees under 2 U.S.C. 441a(a)(1), (2), 
and (3), and do not come from sources prohibited under the Act.  See 2 U.S.C. 441i(e)(1)(B);  
11 CFR 300.62.  
 

The Commission concludes that Representatives McCarthy and Nunes may solicit up 
to $20,000 during any calendar year from individuals on behalf of PAIC or other similar 
ballot initiative committees not directly or indirectly established, financed, maintained, or 
controlled by, or acting on behalf of, either officeholder.  The Commission is unable to agree 
on a single rationale.  Further explanation is provided in the Commissioners' concurring 
opinions. 

 
The Commission expresses no opinion regarding the application of State law or the 

Internal Revenue Code to the proposed activities, because those questions are not within the 
Commission’s jurisdiction.  
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act 
and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any of the facts 
or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a conclusion  
presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that conclusion as 
support for its proposed activity.   
 

Sincerely, 
 
 
       (signed) 

Robert D. Lenhard 
Chairman 

 
 
 


