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ADVISORY OPINION 2014-10 1 
 2 
Joan Farr           DRAFT 3 
Joan Farr for U.S. Senate 4 
P.O. Box 998 5 
Broken Arrow, OK 74013 6 
 7 
Dear Ms. Farr: 8 

We are responding to your advisory opinion request concerning the application of the 9 

Federal Election Campaign Act, 2 U.S.C. §§ 431-457 (the “Act”), and Commission regulations 10 

to your authorized campaign committee’s purchase and distribution of a book you authored.  The 11 

Commission concludes that the proposed activities are permissible under the Act and 12 

Commission regulations. 13 

Background 14 

The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on July 14, 15 

2014. 16 

You are a candidate for the U.S. Senate in Oklahoma, and your principal campaign 17 

committee is Joan Farr for U.S. Senate (the “Committee”).  In 2003 you wrote a book entitled 18 

Ten Secrets You Must Know Before Hiring a Lawyer.  Your book was published by the 19 

Association for Honest Attorneys (the “Publisher”), a corporation holding tax-exempt status 20 

under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code. 21 

The Committee proposes to purchase all 200 remaining copies of your book from the 22 

Publisher at a discounted price of $5 per copy and to give away those copies to the Committee’s 23 

contributors.  The request provides that the $5-per-copy price is the same price the Publisher 24 

would charge any other purchaser of the same quantity of your book.  You state that you will not 25 

receive any direct or indirect royalties from the Publisher as a result of the Committee’s purchase 26 

of the book. 27 
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Questions Presented 1 

1. May the Committee use campaign funds to purchase copies of your book from the 2 

Publisher at a standard, discounted bulk rate for subsequent distribution to the Committee’s 3 

contributors? 4 

2. Would the Committee’s purchase of your book from the Publisher at a discounted rate 5 

that would be available to any other purchaser of the same quantity of the book result in an in-6 

kind contribution from the Publisher to the Committee? 7 

Legal Analysis and Conclusions    8 

1. May the Committee use campaign funds to purchase copies of your book from the 9 

Publisher at a standard, discounted bulk rate for subsequent distribution to the Committee’s 10 

contributors? 11 

Yes, the Committee may use campaign funds to purchase copies of the book from the 12 

Publisher at a standard, discounted bulk rate for distribution to contributors. 13 

An authorized committee may spend its funds to finance activities “in connection with 14 

the candidate’s campaign for federal office.”  2 U.S.C. § 439a(a)(1); see also 11 C.F.R. § 113.2 15 

(stating that campaign funds may be used to “defray[ ] expenses in connection with a campaign 16 

for federal office”).  Such spending must not, however, result in the conversion of campaign 17 

funds to the personal use of the candidate or any other person.  2 U.S.C. § 439a(b); 11 C.F.R. 18 

§§ 113.1(g), 113.2(e).  Campaign funds “shall be considered to be converted to personal use if 19 

[the funds are] used to fulfill any commitment, obligation, or expense of a person that would 20 

exist irrespective of the candidate’s election campaign or individual’s duties as a holder of 21 

Federal office.”  2 U.S.C. § 439a(b)(2); accord 11 C.F.R. § 113.1(g).  The Act and Commission 22 

regulations provide a non-exhaustive list of uses of campaign funds that are per se personal use.  23 



AO 2014-10   
Draft  
Page 3 
 
See 2 U.S.C. § 439a(b)(2); 11 C.F.R. § 113.1(g)(1)(i).  For uses of campaign funds not on this 1 

list, the Commission will determine on a case-by-case basis whether they constitute personal use.  2 

11 C.F.R. § 113.1(g)(1)(ii).  The purchase of a candidate’s book is not one of the per se personal 3 

uses listed in the Act and Commission regulations.  See 2 U.S.C. § 439a(b)(2); 11 C.F.R. 4 

§ 113.1(g)(1)(i).  Accordingly, the Commission determines on a case-by-case basis whether such 5 

a purchase by a candidate’s authorized committee is personal use.  See, e.g., Advisory Opinion 6 

2014-06 (Ryan, et al.); Advisory Opinion 2011-02 (Brown); Advisory Opinion 2006-18 7 

(Granger); Advisory Opinion 2004-18 (Lieberman); Advisory Opinion 2001-08 (Specter); 8 

Advisory Opinion 1995-46 (D’Amato); Advisory Opinion 1993-20 (Nighthorse Campbell).   9 

The facts presented in this request are particularly similar to those presented in Advisory 10 

Opinions 2014-06 (Ryan), 2001-08 (Specter), and 2011-02 (Brown).  In each of those advisory 11 

opinions, the Commission determined that the authorized committee’s use of campaign funds to 12 

purchase copies of its candidate’s book would defray an expense that would not exist irrespective 13 

of the campaign, and therefore the spending would not be an impermissible personal use.  In 14 

reaching its conclusion in each of those advisory opinions, the Commission considered several 15 

facts, including that the committee’s funds would be used to purchase the book solely for 16 

distribution to the committee’s contributors and supporters — and thus would be used by the 17 

committee only for the purpose of influencing its candidate’s election to federal office — and 18 

that the candidate would not receive any royalties attributable to the committee’s purchase.  See 19 

Advisory Opinion 2014-06 (Ryan) at 5; Advisory Opinion 2011-02 (Brown) at 5-6; Advisory 20 

Opinion 2001-08 (Specter) at 3.   21 

Here, likewise, the Committee’s funds will be used to purchase your book solely for 22 

distribution to contributors and supporters.  Thus, the Committee’s expenditure to purchase the 23 
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books would be “in connection with” your election.  See Advisory Opinion 2014-06 (Ryan) at 5 1 

(quoting 2 U.S.C. § 439a(a)(1); 11 C.F.R. § 113.2(a)).  You also “will not receive any royalties” 2 

as a result of the Committee’s purchase of the book.1  Accordingly, as in Advisory Opinions 3 

2014-06 (Ryan), 2001-08 (Specter), and 2011-02 (Brown), the Committee’s proposed use of 4 

campaign funds to purchase your book for distribution to the Committee’s contributors will 5 

defray an expense that would not exist irrespective of your campaign.  Consistent with those 6 

advisory opinions, the Committee’s purchase of your book will not be an impermissible personal 7 

use of campaign funds. 8 

2. Would the Committee’s purchase of your book from the Publisher at a discounted rate 9 

that would be available to any other purchaser of the same quantity of the book result in an in-10 

kind contribution from the Publisher to the Committee? 11 

No, the Committee’s purchase of your book from the Publisher at a discounted rate that 12 

would be available to any other purchaser of the same quantity of the book would not result in an 13 

in-kind contribution from the Publisher to the Committee. 14 

The term “contribution” includes “anything of value” given for the purpose of 15 

influencing an election or given by a corporation to a political committee in connection with a 16 

                                                 
1  The Commission notes that you are the founder and C.E.O. of the Publisher but have “never [been] able to 
take a salary as C.E.O. due to the lack of sufficient donations and sales of [your] book.”  If the Publisher were to use 
the funds generated from your campaign’s purchase of your book to pay your salary as C.E.O., such payments could 
present a personal use issue.  The Commission, however, understands your statement that you “will not receive any 
royalties generated by the committee’s purchase of the book” to mean that the Publisher will not pay you such 
royalties in any form, direct or indirect, including (1) as salary for your C.E.O. position, (2) to compensate you for 
back royalties arising from previous book sales, or (3) in payment of any other debt owed to you by the Publisher.  
In addition, the Commission has previously concluded that political committees may purchase goods and services 
from entities owned or controlled by their candidates or treasurers, so long as the committee pays the usual and 
normal charge for the goods or services; underpayment could result in an in-kind contribution to the committee, as 
discussed below, but overpayment could constitute conversion of campaign funds to personal use.  See, e.g., 
Advisory Opinion 1995-38 (Washington Policy Associates) (permitting company owned by committee treasurer to 
provide management and fundraising services to nonconnected committee); Advisory Opinion 1988-13 (Ray) 
(permitting candidate to rent office space to his principal campaign committee). 
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federal election.  2 U.S.C. §§ 431(8)(A)(i), 441b(b)(2); 11 C.F.R. §§ 100.52(a), 114.1(a).  1 

“[A]nything of value” encompasses all in-kind contributions, including the provision of goods at 2 

“less than the[ir] usual and normal charge,” meaning “the price of those goods in the market 3 

from which they ordinarily would have been purchased at the time of” the transaction at issue.  4 

11 C.F.R. § 100.52(d)(1)-(2).  The sale of goods at a discount, however, does not result in a 5 

contribution when the discount is made available in the ordinary course of business and on the 6 

same terms and conditions available to the vendor’s other customers that are not political 7 

organizations or committees.  See, e.g., Advisory Opinion 2014-06 (Ryan) at 6; Advisory 8 

Opinion 2004-18 (Lieberman) at 3; Advisory Opinion 2001-08 (Specter) at 3; Advisory Opinion 9 

1996-02 (CompuServe); Advisory Opinion 1995-46 (D’Amato) at 3. 10 

As in Advisory Opinions 2014-06 (Ryan), 2004-18 (Lieberman), and 2001-08 (Specter), 11 

the Committee will pay the Publisher a standard, discounted price that would be available to any 12 

other person wishing to purchase the same quantity of the book from the Publisher.  The 13 

Committee’s payment of this standard, discounted rate will not result in a contribution from the 14 

Publisher. 15 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act and 16 

Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your request.  See 2 17 

U.S.C. § 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any of the facts or 18 

assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a conclusion presented in 19 

this advisory opinion, then the requestor may not rely on that conclusion as support for its 20 

proposed activity.  Any person involved in any specific transaction or activity which is 21 

indistinguishable in all its material aspects from the transaction or activity with respect to which 22 

this advisory opinion is rendered may rely on this advisory opinion.  See 2 U.S.C.  23 
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§ 437f(c)(1)(B).  Please note that the analysis or conclusions in this advisory opinion may be 1 

affected by subsequent developments in the law including, but not limited to, statutes, 2 

regulations, advisory opinions, and case law.  Any advisory opinions cited herein are available 3 

on the Commission’s website. 4 

      On behalf of the Commission, 5 

 6 
 7 
      Lee E. Goodman 8 
      Chairman       9 
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