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Dear Mr. Elias and Ms. Keane: 

 

 We are responding to your advisory opinion request on behalf of the National 

Democratic Redistricting Trust (“the Trust”), concerning the application of the Federal 

Election Campaign Act of 1971, as amended (“the Act”), and Commission regulations to 

the solicitation of funds by Members of Congress on behalf of the Trust.  The 

Commission concludes that the Trust‟s proposed activities are not in connection with an 

election and therefore Members of Congress may solicit funds on behalf of the Trust that 

do not comply with the Act‟s amount limitations and source prohibitions. 

 

Background 

 

 The facts presented in this advisory opinion are based on your letter dated 

February 19, 2010, your email dated March 2, 2010, your comment submitted on 

April 28, 2010 and your representations at the Commission‟s Open Meeting on April 29, 

2010.   
 

The Trust was established by individuals, but not Members of Congress, to raise 

funds to pay for the pre-litigation and litigation costs that arise following the next 

legislative redistricting process.
1
  The Trust is run by a trustee and an executive director, 

both of whom are private citizens and neither of whom are Members of Congress.  The 

Trust is not directly or indirectly established, financed, maintained, or controlled by any 

Member of Congress, any authorized candidate committee, or any national, State, district, 

or local party committee. 
                                                           
1
 The Trust will also spend some of its funds on administrative costs (e.g., to pay the executive director‟s 

salary). 

 

  

 

 

FEDERAL ELECTION COMMISSION 

Washington, DC  20463 



AO 2010-03 

Page 2 

Though the Trust may work in concert with like-minded individuals, 

organizations, and political committees that will attempt to influence elections directly, 

the Trust itself will not fund direct attempts to influence elections.  Indeed, the Trust will 

not use its funds to pay for communications that expressly advocate the election or defeat 

of any clearly identified candidate for office, nor will any of its solicitations of funds 

expressly advocate the election or defeat of any clearly identified candidate for office.   

 

The Trust would like Members of Congress to solicit funds on its behalf.  Such 

solicitations would seek funds that do not comply with the Act‟s amount limitations or 

source prohibitions, and also would not advocate the election or defeat of any candidate 

for office.   

 

Question Presented 
 

May Members of Congress solicit on behalf of the Trust funds that do not comply 

with the Act’s amount limitations and source prohibitions? 

 

Legal Analysis and Conclusions 

 

 Yes, Members of Congress may solicit funds on behalf of the Trust that do not 

comply with the Act‟s amount limitations and source prohibitions because the Trust‟s 

proposed activities are not in connection with a Federal or non-Federal election. 

 

On November 6, 2002, the Bipartisan Campaign Reform Act of 2002, Pub. L. 

107-155, 116 Stat. 81 (2002) (“BCRA”) took effect.  As amended by BCRA, the Act 

regulates certain actions of Federal candidates and officeholders (“covered persons”) 

when they raise or spend funds “in connection with” either Federal or non-Federal 

elections.  2 U.S.C. 441i(e)(1).  Both BCRA and the Commission‟s regulations 

implementing BCRA prohibit covered persons from soliciting, receiving, directing, 

transferring, or spending any “funds in connection with an election for Federal office” 

unless such funds are “subject to the limitations, prohibitions, and reporting requirements 

of this Act.”  2 U.S.C. 441i(e)(1)(A); 11 CFR 300.61.  BCRA and the Commission‟s 

regulations also prohibit covered persons from soliciting, receiving, directing, 

transferring or spending any “funds in connection with an election other than an election 

for Federal office” unless the funds are consistent with the Act‟s amount limitations and 

source prohibitions.  2 U.S.C. 441i(e)(1)(A); 11 CFR 300.62. 

 

 In analyzing the application of 2 U.S.C. 441i(e), the threshold question is whether 

the Federal candidate or officeholder is soliciting funds in connection with a Federal or 

non-Federal election under subsection (e)(1).  If so, then the analysis proceeds to whether 

the exceptions to subsection (e)(1) in subsections (e)(2) or (e)(4) apply.  If the funds are 

not raised or spent in connection with an election, then the funds do not fall within the 

scope of section 441i(e).  
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 The Commission has issued several advisory opinions concerning whether certain 

activities are in connection with an election since the passage of BCRA that provide 

guidance in this matter.
2
  For example: 

 

o In Advisory Opinion 2003-12 (Flake), the Commission concluded that the 

activities of a ballot measure committee that is not „established, financed, 

maintained or controlled‟ by a Federal candidate . . . are not „in connection with 

an[] election  . . . prior to the committee qualifying an initiative or ballot measure 

for the ballot, but are „in connection with an[] election . . .‟ after the committee 

qualifies an initiative or ballot measure for the ballot.”   

 

o In Advisory Opinion 2003-15 (Majette), the Commission concluded that 

Representative Majette‟s costs of defending against a lawsuit seeking a special 

primary and special general election—which, if successful, would have 

essentially overturned the primary and general elections that Representative 

Majette had won—were not “in connection with” any election.
3
 

 

o In Advisory Opinion 2005-10 (Berman-Doolittle), the Commission concluded 

that section 441i(e) does not prohibit Federal candidates and officeholders from 

raising funds for committees that have been formed solely to support or oppose 

ballot measures (including a ballot measure specifically related to redistricting). 

Under the facts presented by the requester, the committees were not established, 

financed, maintained or controlled by a Federal candidate, officeholder, or anyone 

acting on their behalf, or by any party committee and there were no Federal 

candidates appearing on the same ballot.  

 

The Commission‟s regulation regarding fundraising for convention host 

committees also provides useful context for applying the “in connection with” an election 

standard.  11 CFR 9008.55(d).  In that rulemaking, the Commission considered whether a 

statutory exemption to BCRA‟s fundraising limitations applied to candidate solicitations 

for convention host committees and municipal funds.  See 2 U.S.C. 441i(e)(4)(A); Public 

Financing of Presidential Candidates and Nominating Conventions, 68 Fed. Reg. 47386, 

47404-05 (Aug. 8, 2003).  As part of its analysis, the Commission found that the 

principal purpose of the host committees and municipal funds was to promote and 

                                                           
2
 Before 2 U.S.C. 441i(e) became law, the Commission approved proposals by Federal candidates or 

officeholders to establish and to solicit funds for entities that were engaged exclusively in activities related 

to redistricting, including the defrayal of reapportionment-related legal expenses.  The issue raised by these 

requests was whether the funds solicited or spent for such activities were “for the purpose of influencing 

any election to Federal office” and therefore contributions or expenditures under 2 U.S.C. 431(8) and (9).  

The Commission concluded that activity related to redistricting, although a political process, does not fall 

within those definitions.   See Advisory Opinions 1990-23 (Frost), 1982-37 (Edwards) and 1981-35 

(Thomas).  Accordingly, the Commission determined that the redistricting-related entities described in the 

requests were permitted to receive and spend funds that were not subject to the limitations and prohibitions 

of the Act.   
3
 As this advisory opinion demonstrates, not all activities that may have some indirect effect on elections 

are encompassed by the “in connection with” standard of BCRA.  But see Advisory Opinion 2006-24 

(NRSC/DSCC) (concluding that “any recount fund established by a Federal officeholder or candidate is 

subject to 2 U.S.C. 441i(e)(1)(A)”).     
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generate commerce in the host cities.  The convention itself clearly has some impact on 

an election - it is, after all, where the party chooses its nominee.  However, the 

Commission determined that the specific purpose of host committees and municipal 

funds (namely, to promote commerce in the host cities) was not principally for the 

purpose of conducting federal election activity “in connection” with a Federal election.  

Id.  

 

Here, the Trust‟s proposed activities are most closely in line with those approved 

by the Commission in Advisory Opinion 2003-15 (Majette) and Advisory Opinion 2005-

10 (Berman-Doolittle).
4
  The regulation regarding candidate solicitations for convention 

host committees also provides support for the Request.  The Trust seeks to engage in 

litigation over the electoral process that will govern how future elections are conducted, 

but its activities will not be a means to participate in those elections.  BCRA does not 

explicitly address whether redistricting activities are “in connection with” elections.  

Although the outcome of redistricting litigation often has political consequences,
5
 the 

Commission concludes that spending on such activity is sufficiently removed that it is not 

“in connection with” the elections themselves.   

 

 The Commission concludes, in light of the Commission‟s recent decisions on this 

question, that donations to the Trust for the sole purpose of paying the pre-litigation and 

litigation costs associated with reapportionment and redistricting legal matters are neither 

“in connection with an election for Federal office” nor “in connection with any election 

other than an election for Federal office” for purposes of 2 U.S.C. 441i(e)(1)(A) and (B).  

As such, the funds are not subject to the limitations and prohibitions of the Act.  

Accordingly, a Member of Congress may solicit unlimited funds on behalf of the Trust to 

defray the legal expenses associated with the Trust‟s redistricting efforts.   

 

 The Commission expresses no opinion regarding the possible applicability of any 

Federal or State tax laws or other laws, or the rules of the Senate or House of 

Representatives, to the matters presented in your request, as those issues are outside its 

jurisdiction. 

 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 

Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 

request.  See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any 

of the facts or assumptions presented and such facts or assumptions are material to a 

conclusion presented in this advisory opinion, then the requester may not rely on that 

conclusion as support for its proposed activity.  Any person involved in any specific 

transaction or activity which is indistinguishable in all its material aspects from the 

                                                           
4
 In response to Advisory Opinion Request 2003-38 (Engel), the Commission failed to reach a conclusion 

with respect to the proposed redistricting related activity.  In that request, Congressman Engel sought to 

establish a redistricting committee for the purpose of paying the costs of redistricting litigation.  Here, in 

contrast, the Trust will not be directly or indirectly established, financed, maintained, or controlled by any 

Member of Congress, any authorized candidate committee, or any national party committee. 
5
 See, e.g., Gaffney v. Cummings, 412 U.S. 735, 753 (1973) (“The reality is that districting inevitably has 

and is intended to have substantial political consequences.”). 
. 
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transaction or activity with respect to which this advisory opinion is rendered may rely on 

this advisory opinion.  See 2 U.S.C. 437f(c)(1)(B).  Please note that the analysis or 

conclusions in this advisory opinion may be affected by subsequent developments in the 

law including, but not limited to, statutes, regulations, advisory opinions and case law.  

The cited advisory opinions are available on the Commission‟s website at 

http://saos.nictusa.com/saos/searchao.  

 

On behalf of the Commission, 

 

 

       (signed) 

Cynthia L. Bauerly 

Vice Chair 
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