
   
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

September 23, 2010 
 
CERTIFIED MAIL RETURN  
RECEIPT REQUESTED  
 
ADVISORY OPINION 2010-18        
 
Marc E. Elias, Esq. 
Jonathan S. Berkon, Esq.      
Perkins Coie LLP        
607 Fourteenth Street, NW   
Washington, DC 20005-2003  
 
Dear Messrs Elias and Berkon: 
 
 We are responding to your advisory opinion request on behalf of the Minnesota 
Democratic-Farmer-Labor Party (the “DFL”), concerning the application of the Federal 
Election Campaign Act of 1971, as amended (the “Act”), and Commission regulations to 
the use of recount funds, raised for a 2008 recount and election contest, for future 
elections and recounts.  The Commission concludes that the DFL may request, in writing, 
that donors to the recount fund redesignate their donations as contributions to the Federal 
campaign account for the 2010 election.  The Commission further concludes that the DFL 
may use recount funds raised for the 2008 recount and election contest involving Senator 
Al Franken and then-Senator Norm Coleman to pay for recount activities relating to 
future recounts.     
 
Background 
 
 The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on 
July 26, 2010. 
 

The DFL is the Minnesota State party committee affiliated with the national 
Democratic Party.  After the 2008 election, the DFL raised and deposited $2,165,451.53 
into its recount fund to pay for the recount and election contest involving Senator Al 
Franken and then-Senator Norm Coleman.  At the time of this request, the DFL has 
$11,583.61 remaining in its recount fund.   

 
The DFL wants to transfer some or all of the remaining money from the recount 

fund to its Federal campaign account for use in connection with the 2010 elections.  The 
DFL proposes to use the “first in, first out” accounting method to identify those donors 
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whose donations will be transferred to the Federal campaign account.  See 11 CFR 
110.3(c)(4).  The DFL will then aggregate the donations comprising the transfer with 
contributions made by the same persons to the Federal campaign account in 2010.  If the 
transfer causes any contributor to exceed its 2010 limits, the excessive portion will 
remain in the recount funds. 

 
In the alternative, the DFL wishes to ask some of its donors to the recount fund to 

redesignate their donations as contributions to the DFL’s Federal campaign account.  
Again, the DFL will apply the “first in, first out” method to determine which donors will 
be asked to redesignate their donations.   

 
Finally, the DFL wants to use any funds remaining in the recount account to pay 

for recount activities relating to the 2010 elections.    
 

Questions Presented 
 
 (1) May the DFL transfer funds remaining in the recount fund to the DFL’s 
Federal campaign account to be used in connection with the 2010 elections? 
 
 (2) In the alternative, may the DFL request that donors to the recount fund 
redesignate their donations in writing as contributions to the DFL’s Federal campaign 
account? 
 
 (3) Irrespective of the answers to Questions 1 and 2, may the DFL use funds 
remaining in the recount fund to pay for recount activities relating to the 2010 elections? 
 
Legal Analysis and Conclusions 
 
 (1) May the DFL transfer funds remaining in the recount fund to the DFL’s 
Federal campaign account to be used in connection with the 2010 elections? 
 
 The Commission considered this question, but could not approve a response by 
the required four affirmative votes.  2 U.S.C. 437c(c) and 11 CFR 112.4(a). 
 

(2) In the alternative, may the DFL request that donors to the recount fund 
redesignate their donations in writing as contributions to the DFL’s Federal campaign 
account? 

 
 Yes, the DFL may request that donors to the recount fund redesignate their 
donations as contributions to the DFL’s Federal campaign account in the manner 
described in the request.   
 
 Although there are no regulations governing redesignations of permissible recount 
donations,1 there are several Commission regulations that cover the redesignation of 

 
1 Because “donations” to a recount fund are not “contributions” under Commission regulations, such 
donations are not aggregated with contributions from those same persons to a State party and, likewise, 
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excessive contributions received by candidates and authorized committees.  11 CFR 
102.9(e)(3) (redesignation by authorized committees of contributions made for a general 
election in which the candidate does not participate); 103.3(b)(3) (redesignation of 
excessive contributions); 104.8(d)(2) (reporting of redesignated contributions by 
authorized committees); and 110.1(b) and 110.2(b) (redesignations by candidates and 
authorized committees of impermissible contributions).  As the Commission noted in 
Advisory Opinion 1992-15 (Russo), the redesignation regulations set out specific 
circumstances under which candidates and authorized committees may redesignate 
certain otherwise impermissible contributions, as an alternative to refunding the 
contribution to the contributor.  Advisory Opinion 1992-15 (Russo).   
 

Unlike the situations governed by the redesignation regulations, because the 
remaining donations in the recount fund are permissible and may remain in the recount 
fund for use in future recounts, the DFL is not required to redesignate or refund these 
donations.  Furthermore, as the DFL is a State party committee, it is not covered by the 
Commission’s existing redesignation regulations, which apply only to candidates and 
authorized committees.  See 11 CFR 102.9(e)(3), 103.3(b)(3), 104.8(d)(2), 110.1(b) and 
110.2(b).  However, the redesignation regulations establish a set of procedures for 
voluntarily requesting and obtaining redesignations of permissible recount funds.   

 
 Section 110.1(b)(5)(ii)(A) requires that a treasurer of a recipient authorized 
committee must request that the contributor provide a written redesignation of the 
contribution, and must inform the contributor that the contributor may request the refund 
of the contribution as an alternative to providing a written redesignation.  11 CFR 
110.1(b)(5)(ii)(A)(1).  The regulation also requires that the contributor provide the 
treasurer with a written redesignation of the contribution, signed by the contributor.   
11 CFR 110.1(b)(5)(ii)(A)(2).  The DFL may use the written redesignation requirement 
in 11 CFR 110.1(b)(5)(ii)(A) by analogy, pursuant to which a recount donation will be 
considered to be redesignated if (a) the donor is informed that the donor may request a 
refund, or if the donor neither redesignates the donation nor requests a refund, that the 
donation will remain in the recount fund for future use and (b) the donor provides the 
treasurer with a written redesignation of the donation as a contribution, signed by the 
donor.  The DFL indicates that it already plans to request redesignations in writing. 
 

Furthermore, any donation that is redesignated in writing as a contribution must 
be aggregated with any other contributions made by the same contributor for the purpose 
of adhering to the contribution limits.  As stated in the request, the DFL will use the “first 
in, first out” accounting method to determine which donations remain in the recount fund, 
and therefore which donors will be contacted to request a redesignation.  No 
redesignation will be permitted if the donor has already made the maximum contribution 

 
they are not counted toward a person’s aggregate biennial contribution limit.  Any donation to a recount 
fund must, however, comply with the amount limitations and source prohibitions in the Act.  See 11 CFR 
100.91. 
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permitted by law to the DFL for 2010.2  See 2 U.S.C. 441a(a)(1)(D) and (2)(C); 11 CFR 
110.1(c)(5) and 110.2(d).   

 
 Additionally, the DFL must disclose on its reports filed with the Commission all 
redesignations that are made within the applicable reporting period.  All receipts and 
disbursements of recount funds must be reported in accordance with 2 U.S.C. 434 and  
11 CFR 104.3.  Advisory Opinions 2009-04 (Franken/DSCC) (answer to question 1) and 
2006-24 (Republican and Democratic Senatorial Committees) (answer to question 1(b)).  
Section 104.8(d)(2) provides a framework for reporting such funds when being 
redesignated.  A committee receiving a contribution redesignated under 11 CFR 110.1(b) 
or 110.2(b), (discussed above), must report the redesignation in a memo entry on 
Schedule A of the campaign finance report covering the reporting period in which the 
redesignation is received.  11 CFR 104.8(d)(2)(i).  Under section 104.8(d)(2), the memo 
entry must disclose all of the information for the contribution as it was originally reported 
on Schedule A, as well as all of the information for the contribution as it was 
redesignated by the contributor, including the election for which the contribution was 
redesignated and the date on which the redesignation was received. 
 
 Because donations to a State party for a recount are already reported on Form 3X 
– Schedule A, the Commission concludes that redesignations of recount donations as 
contributions to the DFL’s Federal campaign account must be reported in a memo entry 
on Schedule A of Form 3X in accordance with 11 CFR 104.8(d)(2)(i).  The memo entry 
for any redesignations of recount donations as contributions must include all of the 
information for the recount donation as it was originally reported on Schedule A, as well 
as all of the information for the contribution as it was redesignated by the donor, 
including that the donation was redesignated as a contribution to the DFL’s general 
Federal account and the date on which the redesignation was received.  
 
 Lastly, the DFL asks whether it must request redesignation of donations within 
sixty days of the receipt of the donation, or within sixty days of date on which the 
Commission issues this advisory opinion.  Under 11 CFR 110.1(b)(5)(ii)(A)(2), cited in 
the advisory opinion request, contributions must be redesignated within sixty days of the 
receipt of the contribution by an authorized committee.  This sixty-day period, however, 
applies only to contributions that must be promptly refunded if they are not redesignated.  
As noted in the answer to question 3, below, the DFL may keep remaining recount 
donations in its recount account to use for expenses incurred with future recounts.  
Because the DFL is not required to redesignate or refund those donations, the DFL is not 
required to seek redesignations within a sixty-day timeframe. 
 
 
 

 
2 The Commission notes that, once donations are redesignated to the DFL’s Federal campaign account, they 
will be considered contributions for the purposes of the donors’ biennial limits.  See 11 CFR 110.5.  
Accordingly, the DFL may wish to notify such donors of the fact of the redesignations for the donors’ own 
compliance purposes. 
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(3) May the DFL use funds remaining in the recount fund to pay for recount 
activities in relation to the 2010 elections? 

 
 Yes, the DFL may use the funds remaining in its recount fund to pay for recount 
activities in relation to recounts of future Federal elections, such as any recounts arising 
from the 2010 elections.    
 
 The Commission has never restricted the use of recount funds to recounts and 
election contests held in the calendar year in which donations to the recount fund are 
made, and is aware of no reason to create such a restriction at this point.  Accordingly, 
the DFL may use all remaining amounts in its recount fund to pay for expenses incurred 
in relation to recounts and election contests of future Federal elections, including the 
2010 elections. 
 
  This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 
Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any 
of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a 
conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 
conclusion as support for its proposed activity.  Any person involved in any specific 
transaction or activity which is indistinguishable in all its material aspects from the 
transaction or activity with respect to which this advisory opinion is rendered may rely on 
this advisory opinion.  See 2 U.S.C. 437f(c)(1)(B).  Please note that the analysis or 
conclusions in this advisory opinion may be affected by subsequent developments in the  
law including, but not limited to, statutes, regulations, advisory opinions, and case law.  
All cited advisory opinions are available on the Commission’s website at 
http://saos.nictusa.com/saos/searchao. 
 

On behalf of the Commission, 
 
 
(signed) 
Matthew S. Petersen 
Chairman 
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