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Martin H. Freeman         
Freeman’s Meadows 
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Durango, CO  81301 
 
Dear Mr. Freeman: 

 We are responding to your advisory opinion request concerning the application of 
the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (the “Act”) and Commission 
regulations to your proposed activities of raising and spending funds for the purposes of 
identifying citizens who do not possess photographic identification in a number of States 
that require a citizen to present a photographic identification to register to vote or to vote, 
and to assist those citizens in obtaining photographic identification.  The Commission 
concludes that your proposed actions are not covered by the Act or Commission 
regulations, so long as no effort is made to determine the individuals’ candidate or party 
preferences before assisting them. 
 
Background 
 
 The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on 
November 29, 2011. 
 

A number of States require an individual to present photo identification when 
registering to vote or voting.  Not all individuals who would otherwise be eligible to 
register to vote or vote possess photographic identifications.  You intend to identify these 
individuals and assist them in obtaining photographic identifications.  You intend to seek 
donations that you will use solely to fund your efforts to assist individuals in obtaining 
photographic identifications.  You will neither solicit nor accept funds from any political 
candidate, political party, or political committee, or agent thereof.  You will not 
undertake your efforts on behalf of any political candidate, political party, or political 
committee.  You will not assist individuals whom you have helped to obtain photographic 
identifications in registering to vote or in voting. 
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Question Presented 
 
 Is your proposal to raise and spend funds to assist individuals in obtaining 
photographic identification, which may be used to register to vote or vote, covered by the 
Act and Commission regulations? 
 
Legal Analysis and Conclusions 
 

No, the amounts you spend, either from your own funds or from amounts donated 
by others, to assist individuals in obtaining photographic identifications, which they may 
use to register to vote or to vote, do not constitute expenditures or contributions so long 
as no efforts are made to determine party or candidate preferences of the individuals.  
Therefore these funds are not subject to the requirements of the Act and Commission 
regulations.1  

 
Under the Act and Commission regulations, persons who make expenditures are 

subject to a number of provisions of the Act and Commission regulations.  The Act 
defines an “expenditure” as “any purchase, payment, distribution, loan, advance, deposit, 
or gift of money or anything of value, made by any person for the purpose of influencing 
any election for Federal office . . . .”  2 U.S.C. 431(9)(A); see also 11 CFR 100.111.  
Commission regulations expressly exempt “any cost incurred for activity designed to 
encourage individuals to register to vote or to vote” from the definition of “expenditure,” 
so long as “no effort is or has been made to determine the party or candidate preference 
of individuals before encouraging them to register to vote or to vote . . . .”  11 CFR 
100.133.   

 
Your proposed activities appear to be intended to encourage or assist individuals  

to register to vote or to vote, by making it possible for them to satisfy State laws requiring 
photographic identification in order to register to vote or to vote.  Under the exemption 
cited above, the amounts you spend for these purposes will not constitute expenditures so 
long as no effort is made to determine the party or candidate preference of the individuals 
before encouraging or assisting them to register to vote or to vote.   Further, because you 
are not a candidate for Federal office and you are not volunteering for or acting on behalf 
of any candidate, political party, or political committee, your activities will not implicate 
provisions of the Act or Commission regulations regarding candidates, political parties, 
political committees, corporations, or labor organizations.  

  
Any funds you raise to engage in these activities will not constitute contributions 

under the Act and Commission regulations.  The Act defines “contribution” as “any gift,  

                                                 
1 Your advisory opinion request also asks whether chapters 95 and 96 of the Internal Revenue Code 
(26 U.S.C. 9001-9013 and 9031-9042) govern your proposed activities.  As these statutes pertain to public 
funding of Presidential candidate campaigns and Presidential nominating conventions, and your proposed 
activities do not involve any candidates for President or any nominating conventions, nor are you a 
Presidential candidate, this advisory opinion does not analyze the application of these statutes. 
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subscription, loan, advance, or deposit of money or anything of value made by any 
person for the purpose of influencing any election for Federal office.”  2 U.S.C. 
431(8)(A); see also 11 CFR 100.52(a).   

 
You propose to raise money to fund your efforts to assist individuals in obtaining 

photographic identifications, and the funds you receive could constitute contributions 
under the Act if your proposed activities are for the purpose of influencing a Federal 
election.  However, your proposed activities will not be performed on behalf of any 
candidate for Federal office or any political party, and you will not accept any funds from 
or solicited by a candidate or political party.  Therefore, provided that you do not make 
any effort to determine candidate or party preference  in connection with your efforts, 
your proposed activities will not be for the purpose of influencing any election for 
Federal office, and the funds you receive will not constitute contributions.   

   
Accordingly, the Commission concludes that your proposed activities will not be 

subject to the requirements or limitations of the Act and Commission regulations, 
provided no effort is made to determine party or candidate preferences of the individuals 
before assisting them in obtaining photographic identifications. 

 
  This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 

Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any 
of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a 
conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 
conclusion as support for its proposed activity.  Any person involved in any specific 
transaction or activity which is indistinguishable in all its material aspects from the 
transaction or activity with respect to which this advisory opinion is rendered may rely on 
this advisory opinion.  See 2 U.S.C. 437f(c)(1)(B).  Please note that the analysis or 
conclusions in this advisory opinion may be affected by subsequent developments in the  
law including, but not limited to, statutes, regulations, advisory opinions, and case law. 
 
       

 On behalf of the Commission, 
 
 
 
       (signed) 
       Caroline C. Hunter 
       Chair 
       

 
 

 

 


