
   
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

       April 27, 2012 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 2012-13        
 
Edward M. Shack, Esq. 
814 San Jacinto Boulevard        
Suite 202       
Austin, TX  78701 

Dear Mr. Shack: 

 We are responding to your advisory opinion request on behalf of Physician 
Hospitals of America (“Physician Hospitals”), concerning the application of the Federal 
Election Campaign Act of 1971, as amended (the “Act”), and Commission regulations to 
the proposal of Physician Hospitals and persons affiliated with it to make contributions to 
independent expenditure only political committees.  The Commission concludes that 
Physician Hospitals and persons affiliated with it may make contributions to independent 
expenditure-only political committees. 
 
Background 
 
 The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on 
March 5, 2012.  
 
 Physician Hospitals is an association of physician-owned hospitals operating in 
Texas.  It does not have any contracts with the Federal government or receive any 
payments from the Federal government under any Federal program, and does not 
administer any part of its member hospitals’ dealings with the Federal government 
concerning any Federal program. 
 
 The member hospitals are owned by various legal entities, including limited 
partnerships, limited liability corporations, professional associations, trusts, and 
individuals.  The hospitals provide service to patients through the following Federal 
programs: Medicare, Medicaid, TRICARE and CHAMPUS.  The hospitals take 
assignments of such patients’ claims against the Federal government for services 
rendered and are then directly reimbursed by the Federal government pursuant to the 
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relevant Federal program.  The physicians who treat these patients own the hospitals 
either wholly or in conjunction with non-physician partners. 
 

Physician Hospitals asks whether it, its member hospitals, and the physician- 
owners of its hospitals, may make contributions to independent expenditure-only political 
committees in light of their involvement with Medicare, Medicaid, TRICARE and 
CHAMPUS. 

 
Question Presented 
 

Are associations of physician-owned hospitals, and/or the physician-owned 
hospitals themselves, and/or the individual physicians who own the hospitals, prohibited 
under 2 U.S.C. 441c(a)(1) from contributing to political action committees that make 
only independent expenditures, if the physician-owned hospitals and/or physicians 
provide services to patients enrolled in government sponsored healthcare programs like 
Medicare, Medicaid, TRICARE, and CHAMPUS and, due to a valid assignment of 
benefits form executed by the respective patients, are reimbursed directly by the federal 
government through the Medicare, Medicaid, TRICARE, and CHAMPUS programs? 

 
Legal Analysis and Conclusions 
 
 No, associations of physician-owned hospitals, the physician-owned hospitals 
themselves, and individual physicians who own the hospitals, are not prohibited under 
2 U.S.C. 441c(a)(1) from making contributions to political committees that make only 
independent expenditures under the circumstances you describe. 
 
 Pursuant to 2 U.S.C. 441c(a)(1), it is unlawful for any person who enters into a 
contract with the United States, or any department or agency of the United States, for the 
rendition of personal services, if payment is to be made from funds appropriated by the 
Congress, to make a contribution to any political party, political committee, or candidate.  
See also 11 CFR 115.2(a).  This prohibition does not apply when a person contracts with 
an entity other than the United States or a department or agency of the United States, 
even if the entity is funded in whole or in part from funds appropriated by the Congress.  
See 11 CFR 115.1(d).  The third party beneficiary of a Federal contract is not subject to 
the prohibition.  Id.   
 
 The Explanation and Justification for 11 CFR 115.1(d), which relies in turn on the 
legislative history of section 441c, makes clear that the regulation excludes from 
coverage service providers who receive payments from Medicare or Medicaid.  See H.R. 
Doc. No. 95-44, COMMUNICATION FROM THE CHAIRMAN, FEDERAL ELECTION 
COMMISSION, TRANSMITTING THE COMMISSION’S PROPOSED REGULATIONS GOVERNING 
FEDERAL ELECTIONS, PURSUANT TO SECTION 316(C) OF THE FEDERAL ELECTION 
CAMPAIGN ACT OF 1971, AS AMENDED, at 120, available at 
http://www.fec.gov/law/cfr/ej_compilation/1977/95-44.pdf#page=43 (quoting from the 
1974 Conference Report on the coverage of 18 U.S.C. 611, S. Conf. Report 93-1237, 93d 
Congress, 2d Session, 68-69 (1974)).  Congress recognized that, under Medicare, the 
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“basic contractual relationship is between the Federal Government and the individual 
receiving the medical services[, who] may assign his claim against the Federal 
Government to the doctor who rendered the services, but in [that] case the doctor merely 
stands in the shoes of the claimant for payment.”  Id.  Under Medicaid, “doctors . . . have 
specific contractual agreements . . . with State agencies and not with the Federal 
Government.  The House committee did not believe that the [Federal contractor 
prohibition] has any application to doctors rendering medical services pursuant to a 
contract with a State agency.”  Id.   
 

Although the Commission has never had occasion to address the specific question 
presented here, in past advisory opinions it has stated that service providers under 
Medicare and Medicaid do not qualify as “Federal contractors.”  See Advisory Opinion 
1975-31 (Shapp); Advisory Opinion 1975-110 (Treen); Advisory Opinion 1985-12 
(American Health Care Association PAC).  TRICARE and CHAMPUS are 
programmatically similar to Medicare and Medicaid.1 

 
 Accordingly, Physician Hospitals, its member hospitals, and the physician owners 
of its hospitals, are not prohibited by 2 U.S.C. 441c(a)(1) from making contributions to 
independent expenditure-only political committees by virtue of their involvement with 
the Medicare and Medicaid programs and TRICARE and CHAMPUS. 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 
Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any 
of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a 
conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 
conclusion as support for its proposed activity.  Any person involved in any specific 
transaction or activity which is indistinguishable in all its material aspects from the 
transaction or activity with respect to which this advisory opinion is rendered may rely on 
this advisory opinion.  See 2 U.S.C. 437f(c)(1)(B).  Please note that the analysis or 
conclusions in this advisory opinion may be affected by subsequent developments in the 
law, including, but not limited to, statutes, regulations, advisory opinions, and case law.  
 
 
 

                                                 
1 “TRICARE is the health care program serving active duty service members, National Guard and Reserve 
members, retirees, their families, survivors and certain former spouses worldwide.”  TRICARE 
Management Activity, What is TRICARE?, http://tricare.mil/mybenefit/home/overview/WhatIsTRICARE 
(last modified March 6, 2012).  TRICARE is the successor program to CHAMPUS, the Civilian Health and 
Medical Program of the Uniformed Services.  Authorized TRICARE providers operate similarly to either 
(1) Medicaid providers by engaging in a contractual relationship with a contractor who manages the 
program on behalf of the Federal government, or (2) Medicare providers by agreeing to accept payment on 
behalf of beneficiaries, who assign claims to the providers.  See TRICARE Management Activity, Types of 
TRICARE Providers, http://www.tricare.mil/providers/typesofproviders.aspx (last accessed April 18, 
2012).  
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The cited advisory opinions are available on the Commission’s website, www.fec.gov, or 
directly from the Commission’s Advisory Opinion searchable database at 
http://www.fec.gov/searchao.    

 

On behalf of the Commission, 

 
 
 (signed) 
Caroline C. Hunter 
Chair 
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