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Daniel A. Petalas 
Acting General Counsel 
Office of the General Counsel 
Federal Election Commission 
999 E Street, N.W. 
Washington, D.C. 20463 

RE: Advisory Opinion Request - 21" Century Fox 

Dear Mr. Petalas: 

On behalf of 21*' Century Fox ("Fox"), we seek an Advisory Opinion regarding 
the appropriate method of calculating whether or not certain conununications can be 
received by 50,000 or more persons for purposes of determining if such communications 
are electioneering communications as defined by the Federal Election Campaign Act of 
1971, as amended (the "Act") and Federal Election Commission ("FEC" or the 
"Commission") regulations. 

BACKGROUND 
Fox owns and operates a number of regional sports networks (each an "RSN") in 

the United States which televise various scholastic and professional sporting events 
within certain states and regions. In addition to being transmitted via cable systems 
within those states and regions, certain of these RSN productions are also available to 
individuals outside of those areas ("out-of-market") who choose to purchase special 
sports packages through a cable or satellite service to which they subscribe (a 
"Supplemental Package"). Supplemental Packages do not simply retransmit one 
particular RSN chosen by a purchaser, but rather they provide access to multiple RSNs 
from all over the country, allowing a purchaser to view certain sporting events televised 
on any out-of-market RSN. Without purchasing a Supplemental Package, individuals are 
not able to view an out-of-market RSN. For example, a subscriber to the satellite 
television service DirecTV may choose to purchase, as a Supplemental Package for an 
additional price, DirecTV's MLB Extra Innings service allowing the individual to watch 
baseball garries that are outside of his or her local market and therefore otherwise 
unavailable. These Supplemental Padmges are available through satellite and cable 
providers, as well as via the Internet, and are targeted at a anall segment of the 
population, including avid sports fans and fans who have moved out of their home team's 
market. 
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A'number of advertising agencies have expressed an interest in purchasing time 
during RSN productions in order to air campaign-related adve^sements. Certain of 
these ads would clearly refer to a presidential candidate and, accordingly, would qualify 
as an electioneering communication if they could be received by 50,000 or more persons 
in a state that is within 30 days of holding its primary election. 52 U.S.C. §'30104(f)(3): 
11 C.F.R. § 100.29. As a result, these agencies have requested that Fox certify that t^ 
advertisements will not be able to be received by 50,000 or more per^ns in any state that 
is within 30 days of holding its primary election to ensure that their clients are in 
compliance wiA the Act and its regulations regarding the reporting of electioneering 
communications. 

QUESTION PRESENTED 
Fox is seeking w Advisory Opinion from the Commission confirming that, with 

respect to a communication televised on an RSN, the only persons outside of that RSN's 
local market that must be counted for purposes of the 50,000 person threshold in 11 
C.F.R. § 100.29(b)(3)(ii)(A) are those within households that have purchased a 
Supplemental Package providing access to such RSN, rather than those within all 
households that subscribe to a cable or satellite television service provider, such as 
DirecTV, that offers a Supplemental Package for purchase. In other words, we request 
that the Commission confirm that Fox need not count out-of-market persons in 
households that subscribe to a cable or satellite television service provider but do not 
purchase a Supplemental Package. 

DISCUSSION 
A broadcast, cable, or satellite communiication clearly referencing a candidate for 

nomination for President or Vice President is considered an electioneering 
communication if it is publicly distributed (1) within 60 days of the general election, (2) 
within 30 days before a convention until its conclusion or (3) in a state where a primary 
election is being held within 30 days. 52 U.S.C. § 30104(0(3); 11 C.F.R. § 100.29. 
Under FEC regulations, "publicly distributed" is defined to mean, in relevant part, that 
the communication can be received by 50,000 or more people in a state within 30 days of 
holding its primary. 11 C.F.R. § 100.29(b)(3)(ii)(A). Persons who make an 
electioneering communication aggregating in excess of $10,000 during a calendar year 
are required to file reports with the Conunission disclosing certain information about 
themselves and the conununication. See 52 U.S.C. § 30104(f); 11 C.F.R. § 104.20(b). 

FEC regulations provide a mechanism for estimating whether 50,000 or more 
persons in a particular state can receive a communication over a cable television network, 
such as an RSN, for purposes of the definition of "electioneering communication." The 
calculation described in the regulations requires multiplying the number of cable and 
satellite subscribers in the state by the national average household size as determined by 
the Bureau of Census. 11 C.F.R. § 100.29(b)(7)(ii). If the result of that calculation is 
50,000 persons or more, there is a rebuttable presumption that the threshold is met. 
However, if it is possible to demonstrate that one or more cable or satellite systems do 
not carry the network in question, those systems may be eliminated from the calculation 
to show that fewer than 50,000 people can receive the communication. 11 C.F.R. § 
100,29(b)(7)(iii). This provision operates to allow a person making a communication to 



exclude from the threshold calculation those persons who are demonstrably unable to 
view the communication. 

With respect to RSNs, while a satellite or cable system may cany the 
Supplemental Package as an option available for purchase, if a subscriber does not 
exercise that option and thus does not purchase the Supplemental Package, his or her 
household cannot view any RSN that is outside its local market. Accordingly, for 
purposes of the threshold calculation, any household that chooses not to purdiase a 
Supplemental Package is indistinguishable from a household with a cable or satellite 
system that does not carry an applicable network, in that such households will not be able 
to view any content on any out-of-market RSN, including any advertisement. As a result, 
in calculating the number of persons in a state that is outside of an RSNs local market, 
there is no need to include cable or satellite subscribers that have not purchased a 
Supplemental Package. Indeed, persons in such households simply caimot receive the 
communication and, therefore, under the plain language of 11 C.F.R. § 100.29(b)(3)(ii)(A) 
should not be counted. Moreover, such households should be excluded from any 
calculation by operation of 11 C.F.R. § 100.29(b)(7)(iii) as the cable and satellite systems 
effectively do not "carry" an RSN for any household that does not purchase a 
Supplemental Package. If such households and persons were included in the calculation, 
this could create the unintended consequence whereby advertisements conununicated via 
an RSN distributed by a Supplemental Package could be impacted by the electioneering 
communication rules for the entirety of the primary election season, regardless of 
whether the RSNs home market is within thirty days of a primary at the time of the 
commimication. 

Accordingly, we respectfully urge the Commission to confirm that, with respect 
to a communication televis^ on an RSN, the only persons outside of that RSNs local 
market that must be counted for purposes of the 50,000 person threshold in 11 C.F.R. § 
100.29(b)(3)(ii)(A) are those within households that have purchased a Supplemental 
Package providing access to such RSN. 

Please let us know if you have any questions regarding this request. 

Sir 

Charles M. Ricciardelli 

cc: Joanna Waldstreicher 


