
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
1325 K STREET N.W. 
WASHINGTON, DC  20463 

 
      December 9, 1976 
 
Re:  AOR 1976-101 
 
Ms. Virginia T. Heise 
Controller 
Moynihan for Senate 
355 Lexington Avenue 
New or, New York 10017 
 
Dear Ms. Heise: 
 
 This is in response to your letter of November 10, 1976, requesting an advisory 
opinion concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 
amended (“the Act”), to campaign debts and transition costs. 
 
 You state that the Moynihan for Senate Committee (“the Committee”) has debts 
from both the primary and the general election.  The Committee is now in the process of 
raising funds to pay off these debts, and you ask what funds can be used to pay these 
obligations. 
 
 As you are aware, the Act provides that no person shall make contributions to any 
candidate and his or her authorized political committees with respect to any Federal 
election which in the aggregate exceed $1,000 or $5,000 if a multicandidate committee.  
2 .U.S.C. §441a(a)(1)(A) and (2)(A).  There is a separate $1,000 or $5,000 limit for the 
primary and the general election.  These limitations also apply to contributions made to 
retire debts resulting from a primary or general election occurring in 1976.  §110.1(g)(2) 
of the Commission’s proposed regulations.  A person who has not already contributed the 
applicable limit for the primary may now contribute up to that amount to retire the 
primary debts, but only to the extent that the amount contributed does not exceed net 
debts outstanding from that election.  §110.1(a)(2)(i) of the Commission’s proposed 
regulations.  Similarly, a person may contribute with respect to the general election debt, 
if the $1,000 or $5,000 limit is not exceeded but only to the extent of net debts 
outstanding from the general election.  You can see, the, that the Committee’s debt must 
be separated into primary and general election obligations, for purposes of applying the 
contribution limits to post-general election contributions to retire such debts. 



 The contributors should designate, in writing, the specific election debt to which 
their contribution relates.  They need not earmark the contribution for specific amounts 
owed to particular creditors.  If the contributor makes no designation as to what election 
debt the funds should be applied, then the contribution shall be deemed to be made with 
respect to the general election, and must not exceed the $1,000 or $5,000 limit when 
aggregated with prior contributions made with respect to the general election.  Finally, 
any funds contributed with respect to the general election may be used to retire any debts 
since, for use purposes, the general election campaign is deemed to have assumed the 
debts from the primary. 
 
 Your second question relates to what you term “transition costs.”  You state that 
the Committee needs “staff, headquarters, and supplies in order to file Federal Election 
Commission reports, close the campaign and handle correspondence, schedules, etc., 
which are the natural results of a victory.”  You ask whether campaign funds may be used 
to pay for these enumerated expenses since the Senator-elect will not receive legislatively 
appropriated funds for staff expenses until January 3, 1977. 
 
 It is appropriate to use campaign funds for the costs you describe.  However, the 
Commission points out that the Committee has a primary duty to make every reasonable 
effort to retire debts incurred prior to the election, and the Committee must continue to 
report all debts and obligations until they are extinguished, §104.8(a).  Use of campaign 
funds now on hand to defray “transition costs” may compromise the Committee’s ability 
to establish the reasonableness of its efforts to retire outstanding debts if the Committee 
at some future time wants to settle a debt for less than the amount owed on such debt.  
Any settlement of debts with corporate creditors is subject to review by the Commission, 
see §114.10. 
 
 We also note that the Senator-elect is already an “officeholder” for purposes of 
setting up an office account.  See 2 U.S.C. §439(a) and Part 113.  He may, therefore, 
accept funds which are donated for the purpose of supporting his activities in carrying out 
duties as a holder of Federal office.  A distinction must be made in this transition period 
between “contributions” which are made with respect to the past election and donations 
to an office account.  In view of the Committee’s duty to retire debts, as noted above, the 
Commission recommends that only such “excess campaign funds” as remain after all 
campaign debts are extinguished be used to defray expenses incurred in connection with 
holding (or assuming) Federal office.  And no funds donated for officeholder expenses 
may be used to pay election debts unless the contributor agrees and the contribution is 
charged against the applicable limits of 2 U.S.C. §441a(a). 
 



 This response relates to your opinion request but may be regarded as 
informational only and not as an advisory opinion since it is based in part on proposed 
regulations of the Commission.  These proposed regulations were formally adopted by 
the Commission and serve as interpretative rules of the Commission as to the meaning of 
pertinent statutory language.  The proposed rules were transmitted to the Congress on 
August 3, 1976.  See 2 U.S.C. §438(c).  For your information I enclose a copy of a recent 
Commission policy statement regarding those rules. 
 
       Sincerely yours, 
 
 
 
       (signed) 
       Vernon W. Thomson 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 
 
 
Enclosure [10/5/76 policy statement] 


