
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
September 5, 1980 

 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1980-89 
 
The Honorable Tony Coelho 
Member of Congress 
United States House of Representatives 
216 Cannon House Office Building 
Washington, D.C. 20515 
 
Dear Mr. Coelho: 
 

This is in response to your letter of July 25, 1980 requesting an advisory opinion on the 
applicability, if any, of Federal election law to the donation of consumable products (beverages 
and food) for use in connection with receptions in your Congressional district offices. 
 

Your request states that in connection with your duties as a Member of Congress, you 
have established a District-wide Arts Committee for the 15th Congressional District of California 
to advise you on matters pertaining to the arts in general, and specifically with respect to pending 
or proposed legislation in Congress. You anticipate hosting occasional receptions in your District 
office's, to which Committee members and any others expressing an interest in the arts would be 
invited. In addition, others are encouraged to attend and the public is welcome. 
 

Specifically, you ask whether Federal election law would apply to donations by 
corporations, partnerships, sole proprietorships and individuals of food and beverages for use in 
connection with the receptions described above. 
 

The Commission notes that, in addition to serving as a Member of Congress, you are 
presently a candidate for reelection to Congress. However, the receptions as described in your 
request do not appear to be held in connection with or for the purpose of influencing your 
reelection but rather for the purpose of carrying out your duties as a Federal officeholder. 
Accordingly, any donations of food and beverages for use in connection with the receptions 
would not constitute a "contribution" or "expenditure" for the purposes of the Federal Election 



Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"). See the definitions of "contribution" and 
"expenditure" at 2 U.S.C. 431(8) and (9), 441b 
 

However, the Commission assumes and conditions its opinion on (a) the absence of any 
communication expressly advocating the election or defeat of any candidate for Federal office, 
and (b) the avoidance of any solicitation, making or acceptance of contributions to any candidate 
for Federal office. See Advisory Opinions 1977-27, 1977-42, 1977-50, 1977-54, 1978-4, 1978-
44, 1978-56, 1980-16, 1980-22. (Copies of the 1980 opinions are enclosed.) If either of the 
foregoing activities occur in connection with the receptions, then the donation of food and 
beverages for use in connection with the receptions may be deemed to be a "contribution" or 
"expenditure" subject to the Act and Commission regulations. Note, in particular, the limits and 
prohibitions of 2 U.S.C. 441a and 441b. See 11 CFR 113.4(a) and (b). Under such 
circumstances, donations of food and beverages purchased with corporate treasury funds would 
constitute a prohibited corporate expenditure and contribution. 2 U.S.C. 441h(a) and 44lb(b)(2). 
Donations of food and beverages by an individual would be a permissible in-kind contribution, 
provided that the fair market value of such products at the time of the contribution does not 
exceed $1,000. 2 U.S.C. 441a(a)(1)(A); 11 CFR 100.7(a)(1) (iii)(A)-(B). Similarly, donations by 
a sole proprietorship would be treated as an in-kind contribution by the individual who is the sole 
proprietor of the business and would, therefore, be subject to the $1,000 contribution limitation 
as well. See Advisory Opinion 1975-31, copy enclosed. Such donations by a partnership would 
be a permissible in-kind contribution so long as the value of the products does not exceed 
$1,000. See 11 CFR 110.1(e)(3). In addition, such a contribution by a partnership would be 
attributed to the individual partners in accordance with the provisions of 11 CFR 110.1(e)(1) and 
(2) and would count against each individual partner's limitation under 2 U.S.C. 441a(a)(1)(A). 
See Advisory Opinion 1975-17. 
 

This opinion supersedes those portions of Advisory Opinion 1975-14 and Opinion of 
Counsel 1975-125 holding that donations to the office accounts of a Federal officeholder for the 
purpose of defraying expenses arising in connection with that office shall be conclusively 
presumed to be "contributions" and "expenditures" for the purposes of the Act. In light of the 
1980 amendments to the Act and the regulations promulgated thereunder, this opinion also 
supersedes those portions of Advisory Opinions 1976-89, 1977-13, 1977-50 and 1979-25 which 
require reporting and disclosure of donations to the office account of a Federal officeholder for 
the purpose of defraying expenses arising in connection with that office. Compare 2 U.S.C. 439a 
(effective May 11, 1976) and 11 CFR 113.4 (effective April 13, 1977) with 2 U.S.C. 439a 
(effective January 8, 1980) and 11 CFR Part 113 (effective April 1, 1980). 
 

The Commission expresses no opinion as to the effect, if any, of the Rules of the U.S. 
House of Representatives or of the Internal Revenue Code upon such donations of food and 
beverages. 



 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act, or 

regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
 
      Max L. Friedersdorf 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 
 
 
Enclosures (AOs 1980-16, 1980-22, 1975-31, 1975-17) 


