
 

 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
August 22, 1984 

 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1984-31 
 
Mr. James B. Cardle 
Assistant Vice President and Economist 
First Bank & Trust Company 
Box 200 
Booker, Texas 79005 
 
Dear Mr. Cardle: 
 

This responds to your letter of April 9, 1984, as supplemented by your letters of June 25 
and August 10, 1984, requesting an advisory opinion concerning application of the Federal 
Election Campaign Act of 1971, as amended, ("the Act"), to a proposed transfer to a separate 
segregated fund established by the First Bank & Trust Company. 
 

You state that in late March 1984 you filed a Statement of Organization with the 
Commission for a separate segregated fund ("the Federal PAC") that proposes to make 
contributions in Federal elections. You also state that approximately two years ago your bank 
established a political action committee for state election purposes ("the State PAC"), and you 
propose to continue the operation of this committee for State election activity. Your request 
indicates that the State PAC solicited donations during the bank's Board of Directors meeting in 
February 1984, as well as during bank officer meetings held in early March 1984. You state that 
in all cases, donations to the State PAC were made on a voluntary basis. Furthermore, you 
indicate that contributions to the State PAC were made by (1) bank directors (who in all cases 
are also stockholders) and (2) officers of the bank (some of whom are also stockholders). You 
note that bank officers include individuals in both the executive and administrative areas of the 
bank. Your letter of August 10 states that the State PAC proposes to transfer $2,500 to $3,000 to 
the Federal PAC. This amount consists of 48 contributions including 18 contributions of $150 
each from Board members. 
 

You ask whether such a transfer may be made from the bank's State PAC to its Federal 
PAC. The Commission concludes that the proposed transfer may be made if the conditions noted 
below are satisfied. 
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The Commission notes initially that if the State PAC makes the proposed transfer of 
funds to the Federal PAC, the State PAC would become a political committee under 2 U.S.C. 
431(4) and 11 CFR 100.5 and would be subject to the registration and reporting requirements for 
political committees. See Advisory Opinions 1982-46 and 1983-3, copies enclosed. On the other 
hand in this case, because your corporation has already established a Federal PAC, if the State 
PAC acts as a collecting agent under Commission regulations at 11 CFR 102.6(b) and (c), such a 
transfer may be made through the state account without the State Committee becoming a 
political committee with a reporting obligation to the Commission. In order to make such a 
transfer, the State PAC would be required to obtain written authorizations from the contributors 
involved stating their intent to make a contribution to the separate segregated fund under the 
regulations at 102.6(b) and (c) and 114.5. Any contributors who do not so state must either be 
given a refund, or their contributions must remain with the State PAC. Each contribution 
included in the amount transferred must be reported by the Federal PAC as a contribution from 
the original contributor to the extent required by Commission regulations. 11 CFR 102.6(c)(7), 
104 .12. 
 

The Federal PAC is subject to all requirements of the Act and Commission regulations 1 
including the contribution solicitation provisions set forth at 11 CFR 102.5 and 114.5. All 
contributions it receives are subject to the prohibitions and limits of the Act. In this case the 
Commission assumes that the contributions are from individuals 2 and comply with the 
limitations of 2 U.S.C. 441a(a)(1).3  However, inasmuch as the initial solicitation was for the 
State PAC, the contributors were not informed that their contributions should be designated for 
the Federal PAC, that they would be used in Federal elections, and that they were subject to the 
limitations of the Act. 11 CFR 102.5(a)(2). Accordingly, in order for the State PAC to be viewed 
as the collecting agent, the donors must state their intention, in writing, to contribute to the 
Federal PAC. Future contribution solicitations for the Federal PAC must meet all of the 
requirements of 11 CFR 114.5 and 102.5. 
 

                                                 
1  If the State PAC is used exclusively for state and local political activity, it would not be required to register and 
file reports with the Commission. It would, however, be subject to the prohibition on contributions by national banks 
and Federally chartered corporations, 2 U.S.C. 441b, and the prohibition on contributions from foreign nationals,  
2 U.S.C. 441e. 
 
2  The Commission notes that on the basis of the information you have provided, all of the persons solicited by the 
State PAC were apparently either stockholders or executive or administrative personnel of the bank and were 
therefore permissible solicitees. See 2 U.S.C. 441b(b)(4)(A), 441b(b)(7). 
 
3  The $25,000 annual limit is also applicable to the contributions in question, and their contributions are counted 
against their 1984 limit. 2 U.S.C. 441a(a)(3), 11 CFR 110.5. 
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This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely yours, 
 

(signed) 
 
Thomas E. Harris 
Vice Chairman for the  
Federal Election Commission 

 
Enclosures (AO’s 1983-3, 1982-46) 


