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July 22, 1993 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1993-10 
 
Delia Castillo De Colorado 
Comite Amigos Tito Colorado 
PO Box 192772 
San Juan, PR 00919-2772 
 
Dear Mrs. Castillo De Colorado: 
 
This refers to your May 13, and June 28, 1993, letters concerning the application of the Federal 
Election Campaign Act of 1971 ("the Act"), as amended, to various uses of excess campaign 
funds from the 1992 campaign of your husband, Antonio J. Colorado. 
 
You state that Mr. Colorado was a Federal candidate in 1992 for Resident Commissioner of 
Puerto Rico. According to reports filed with the Commission, Mr. Colorado's principal campaign 
committee, Comite Amigos Tito Colorado (the "Committee"), had cash on hand totaling $56,604 
and no debts as of December 31, 1992. Mr. Colorado wishes to use funds which you identify as 
excess campaign funds for the three purposes detailed below. 
 
(1) You state that Mr. Colorado's party, the Popular Democratic Party (the "Party"), will elect its 
leader, the President of the Party, during the first part of 1994. As part of this process, you 
explain that there may be a primary in which Mr. Colorado plans to be a candidate. You state 
that a committee will be formed to support his candidacy, and Mr. Colorado wishes to transfer 
excess campaign funds to this committee for the purpose of supporting his election as Party 
President.1/ 
 
(2) You state that the current government in Puerto Rico is planning to hold a November 1993 
plebiscite to determine the political status of the Island. Mr. Colorado and other associates wish 
to create a non-profit corporation, not related to any political party, to campaign for retention of 
the commonwealth status. You state that this corporation will not be subject to United States tax 
law because its area of operation will be restricted to Puerto Rico. You state that Mr. Colorado 



wishes to transfer the Committee's excess campaign funds for the use of this corporation in its 
campaign. 
 
(3) Finally, you state that Mr. Colorado is planning to become a candidate in the 1996 election 
for Governor of Puerto Rico. You state that as part of his preparation for the 1996 campaign, Mr. 
Colorado would like to study the reasons for his 1992 election loss and to gather research on the 
issues that interest voters. Therefore, you state he wishes to use excess campaign funds to 
conduct a survey of public opinion in these areas. 
 
Your request wishes guidance from the Commission on whether these are permissible uses of 
excess campaign funds. You further affirm that in all of the above instances the funds will never 
be used for the personal benefit of Mr. Colorado since the Committee understands and abides by 
the provision that "prohibits said [personal] use, except for reimbursement of any ordinary and 
necessary expenses that Mr. Colorado may incur on behalf of the committee and corporation 
described in [purposes] one and two above." 
 
Several provisions of the Act and Commission regulations are applicable to your proposed uses 
of Committee funds. The use of "excess campaign funds" by political committees is regulated by 
2 U.S.C. 439a. This section states: 

 
Amounts received by a candidate as contributions that are in excess of any amount 
necessary to defray his expenditures, and any other amounts contributed to an individual 
for the purpose of supporting his or her activities as a holder of Federal office, may be 
used by such candidate or individual, as the case may be, to defray any ordinary and 
necessary expenses incurred in connection with his or her duties as a holder of Federal 
office, may be contributed to any organization described in section 170(c) of title 26, or 
may be used for any other lawful purpose, including transfers without limitation to any 
national, State, or local committee of any political party; except that no such amounts 
may be converted by any person to any personal use, other than to defray any ordinary 
and necessary expenses incurred in connection with his or her duties as a holder of 
Federal office. 

 
Commission regulations define the phrase "excess campaign funds" to mean "amounts received 
by a candidate as contributions which he or she determines are in excess of any amount 
necessary to defray his or her campaign expenditures." 11 CFR 113.1(e). If the use of excess 
campaign funds for the proposed purposes does not constitute a "personal use" and is not 
otherwise "unlawful," it is permissible under the statute. See Advisory Opinion 1993-6. 
 
The Committee has no debts and has determined that the funds in the proposed transactions are 
excess campaign funds. The first and third parts of your proposal involve the use of these excess 
funds for future non-Federal campaigns. In past opinions, the Commission has determined that 
the use of excess campaign funds for future Federal and local or state races would not violate the 
personal use prohibition of section 439a. See Advisory Opinions 1986-5, and 1980-113.2/ 
Following these precedents, the use of the Committee's excess campaign funds for purposes 
related to Mr. Colorado's 1996 Gubernatorial campaign would be permitted. Similarly, while no 
opinion has dealt with the use of excess campaign funds in campaigns to seek office in a political 



party organization, these prior opinions would suggest that such use is not unlawful or personal 
use under section 439a.3/ Therefore, the Commission concludes that the Committee may use 
excess campaign funds for both purposes as presented in the first and third parts of your 
proposal.  
 
Regarding the second part of your proposal, the Act, as quoted above, specifically states that 
excess campaign funds may be contributed to any tax exempt organization described in section 
170(c) of title 26. However, you have proposed donations to a charitable, non-profit organization 
which is not subject to United States tax law. The Commission has found that transfers and 
donations to other recipients where section 170 does not apply may still be permissible under the 
"any other lawful purpose" clause of section 439a as long as it did not involve conferring a 
personal benefit on the former candidate. See Advisory Opinion 1986-39.4/ You have explicitly 
stated that Mr. Colorado would not receive compensation for his involvement in the proposed 
non-profit corporation beyond reimbursement of ordinary and necessary expenses incurred on its 
behalf. Under these circumstances, the use of excess campaign funds to create and fund the non-
profit corporation you describe would be permissible under the Act. 
 
The Commission emphasizes that if any provisions of Puerto Rican law are applicable to your 
proposed transfers or donations, such provisions would not be pre-empted by 2 U.S.C. 453 and 
11 CFR 108.7. Thus, the application of any Puerto Rican law concerning, for example, the 
amount of such transfers or donations, or their reporting by any transferee entity, would not be 
superseded or pre-empted by the Act or regulations of the Commission. See Advisory Opinions 
1986-39 and 1986-5. 
 
The Commission expresses no opinion as to the possible tax ramifications of the proposed 
transaction, because that issue is not within its jurisdiction. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Com- mission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Scott E. Thomas 
Chairman 
 
Enclosures (AOs 1993-6, 1986-39, 1986-5, 1983-27, and 1980-113) 
 
ENDNOTES 
 
1/ You further explain that, following the election of the Party President, the Party will nominate 
a candidate to run for Governor of Puerto Rico. This may or may not be the person occupying 
the Party presidency. As noted below, Mr. Colorado is also interested in seeking election to this 
office. 



2/ In Advisory Opinion 1986-5, a former Congressional candidate wished to transfer his 
committee's excess campaign funds to his campaign for County prosecutor. Advisory Opinion 
1980-113 dealt with the desire of a Senate candidate to use his excess campaign funds for future 
state wide office. 
3/ This conclusion would be consistent with the Internal Revenue Code's treatment of the 
personal use of excess campaign funds. Under 26 U.S.C. 527(e)(1) and (2) and IRS Reg. 1.527-
5(c)(1), the transfer of excess campaign funds to a political organization whose function is to 
influence "the selection, nomination, election, or appointment of any individual to any Federal, 
State, or local public office or office in a political organization" would not be considered the 
personal use of such funds. See 26 U.S.C. 527(d). 
4/ In Advisory Opinion 1986-39, the Commission concluded that a defeated candidate's donation 
of excess campaign funds to a trust for a child would not, in and of itself, be a prohibited 
personal use because it would "not benefit [him] in any apparent financial respect." 
Advisory Opinion 1983-27 indicated the circumstances where a former candidate's transfer of 
excess funds to a nonprofit organization could violate section 439a. These were situations where 
the candidate would "receive any funds from [the organization], including, but not limited to, any 
compensation, loans, awards, grants, or fellowships, until such time as [the organization] has 
expended, for purposes unrelated to [the candidate's] personal benefit, the entire amount so 
donated." The reimbursement of ordinary and necessary expenses incurred on behalf of the 
foundation, however, was permitted. See Advisory Opinion 1983-27; see also Advisory Opinion 
1993-6. 
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