
 
 

  

 
 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

November 18, 2010 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 2010-26        
 
The Honorable Brian Baird      
Member of Congress  
2350 Rayburn HOB   
Washington, D.C.  20515   
 
Dear Representative Baird: 

 We are responding to your advisory opinion request concerning the application of 
the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (the “Act”), and Commission 
regulations, to the use of campaign funds from Representative Baird’s campaign 
committee (“Baird for Congress”) to pay temporary storage costs associated with your 
planned move back to your home State following your retirement from Congress at the 
end of the current term. 
 
 The Commission concludes that under the circumstances you describe, the cost of 
such temporary storage is an ordinary and necessary expense incurred in connection with 
your duties as a holder of Federal office.  Therefore, the use of campaign funds to pay 
this cost is not personal use of campaign funds, and is permissible under the Act and 
Commission regulations. 
 
Background 
 
 The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on 
October 1, 2010.   
 

Representative Brian Baird is a Member of the U.S. House of Representatives 
from Washington State’s 3rd District.  Representative Baird plans to retire from Congress 
at the expiration of the current congressional term and is planning to move himself and 
his family out of his Washington, D.C. residence and back to his home in Washington 
State. 

 
  As part of the preparations for the move, the Baird family moved almost one-

half of its personal household items into a commercial, off-site storage facility.  This was 
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done solely to create additional space in the Washington, D.C. house to facilitate the 
family’s preparation for the move.  It was not done to create more living space or to make 
a material improvement to the house.  The items at the storage facility are fully packed 
and will remain in storage for approximately four months, from mid-August to mid-
December 2010.  The Baird family will not access them until the actual move to 
Washington State takes place.   

 
Representative Baird states that the Baird family is paying the full and normal 

rental charge to store the items.  Neither Representative Baird nor the members of his 
family have any personal, commercial, or political affiliation with the storage company.   

 
Question Presented 
 
 May a retiring Member of Congress use campaign funds to pay the cost of 
temporarily storing household items as part of the Member’s preparations for moving 
himself and his family back to the Member’s home State? 
 
Legal Analysis and Conclusions 
 

Yes, the retiring Member of Congress may use campaign funds to pay the cost of 
temporarily storing the household items because payments for these expenses are not 
personal use of campaign funds under 2 U.S.C. 439a. 

 
 The Act identifies six categories of permissible uses of contributions accepted by 
a Federal candidate.  They are: (1) otherwise authorized expenditures in connection with 
the candidate’s campaign for Federal office; (2) ordinary and necessary expenses 
incurred in connection with the duties of the individual as a holder of Federal office;  
(3) contributions to organizations described in 26 U.S.C. 170(c); (4) transfers, without 
limitation, to national, State, or local political party committees; (5) donations to State 
and local candidates subject to the provisions of State law; and (6) any other lawful 
purpose not prohibited by 2 U.S.C. 439a(b).  2 U.S.C. 439a(a); see also 11 CFR  
113.2(a)-(e).   
 
 Under the Act, contributions accepted by a candidate may not be converted to 
“personal use” by any person.  2 U.S.C. 439a(b)(1); 11 CFR 113.2(e).  The Act and 
Commission regulations define “personal use” as any use of funds “to fulfill any 
commitment, obligation, or expense of a person that would exist irrespective of the 
candidate’s election campaign or individual’s duties as a holder of Federal office.”   
2 U.S.C. 439a(b)(2); see also 11 CFR 113.1(g).   
 
 The Act and Commission regulations provide that the use of campaign funds to 
pay for certain items enumerated in a non-exhaustive list are per se personal use.  See  
2 U.S.C. 439a(b)(2)(A)-(I); 11 CFR 113.1(g)(1)(i)(A)-(J).  The payment involved here is 
not for an item on this list.  For items not on the list, the Commission determines on a 
case-by-case basis whether an expense would fall within the definition of “personal use.”  
11 CFR 113.1(g)(1)(ii).   
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 The Commission has considered whether Members of Congress may use 
campaign funds to move themselves, family members, or household or office furnishings 
between their home States and Washington, D.C. on several previous occasions.  In 
Advisory Opinion 1980-138 (Murkowski), the Commission concluded that a Senator-
elect could use campaign funds to pay the expense of moving himself and his family to 
Washington, D.C., because the expense was an “ordinary and necessary expense” 
incurred in connection with the duties of a Federal officeholder.1  In Advisory Opinion 
1987-11 (Zorinsky), the Commission treated expenses associated with closing a deceased 
Senator’s Washington, D.C. office and moving his surviving spouse back to the home 
State as “ordinary and necessary expenses in connection with the duties of a Federal 
officeholder.”  Subsequently, in Advisory Opinion 1996-14 (de la Garza), the 
Commission concluded that a retiring Member of Congress could use campaign funds to 
pay for the cost of moving from his house in the Washington, D.C. area to his home State 
and to pay for the cost of transporting his personal household effects and furnishings to 
his residence in his home State.  In that advisory opinion, the Commission reasoned that 
because a Member’s moving expenses from his home State to the Washington, D.C. area 
are ordinary and necessary to the Member’s assumption of office, moving expenses 
associated with the Member’s return to his home State upon retirement are also ordinary 
and necessary expenses incurred in connection with ending his duties as a Federal 
officeholder.   
 

The request states that the sole purpose of the temporary storage is to facilitate the 
preparation of Representative Baird’s house for sale, and that the house is being sold 
solely for the purpose of moving Representative Baird and his family back to his home 
State as a consequence of his retirement from Congress.  Under these circumstances, the 
cost of temporarily storing the household items and effects is a part of the cost of moving 
Representative Baird’s family and its household items back to the home State upon the 
officeholder’s retirement from Congress.  Based on the representations in the instant 
advisory opinion request, the Commission concludes that Representative Baird may use 
campaign funds to pay the costs of temporarily storing his household items in a 
commercial storage facility.   

 
As such, the cost is an ordinary and necessary expense incurred in connection 

with Representative Baird’s duties as a Federal officeholder.  2 U.S.C. 439a(a)(2); 11 
CFR 113.2(a); see also Advisory Opinions 1980-138 (Murkowski), 1987-11 (Zorinsky), 
and 1996-14 (de la Garza).  Accordingly, the cost is not incurred to fulfill a commitment, 
obligation, or expense of a person that would exist irrespective of Representative Baird’s 
duties as a holder of Federal office.  2 U.S.C. 439a(b)(2); 11 CFR 113.1(g).  
Consequently, payment of this cost with campaign funds would not be a conversion of 

 
1 When the Commission issued Advisory Opinion 1980-138 (Murkowski), neither the Act nor Commission 
regulations contained the “irrespective” test.  The Commission relied on Advisory Opinion 1980-138 
(Murkowski) as a basis for the “irrespective” test incorporated into the regulations in 1995.  See 
Explanation and Justification for Final Rules on Expenditures; Reports by Political Committees; Personal 
Use of Campaign Funds, 60 FR 7862, 7863 (Feb. 9, 1995).  This regulatory test was later codified by 
Congress in enacting the Bipartisan Campaign Reform Act.  See Bipartisan Campaign Reform Act of 2002, 
Pub. L. No. 107-155, sec. 301, 116 Stat. 81, 95-96 (2002); 2 U.S.C. 439a(b)(2).  
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campaign contributions to personal use, and would not be prohibited by the Act or 
Commission regulations. 

 
Baird for Congress must report all expenses that it makes consistent with this 

advisory opinion.  This should be done by reporting the expenses as “other 
disbursements” on line 21 of FEC Form 3, “Report of Receipts and Disbursements for an 
Authorized Committee,” with the specific payee(s) and purpose noted.  See 2 U.S.C. 
434(b)(4); 11 CFR 104.3(b)(2) and (4)(vi); Advisory Opinion 1996-14 (de la Garza).  If 
Representative Baird has already expended personal funds to pay for temporarily storing 
his household items in preparation for the move, he may receive reimbursement from 
Baird for Congress to the extent that he made such payments under the conditions set 
forth in this advisory opinion.2  See Advisory Opinion 2008-07 (Vitter). 

 
The Commission expresses no opinion regarding the application of the rules of 

the U.S. House of Representatives to the proposed activities, because those rules are not 
within the Commission’s jurisdiction.   

 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 

Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any 
of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a 
conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 
conclusion as support for its proposed activity.  Any person involved in any specific 
transaction or activity which is indistinguishable in all its material aspects from the 
transaction or activity with respect to which this advisory opinion is rendered may rely on 
this advisory opinion.  See 2 U.S.C. 437f(c)(1)(B).  Please note that the analysis or 
conclusions in this advisory opinion may be affected by subsequent developments in the 
law including, but not limited to, statutes, regulations, advisory opinions and case law.  
The cited advisory opinions are available on the Commission’s website, www.fec.gov, or 
directly from the Commission’s Advisory Opinion searchable database at 
http://saos.nictusa.com/saos/searchao.   
 

On behalf of the Commission, 
 
 
(signed) 
Matthew S. Petersen 
Chairman 

 
2 Baird for Congress must amend its prior reports for the reporting periods during which Representative 
Baird made the payments and report Representative Baird's payments as entries on Schedule D, describing 
the nature of the debt and the purpose as storage expenses to be reimbursed, and including in that 
description the name and address of Representative Baird’s payee.  When Baird for Congress reimburses 
Representative Baird, it must report the expenditures on line 17 of Schedule B, noting the purpose as 
reimbursement for storage expenses and cross-referencing the descriptions on Schedule D.  See Advisory 
Opinion 2008-07 (Vitter). 
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